pátek 11. listopadu 2016

Akvin - Druhá tvář | Pavel Mareš

Jednou za čas se člověk dostane ke knize, o které na začátku vůbec neví, co si myslet. To byl případ i Akvina. Nikdy jsem o něm neslyšel, nenarazil na něj v knihkupectví, nezaregistroval žádnou zmínku na sociálních sítích. Proč? Možná jsem jen nebyl natolik pozorný a přehlédl to. Zpětně jsem moc rád, že si kniha nakonec cestu ke mně našla, a to dokonce přes samotného autora. V nepříliš vzhledném obalu, se totiž ukrývá příběh, který stojí za to číst. Pokud máte rádi kouzla, hraničáře a dobrodružství, zastavte se na chvíli a dozvíte se více.


Pokud se chcete pozastavit nad tím, že se jedná o druhý díl, nedělejte to. Ničemu nevadí, když se do příběhu začtete, aniž byste měli jakoukoliv zkušenost s předchozí knihou. Já ji taky neměl. Přesto jsem se bez problému přenesl na Akademii, kde náš příběh začíná. Seznámíte se s hlavními postavami (aspoň těmi, co figurují na začátku knihy) a dozvíte se, kdo to ten Akvin vlastně je, co dělá a jaký je jeho život. Že je to nezkušený čaroděj, který má ale velké ambice, což je pochopitelné. Každý čaroděj má velké ambice. Ale Akvinovi osud přichystal úplně jiný život, než by si on sám představoval.


Vcelku pohodový začátek vystřídá nebezpečí, nejistota a hlavně strach z neznámého. Když se Akvin přimotá do události, díky které je pak vyšetřován a následně poslán pryč, tak ještě netuší, jak moc si s ním bude osud zahrávat. Potká spoustu nových lidí, kde asi největší radost dělají hraničáři, kteří svými schopnostmi a dovednostmi vnáší mezi všechny ty čáry máry jistý klid a harmonii. Nebudete ochuzeni ani o orky, kteří se pod sjednocením stávají opravdovou hrozbou a celou dobu se schyluje k velké bitvě. K bitvě, ve které vlastně nakonec nemusí být vítězem nikdo.


Jediná věc, která mi na knize neseděla, byli upíři. Osobně jsem proti nim trochu zaujatý, ale mnohem více by mě potěšil nějaký jiný druh. Naštěstí se v Akvinovi kolem nich příběh zase tolik netočí (nebo točí, a dost, ale autor se uměl držet, aby z toho neudělal upířinu). Hlavní slovo zde totiž mají čarodějové a hraničáři, se kterými se budeme brodit zablácenými cestami, navštěvovat zájezdní hostince a v neposlední řadě také spát pod širým nebem, ať už bude počasí jakékoliv. Pro mě bylo cestování s hlavními postavami to nejlepší, co jsem od knihy mohl dostat. A nebylo ho tam málo.


Pokud hledáte nějaký nový a neokoukaný příběh, Akvin je určitě dobrá volba. Sem tam jde poznat, že by knize neuškodila ještě nějaká korektura. Opakující se slova a jistý pocit nervozity ale brzy odezní a vy si pak můžete užívat fantasy příběh, který vás strhne a pustí až na úplném konci. Je skvělé, že autor se nebojí nechat trpět kohokoliv, ať už je to kladná či záporná postava. Všem rovným dílem, jako v životě. Akvinova Druhá tvář rozjíždí velkou hru, proto jsem zvědavý na pokračování. Pokud se autorovi podaří držet v zajetých kolejích, nemůže to dopadnout špatně. Kouzelníci, hraničáři a cestování po světě, který je zase něčím novým. Za mě spokojenost.

Hodnocení: 90%

Více informací naleznete na stránkách série Akvin.

2 komentáře:

  1. Já jsem četla první i druhý díl. Akvin, stejně jako autor, dospívá, mění se a utváří. I přes to, že autora znám několik let, netušila jsem, jak moc dokáže překvapit svou představivostí a novými nápady. Od okamžiku, kdy jsem dočetla druhý díl, se těším, co nového a překvapivého přinese díl další :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se těším. Ještě musím přečíst první díl, abych si udělal obrázek o tom, jak a v čem se Akvin a autor vyvíjeli. :)

      Vymazat