pondělí 29. srpna 2016

S baťohem na skok do Švédska

Ono se říká, že přes léto a prázdniny je spousta času, ale u nás to vlastně platí naopak. Jde to vidět i na blogu. Zatímco přes školní rok jakž takž pravidelně píšeme, za poslední dva měsíce by se počet příspěvků dal spočítat na prstech jedné ruky. Jak už možná víte, od července jsme trávili značnou část času s dětmi na táborech a pořádali různé deskoherní akce pro děti i dospělé (mrkněte třeba na instagram a příště přijďte taky!). Nakonec se nám ale podařilo odjet na pár dní na "dovolenou" do Švédska. A proč je dovolená v uvozovkách se dozvíte níže.



Protože jsme nechtěli zbytečně utrácet, zvolili jsme možnost nízkonákladového cestování. Levné letenky z Polska, jenom příruční batoh, trochu náhradního oblečení a jelo se. Přespání zařízeno přes Couchsurfing, takže nás nestálo víc než pár divných švédských piv. A taky to byla super možnost poznat nové lidi. Protože Švédsko je na naše poměry velice drahé (jedna jejich švédská koruna je jako tři naše), vykašlali jsme se na autobusy a všude chodili pěšky. Třeba z letiště. A v pět ráno na letiště. Asi patnáct kilometrů. O to hezčí krajinu jsme ale viděli. :)


Teď k tomu, co naše čtenáře určitě zajímá nejvíce: knihy. Ve městě Nykoping se skrývá jeden senzační poklad. Obchůdek Serier och Annat jsme za malým nákupním centrem objevili hned první den. Na dveřích byl ale divný nápis, který nakonec překladač přeložil jako "dnes zavřeno". Mohli jsme tedy obdivovat staré Nintendo jen přes sklo výlohy a další den se tam nedočkavě vydali. 

Otevřeno bylo, v miniaturním prostoru čekali dva vysmátí chlapíci, kteří nám toho prozradili spoustu o jejich obchodě, o hrách a hlavně o komiksech. Představili nám také švédský komiks Bamse, který u nich vychází podobně jako u nás Čtyřlístek. Také je pro děti, také už jsou venku stovky čísel a my jsme si nakonec na památku jedno z roku 1995 koupili. 

V tomto trochu jiném antikvariátu najdete stovky komiksů a mangy (včetně celé řady v angličtině), desítky fantasy knížek, her na playstation (originálky třeba na PS 1!), nintendo, xbox. Spoustu figurek a sošek, roztomilých obalů, triček a dalšího. Prostě pár metrů čtverečních, kde byste strávili hodiny. 

Oba majitelé mají zájem navštívit Prahu a tak se nám dokonce povedlo vysvětlit, že v Praze najdou malé nakladatelství, které vydává v češtině třeba Hellboye nebo Goona. :)


Co se týče švédských knihkupectví, tady už takové jásání není. Vypadá zhruba jako běžný Neoluxor nebo Dobrovský. Divné je, že neprodávají fantasy knihy. Rozumějte opravdu fantasy - Zaklínač, Píseň ledu a ohně, Malaz, cokoliv tohoto druhu prostě nikde není. Pod pojmem "fantasy" mají zařazeno young adult a maximálně Eragona nebo Percy Jacksona. 

Knihy ale opravdu vydávat umí. Nádherné obálky a hlavně nepřeberné množství paperbacků - jsou zde oblíbenější než pevná vazba (ale spoustu knih tady najdete v obou variantách). Paperbacky jsou všechny stejného formátu, barevné, obyčejný papír a adekvátní ceny ke kvalitě. 


Na závěr pár tipů:

Ve Švédsku se recyklují plasty a plechovky. Nedivte se, že na vás bude každý koukat jako na blázna, pokud dopitou láhev hodíte do koše. Toto vše se vrací v obchodech (jako u nás sklo). Každá láhev i plechovka je zálohována. 

Cheesburger v McDonalds je téměř levnější než litr vody.

Jako suvenýr nekupujte pohledy - jedna z nejdražších věcí, které jsou k dostání.


 Příště zase z Nizozemska!

4 komentáře:

  1. To muselo být vážně super. Jak to procházení krajinou tak průzkum toho komiksového obchůdku. Vracení plechovek mají i v Německu. Aspoň pár let zpátky to tak bylo - taky jsem se dost divil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, v Německu taky? Já si toho teda nevšimla. :D Doufám, že jsem zase vyhodila pár euro do popelnice. Na druhou stranu, aspoň má pak radost nálezce plechovky v koši. :)

      Vymazat
  2. Tomuhle říkám dovolená dle mého gusta! Kam se hrabe válení na pláži (které já osobně bytostně nenávidím). Ten komiksový obchůdek vypadá skvěle. ;)
    Co couchsurfing, jaké jste měli zkušenosti? Já už jsem nad touto možností hodněkrát uvažovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, jsi muj clovek. :D Valet se na plazi - NIKDY! Couchsurfing uplne bez problemu, domluva super, kluk sice bydlel asi pet km od mesta, takze jeste vecerni prochazka k nemu domu, ale mel utulno a druhou noc nas u nej nocovalo dokonce sedm. :) Jestli nekdy Svedsko, tak zase u nej. Kdyby jsi uvazovala, klidne ti na naseho hostitele Davida dam kontakt. :D Po teto zkusenosti uz do hotelu zbytecne nejdu!

      Vymazat