neděle 14. června 2015

Série, které u nás nevydali kompletní

Taky s tím máte problém? Nějaký příběh vás zaujme, čtete třeba už druhý díl a na konci knihy máte psáno, že třetí díl by měl vyjít pravděpodobně na podzim 2012. Je rok 2015 a třetí díl nikde. A s nejspíš už ani nebude.  



Tento problém ale zase tolik neřeším, protože u fantasy knih se většinou nakonec dočkáme všech dílů. Jeden příklad za všechny může být Fantom Print, který momentálně bojuje s Blizzardem (a že to není boj snadný všichni víme), aby nám mohli přinést chybějící díly Diabla, Warcraftu i Starcraftu. Fanoušci se podstatné dozví zde

Větší problém pak má Talpress, který otálí s vydáním druhého dílu Archivu Bouřné záře od Brandona Sandersona. Kniha vyšla v originále s velkou slávou už na začátku loňského roku a od té doby se datum českého překladu neustále posouvá na později. Na druhou stranu ale máme tu jistotu, že kniha jednou opravdu bude.

Horší to mají čtenáři románů, různé YA nebo detektivek. Namátkou si pamatuji, že třeba příšerná kniha Bílý kůň měla mít pokračování. Snad bych si ho i pro srandu přečetla. A možná bych si vzpomněla na více sérií, kterým chyběl třeba jen poslední díl (snad proto, že to nikdo nekupoval a nečetl?).


Podobné je to i u komiksů. Samozřejmě tady je třeba počítat s delší prodlevou než pár měsíců. Ne každé nakladatelství si může dovolit sypat jeden díl za druhým (jako třeba Crew), nebo vydává třeba kromě komiksů i klasické knihy. Příkladem pak může být započatá série Parchanti od Comics Centrum (nebo Jonah Hex, Solomon Kane..), ale prostě se nebojím, že bychom se zbylých dílů neměli dočkat. Jen to bude na delší dobu. Když pak komiksy končí v Levných knihách, protože je nikdo nekupuje, je to škoda. V loňském roce taky u BB Art vyšel první díl Pistolníku z Gothamu (kde je zastoupen třeba právě Jonah Hex). 


A jeden příklad za všechny na závěr. Davidův komiks Parťáci, jehož první díl je už z roku 2010 a doteď nevím, jak bude pokračovat. Je zde někdo, kdo by si chtěl komiks přečíst? Pokud ano, zanechte prosím komentář, chystáme menší překvapení tak ať vím, jaký by byl zájem. :)

Nebylo by na škodu něco pro vydání pokračování udělat. Například si knihy/komiksy zakoupit a zjistit, že jsou vlastně super a ten zbytek si chcete přečíst taky. Trošku ty nakladatelství motivovat., že se to vyplatí. 
Jaké díly sérií nejvíce chybí vám?

4 komentáře:

  1. Mluvíš mi z duše! Mně chybí strašně moc sérií (hlavně těch méně známých) a většinou od druhého nebo třetího dílu.

    A o komiksu slyším prvně, ale líbí se mi moc. :D Klidně bych si ho přečetla.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, ano, to moc dobře znám. Série, kde vydají 2 díly ze tří. Prostě logika, že? :/

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych si komiks taky ráda přečetla, připomíná mi The Order of the Stick (ach, mé mládí).

    OdpovědětVymazat
  4. Nesnáším, když se série nedovydávají.. Např. historická fantasy Temeraire - pátý díl vydaný v češtině 2012 a od té doby absolutně nic, i když už jsou další tři a jen se připravuje. Nějak mi to přijde od toho nakladatelství nefér..

    OdpovědětVymazat