pátek 2. září 2016

Jak to bylo doopravdy s Pinokiovým nosem | Leif Persson

Zase jedna detektivka, řekla jsem si. Zase krásná obálka, řekla jsem si. Zase nějaký vyšetřovatel se zajímavým charakterem, řekla jsem si. Všechno toto kniha Jak to bylo doopravdy s Pinokiovým nosem samozřejmě obsahuje. Ale přestože jsou z ní všichni recenzenti nadšení, já bohužel zase tolik ne.


Hned na úvod - detektivka jako taková určitě vůbec není špatná. Zápletka je velice zajímavá, příběh je na jednu stranu dobře promyšlený, na druhou zbytečně zdlouhavý. Už podle fotky vidíte, že tahle kniha není žádný drobeček. Obvykle mi to nevadí, ale v tomto případě by nebylo na škodu aspoň pár (set) stran ubrat a několik pasáží zjednodušit.

S čím jsem měla bohužel při čtení největší potíž je samotný hlavní hrdina. Komisař Evert Bäckström má sice krásně znějící švédské jméno, nicméně povahou je naprostým opakem kohokoli, o kom bych ráda četla. No uznejte, kdo chce každých pár stran číst o jeho "super klobáse"?  Nemám vůbec problém se zajímavými nebo povahově vybočujícími postavami. S touto snahou o dokonalého antihrdinu bohužel ano.


Nebudu nic předstírat, ke konci knihy jsem se vlastně vůbec nedostala. Věřím, že pro mě by byl konec asi nejpříjemnějším zážitkem z knihy, ale přesto jsem se raději ponořila do knihy, která mě baví víc. Z tohoto důvodu nebudu tuto detektivku nijak soudit ani hodnotit. Každý se musí rozmyslet, zda-li je toto čtení pro něj a jestli mu hlavní postava nevadí. Možná už jsem na takové vtipy moc stará. Každopádně to bylo mé první setkání s Leifem Perssonem a je tu klidně možnost, že bez předchozích knížek mi to prostě jen nedává smysl.

Děkuji mnohokrát nakladatelství Moba za poskytnutí výtisku a věřím, že se nebudou zlobit, když zde knihu nabídku jinému čtenáři pouze za poštovné. Má "recenze" asi nic nepřinesla, proto budu ráda, když si o knihu někdo napíše a přečte si ji s chutí. 

5 komentářů:

  1. Já jsem psala, že by mohla být o pár set stran kratší. :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Hodne pekna recenze!konecne se nekdo neboji rici svuj nazor prestoze je to recenzni kniha. Kdyby byla kniha k mani rada bych si ji vzala.
    Zajima me ted o to vice.
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, o knihu sis napsala první, tak se ozvi na e-mail ctemeoba@email.cz a doladíme detaily. :) Jak jsem psala, není to úplně recenze.

      Vymazat
  3. Jsem ráda, že nejsem sama, úplně stejný názor jsem měla u knihy Ten, který zabil draka :)

    OdpovědětVymazat