středa 16. prosince 2015

Psané slovo #14

Když už nad názvem článku přemýšlím déle, než je nutné a zdravé (zvlášť, když mě zítra čeká zkouška ze starší české literatury, prostě tam fláknu psané slovo a mám klid. Navíc to bude zase změť všeho možného a špatně pojmenovatelného. Je zápočtový týden. Píšou se zápočty. Já teda ještě zápočty plavu (což tak úplně nedopadlo) a taky musím prokázat jisté schopnosti z různých her, o kterých jsem předtím v životě neslyšel (korfball, lakros). Jinak je to pořád ta samá písnička dokola (seminárky, testy z různých literatur a podobně). Tento rok frčím hlavně na Janu Husovi, který mi, doufám, zítra u zkoušky nebude házet klacky z hranice pod nohy.


Knížky žánru fantasy... už ani nevím jak vypadají. Teď je to samý důležitější Trávníček, Holan, Skácel a podobně. Je fakt, že spousta z nich se dá číst, a je to i celkem inspirativní. Druhá věc je ta, že se jich pár číst nedá a není to inspirativní vůbec. Jenže na to se nehraje. Když už jsem si myslel, že mě fantasy bude doprovázet aspoň u bakalářky (na kterou je teď času nula), šeredně jsem se mýlil. Zatím se patlám v definicích, historii a dál jsem ještě nedošel. O svátcích, o svátcích. 


Snažím se tento kulturní nedostatek dohánět aspoň čtením komiksů. Třeba si přečtu druhý díl Přísežného meče, napíšu recenzi, do recenze napíšu proč čtu dvojku, a pak jsem odstřelen za to, že jsem si první nepřečetl jedničku. Tak si říkám, jak moc je nutné recenzovat pokračování. Opravdu se někdo rozmýšlí nad druhým dílem, když ho první bavil? Nebo naopak, stálo to za nic, tak to prostě odhodí a je to. Něco jiného je, když máte recenzní výtisk a je to vaše povinnost. To pak chápu. Navíc to na blogu hezky navazuje. A pokud se recenzent zdrží spoilerů (i když to jde v dalších dílech opravdu těžko), může si tak čtenář udělat názor na celou sérii.


Zatím mě teda míjí i nějaká vánoční atmosféra, ale se zítřejším dnem by se to mohlo změnit. Zahodím učení (frajersky aspoň do neděle) a kromě práce si teda možná přečtu i něco fantasy. Ale kdo ví. Určitě se tu ale na blogu objeví další komiksové recenze, protože nám něco poslalo nakladatelství Crew. U jednoho komiksu si nejsem tak úplně jistý, jestli je vhodné ho otevírat na veřejném místě, ale risknu to. Možná by nebylo od věci se zeptat ve škole paní docentky, co na takovou Druunu říká. 

10 komentářů:

  1. Jo, to znám :-). Mě zítra čeká zápočet z úvodu do studia jazyka a zatím úspěšně prokrastinuji :-D. Povinná četba mě naštěstí čeká až v příštím semestru, ale snad to nebude taková hrůza. I když fantasy je fantasy, co si budeme nalhávat.
    Tak hodně štěstí při (m)učení :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, taky přeju! :) Už mám po zápočtovém týdnu, tak jdu odpočívat. :D

      Vymazat
  2. :D Jé, to mě pobavilo! Musím říct, že "O svátcích, o svátcích..." se vyznává úplně všude...
    V.

    OdpovědětVymazat
  3. To stejné zrovna teď taky řeším, co se týká recenze na pokračování knížky, která se mi líbila...Sedím nad tím už asi dvě hodiny a mám to plný spoilerů, takže předělávka. Je to fakt těžký:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo napsat, že je to pro ty, co první díl četli. Ať nemají ze spoilerů depky. :D :)

      Vymazat
  4. Naopak i recenze na pokračování mi připadá celkem fajn, protože hodně lidí se třeba po prvním dílu rozmýšlí, jestli jít do dalšího (když jsou z knihy pocity neutrální). Já sama už jsem to několikrát využila (naposledy u Kladiva na čaroděje, první díl byl takový slabší a nakonec už mám doma druhý a dám tomu šanci). Se školou ti dávám naprosto za pravdu, já už mám teda prázdniny, ale leden je nabitý k prasknutí.
    PS: Nádherný pejsek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky už mám ode dneška prázdniny! :D

      Ale jo, budeme psát i pokračování, máš pravdu. I kdyby to využil jeden člověk, tak to za to stojí. :)

      Vymazat
  5. Kam chodíš na školu, že plaveš a máte tam takové divné hry? :D Jako lakros znám, ale stejně..

    OdpovědětVymazat