středa 2. listopadu 2016

Hodnocení knih aneb malé a zbytečné hvězdičky

Zhodnocení knihy. Líbila se mi, nelíbila se mi. Tohle jsem psal jako malý do čtenářského deníku často. Samozřejmě pak přišel na řadu slovní dělostřelecký útok od češtinářky. To nejde, takhle se kniha nehodnotí. Krtečka musíš zhodnotit objektivně, aspoň jeden odstavec. Je černej, pořád se někam hrabe, určitě se jednou dostane i do Číny (ha ha). Nesetkalo se to s pozitivním přijetím, ale přetočením očí a známkou dvě méně, za ten hezký obrázek ježečka. Ale to je krteček, paní učitelko! Neříkám, že se mi stalo zrovna tohle, ale přesně takový obraz u mě dokáže vyvolat taková "maličkost", jako je zhodnocení knihy.



Ze čtenářského deníku se člověk dostane na další úroveň a založí si blog (ano, přesně takový je vývoj). Začne psát recenze, ve kterých knihu podrobí analýze a nakonec ji dá hodnocení. Nikdy jsem se nezamýšlel nad tím, že to číslo na konci (nebo tisíc hvězdiček) je vlastně úplně zbytečným ukazatelem. Ze samotné recenze by mělo jít znát, na kolik se mi kniha líbila. Asi nenapíšu, že kniha stála za starou bačkoru, unudila mě k smrti s hodnocením 90 %. Přesto to ale za každou recenzí mám. Všude cpu ty pitomé čísla, u kterých si člověk ani nemůže říkat, že jsou objektivní. 4 z 5 u komiksu, 4 z 5 u beletrie. Znamená to, že je obojí stejně dobré? To přece nejde.


Pokud má někdo nutkání mi říct, že řeším úplnou zbytečnost, klidně to udělejte, ale buďte v klidu, já to vím. Ale protože jsem se ze čtenářského deníku posunul na další level, můžu se tu o tom vykecávat jak dlouho chci. Navíc bych hrozně rád věděl, nakolik to číslo na konci recenze registrujete. Jak moc to ovlivní váš pocit z recenze? A kooperuje to spolu vůbec? Kupříkladu jsem teď dočetl Prachmistry. Jsem nadšen, všechno jsem to vypsal do recenze, ale nakonec přihodil ještě 95 %, asi abyste měli dvojitou jistotu, že se mi to líbilo.

Člověk se musí vyrovnat s tím, jak a co bude porovnávat. Asi těžko vezmu Prachmistry a porovnám to s Větrnou hůrkou. Ani kdyby bylo hodnocení stejné, neznamená to, že ty knihy jsou stejně dobré. Vždy je to v rámci žánru. Hodnocení na konci recenze asi budete vídat stále, jen chci poukázat na to, že je to ta nejméně důležitá věc z celého článku. Recenze je (měla by být) komplexní, kdežto číslo je jen... číslo. Nikdy jsem se nezamýšlel nad tím, proč ho tam vlastně dáváme. Odpověď jsem sice nenašel, ale dávám tomu 1 z 5.


14 komentářů:

  1. Řešíš úplnou zbytečnost..... :D :D keď si si to pýtal.

    OdpovědětVymazat
  2. Mně to jako zbytečnost nepřipadá :) sama to tak nedělám, protože nevím, jak to nějak číselně vyjádřit - asi jsem byla vždycky blbá na matiku. Hodnocení procenty mi přijde z mého pohledu nic neříkající a na koncích článků to nijak neregistruji. Hvězdičky, třeba na databázi knih jsou ještě divnější. Co když chci dát knize 3,5, protože na 4 to nebylo a na 3 taky ne? To už jsou možná lepší ty procenta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když nad tím člověk přemýšlí i z té druhé strany, tak aby to opravdu mělo nějaký význam, je to ještě horší. Často ani nevím, na kolik procent ta kniha byla. Nějak se to sice vždycky skoulí, ale otázka je, proč s tím pokračovat. Ještě když se ukázalo, že to nikomu nic neříká.

      Vymazat
  3. Já s tím souhlasím. Z toho důvodu hodnocení na blogu se spolublogerkou nepoužíváme, protože takhle se prostě kniha objektivně zhodnotit nedá. Bohužel recenze, které obsahují objektivní a subjektivní názor, se na blogsféře zrovna dvakrát nevyskytují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky přemýšlíme nad tím, že v dalších recenzích to už nebude. Nebo zavedeme nějaký jiný systém.

      Vymazat
  4. Já toto hodnocení používám jen na goodreads, na blogu ne. Někdy hodnotím knihu podle toho, jakým stylem je napsána, někdy při rozhodování převažují dojmy z příběhu. Například. Ale to všechno zmíním v textu a čísla to neobsáhnou. Nemám ráda čísla. Jsou sice taková do očí bijící, ale mnoho toho nevypoví... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Číslo je moc stručná hodnota, souhlasím, hlavně u hodnocení knihy. Na konci by to sice mělo shrnovat celkový dojem, ale je to složité.

      Vymazat
  5. Tak já třeba vím, že u mě to hvězdičkové hodnocení je dost subjektivní a že to vlastně ani někdy nekoresponduje s tím, co jsem napsala do "recenze". Ale myslím, že ten, kdo mě čte, tak mu to hvězdičkové hodnocení může stačit a nemusí číst ty bláboly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to vím, někdy to tak prostě i vyzní, s tím se nedá moc dělat. Proto uvažuji o tom, že to dáme pryč, nebo to aspoň změníme na jinou formu. Ale teď jakou. :D

      Vymazat
  6. Upřímně, bez hvězdiček mám nějak pocit, že je ta recenze taková "neúplná". Přijdou mi jako takový hezký zjednodušený shrnutí. I když si recenzi přečtu, prostě se mi líbí tam mít ještě tohle. :D Na Goodreads jsou pro mě hvězdičky hlavní ukazatel, na detaily koukám až ve chvíli, kdy je průměr hvězdiček dostačující. :D A je samozřejmý, že nemůžeš srovnávat klasiku s moderní fantasy. Takže na Goodreads hodnotím podle žánru, a třeba i podle očekávání, co jsem od tý knížky měla. Něco, co čtu hlavně pro zábavu a ne pro uměleckou hodnotu, ale hrozně se mi to líbí, přece nedostane dvě hvězdičky jen proto, že to nemá uměleckou hodnotu, když jsem ji ani neočekávala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že se to stalo nedílnou součástí skoro každé recenze, ale druhá věc je ta, jestli to ostatní sledují a orientují se podle toho. :D Pokud by se jednalo o zhodnocení pro mě, abych za pár let věděl, jak se mi to líbilo, hodnocení na GR například je potom dostačující. To souhlasím. :)

      Vymazat
  7. Já tedy číselné hodnocení na konci recenze vyloženě potřebuju. Někdy totiž není úplně jasné, jak to recenzent s knihou nakonec vlastně má, zvláště v případěch těch velmi stručných, kteří sice napíši recenzi o 10 odstavcích, ale skutečně hodnotící je jen jeden a zbytek je výplň.
    A číslo, hvězdička apod. jasně definuje.

    OdpovědětVymazat
  8. Pro mě je číslo na konci důležité. Pokud je dost vysoké, tak si knihu přečtu a pak porovnám moje dojmy s recenzí. To znamená, že u vysoko hodnocených knih předem nečtu recenze. Když je číslo nízké, přečtu si i recenzi, abych zjistil proč a také abych zbytečně neztrácel čas četbou knihy, která si to špatné hodnocení zaslouží.

    OdpovědětVymazat