středa 20. ledna 2016

Tak nám "zabili" sérii...

Tak jak jste na tom vy, na které straně stojíte? Jste naštvaní, znechucení a zklamaní, nebo jedete v tónech šedé ignorace? Či snad dokonce máte radost?! Bavíme se tu o knižní sérii, kterou dostihla její vlastní seriálová adaptace. Píseň ledu a ohně. Hra o trůny. Joffrey je hňup a smrdí. Další poznávací znamení asi netřeba. Já jsem celkem blesk, když o tom píšu článek až teď. Ale dřív se mi nechtělo. A jedno bylo jasné, autor mě rozhodně nepředběhne. Ha ha. A tohle nebude žádné srdceryvné prohlášení o tom, že knihy jsou nejlepší a kdo kouká na seriál, není opravdový fanda. Na takové řeči kašleme, nám jde o objektivní zpravodajství a hlavně pravdu do každé domácnosti. 

Když George R. R. Martin vydal nějaké to prohlášení (dostupné zde), ve kterém dal všem jeho fanouškům a čtenářům vědět, jak to bude s Vichry zimy, asi tím nikoho moc nepřekvapil. Čekáme všichni, čekáme dlouho. A sám autor ví, že pokud se nám série líbila, počkáme si klidně ještě déle. Osobně jsem to bral jako menší a menší problém (po dočtení Tance jsem měl asi největší nutkání začít číst další díl, ale to asi všichni), jak čas ubíhal. Mám co číst a rozhodně nečekám na to, až konečně vyjde ten šestý díl. Protože až on vyjde, bude to ještě nějakou chvíli trvat, než se vůbec dostane k nám. Ale to by nebyl ten největší problém.

Ten vznikl se seriálem. Tam totiž nikdo čekat nebude. Kniha nekniha, další série půjde na obrazovky tak, jak se plánovalo. Je mi jasné, že spousta lidí na seriál nekouká a nelíbí se jim. Já koukal, byl jsem vcelku spokojený s jeho vývojem (větší odklon od knih), a chtěl jsem v tom pokračovat. Jenže nevím, jestli se zvládnu dívat na šestou sérii dříve, než bych si přečetl Vichry. Asi budu muset. V dnešní době se člověk spoilerům vyhýbá jen velmi těžko (zvlášť u tohoto seriálu). Děj knihy by to nějak zvlášť vyzradit nemělo, od nějaké série nám přece bylo řečeno, že se na seriál a na knihy máme dívat jako na dvě úplně odlišné entity. Tak tu budou entity dvě. A to by pro pravého fanouška mělo znamenat přece mnohem více! 


Ať už to bude tak či tak, je jasné, že všechny řeči okolo toho jak mu to trvá, jak to prodlužuje a kdo ví co ještě, nejsou tak úplně na místě. Asi nebude tak úplně jednoduché pokračovat v rozjeté sérii takového rázu a psát to jako na běžícím páse. Taky by to mohl odfláknout a poslat to ven dříve. Ale to by určitě nedopadlo dobře. Je na čase si přiznat, že Hra o trůny jako seriál a Píseň ledu a ohně se prostě dál vedle sebe stavět nemohou. Pro dobro všech. Seriál si může běžet v takovém tempu, jaké si určí a autor by měl v klidu, bez nějakých nervů a termínů psát kvalitní příběh. Vždyť to konec konců pak bude mnohem větší zážitek.

16 komentářů:

  1. Lamenty nad tím, kdy už konečně ta šestka vyjde, mě přešly. Protože opadlo to bezprostřední nadšení :D Ale přečtu si to pak ráda, ne že ne. Navíc jsem seriál přestala sledovat někdy po třetí sérii, takže jsem celkem "v poho" i po této stránce... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lamenty přešly. :D Tak nějak. Postupem času jsem k tomu čekání víc a víc chladnokrevný. A za čas mi to bude už úplně jedno. *evil*

      Vymazat
  2. Čekám, pořád ještě čekám a doufám, že Vichry zimy někdy vyjdou :) Ale protože jejich vydání je zatím v nedohlednu, spokojím se s díváním na seriál :) Už teď jsem s ním pozadu, u třetí série, takže o zábavu mám ještě na nějaký čas postaráno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo to chce nějakou jinou knižní sérii. Třeba Sanderson, ten by mohl na chvilku zabavit. :)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. knížky a seriál sou totožné, kdo to četl i viděl , tak to potvrdí, Vichry zimy vyjdou , už sou skoto dopsané. Podle mě by neškodilo to už nějak elegantně ukončit....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Totožné? To nevím. Já jsem teda jeden z těch, co to četl i viděl. A tohle říct nemohu.

      Vymazat
  5. Uf. Čekám, taky čekám. Joffrey je hňup a smrdí, ale jsou tam i postavy, jejichž charaktery zdaleka tolik nezapáchají, charaktery, které bych ještě nějakou dobu ráda vídala živé (ať už v knižní nebo seriálové podobě). Jo, seriál nečeká. A mě spoilery občas i baví, tak mi náskok seriálu nijak nevadí. A na knihu už nečekám. Tedy, až bude, přečtu si ji. Ale už si kvůli nevjíždím prsty do vlasů :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takový přístup je velmi vhodný. :D Taky si na nějaké postavy počkám, protože mě jejich vývoj zajímá. :) Snad neumřou na prvních stranách knihy. :D

      Vymazat
  6. Já asi nemám, co říkat, když první knihu i první sérii "sjíždím" hlemýždím tempem, ale taky jsem četla Martinovo prohlášení a podle jeho slov je tam dost změn uprostřed a ke konci seriálu na to, aby se člověk sledováním seriálu neochudil o potěšení z knih. Už proto, že v obou médiích prý umřou/přežijí trochu jiné postavy. No ale já se jen divím tomu, že si HBO nedá rok, dva pauzu a neudělá miniseriál z povídek o Dunkovi a Eggovi. Jsou to prima příběhy. Do světa Westerosu zapadají. Jsou uzavřené a franchise by nijak nepoškodily. Pořád by to udržovalo povědomí o značce, i když GoT je tak proslulá, že se na to zapomene až tak za padesát let, ne-li víc.

    OdpovědětVymazat
  7. Já osobně se v knižní série zasekla po třetím dílu a dál jsem se zatím číst nedonutila. Jeho knihy jsou strašné bichle a mě úplně trhá ten pcoit, že mi to čtení trvá tak dlouho :-P A seriál? Ten jsem opustila v momentě, kdy zabil jistou postavu, na netu se zvedla vlna nevole a byla nahrána spousta videí od fanoušky s pěknými nadávkami a od té doby jsem seriál odepsala. A tak nějak jsem se v tomhle mrtvém bodě zasekla :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Co se týče seriálu, tak jsem dost pozadu (druhá řada), takže počítám, že než se posunu dál, tak Vichry zimy vyjdou :-D Ale jo, mohl by si trochu pohnout, bo jinak kompletně zapomenu, co bylo v předešlých dílech a nevím, jestli se mi bude chtít se tím prokousávat znova :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je právě ono. Prokousávat se tím znovu, aby si člověk vůbec připomněl, co se dělo na posledních stránkách. Ani já nevím, jestli do toho půjdu. :/

      Vymazat
  9. Čekání na šestý díl jsem vzdala. Až vyjde tak vyjde. Za tu dobu jsem objevila jiné autory (třeba Sanderson), na které se těším mnohem radši a u nich mám záruku, že na další nebudu čekat dvacet let :D Ale seriál sleduju a mám ho pořád hodně ráda :) jen se bojím, jaké to ted bude, když nebudu vědět ten příběh, oproti jiným (kdo nečetl) jsem měla menší výhodu a docela jsem si to užívala, ty jejich překvapivé a občas i šokující výrazy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu. Taky jsem za tu dobu narazil na tolik autorů, že mám co číst i bez Vichrů zimy. Takže to není žádná hrůza. :))

      Vymazat