sobota 16. ledna 2016

Wytches vol. 1

Naše předsevzetí číst více komiksů v angličtině otevírá celkem brutální kousek Wytches. V tomto vydání z minulého roku je všech šest sešitů poskládaných pěkně do řady. Pokud bych měl hodnotit obálku, je to asi jedna z nejlepších, kterou jsem kdy viděl. Naprosto podtrhuje atmosféru celého komiksu a je přitom hrozně jednoduchá. Les, postava. Ani té krve tam moc není. A přesto se takový výjev dá počítat jako vcelku nepříjemná záležitost, pro někoho třeba i noční můra. Po přečtení tohoto komiksu se vám sny rozhodně nezlepší. 


Pokud máte rádi strašidelné příběhy, kde ale není tím primárním zdrojem strachu, že visíte pověšení za zátylek, a někdo vám postupně požírá zespodu celé tělo, určitě budete spokojeni. Rozhodně je to více temné než brutální, i když to si taky najde své místo. Většina komiksu se točí okolo otce a dcery, oba s celkem pohnutou minulostí. Otec spisovatel, dcera by mohla být klasická pubertální holka, kdyby nad ní ovšem nevisel velký otázník toho, zda spáchala vraždu. To je taky na začátku největším zdrojem jejího strachu. Protože ona sama taky neví. Jen ví, že to rozhodně nebylo obyčejné úmrtí. Že za tím bylo něco víc.


Vůbec nejhorší pocit bezmoci, když vám vezmou to, co milujete ze všeho nejvíce. Lidé, způsobilí k tomu, aby to vyřešili, se nakonec obrátí proti vám. Vaši nejbližší vás považují za blázna. Nikdo vám nevěří. A nakonec se ještě všechno může otočit proti vám. Tohle je jen takový malý výčet toho, co postavy zažívají. Kdo za to může? Proč se zrovna jim musí dít něco takového? Slib je slib. Ani nevím, jak pojmenovat "wytches", říkejme jim prostě čarodějnice. Ale to ani z mála nedokáže popsat, co to jsou vlastně za stvoření. Žijí hluboko v lese, mnohem hlouběji, než na první pohled dohlédnete. A víte co? Žerou děti. Jo, je to hrozná sranda. Dokud to dítě není vaše.


Komiks je výborně zpracovaný, grafická stránka jen dotahuje temnou stránku věci až na úplný vrchol. Abstraktní kresba je v určitých momentech tak abstraktní, abyste byli schopni si představit to vůbec nejhorší. Retrospektivní náhledy zasazené do příběhu vám přiblíží minulost, pomůžou třeba trochu pochopit přítomnost. Tohle všechno dohromady tvoří vynikající celek, komiks, který vám bude ještě dlouho po přečtení vrtat v hlavě. A buďte rádi, že se tam nevrtá něco jiného. Chhit chhhhhit chhit chit.
Hodnocení: 100%


Scott Snyder, Jock, Wytches vol. 1, vydalo Image Comics v roce 2015, 144 stran.


2 komentáře:

  1. Super recenze. Po tomhle komiksu pokukuji už dlouho, ale zatím jsem si vždy koupila něco jiného. Teď mě spíš ale láká Revival, taktéž od Image Comics. Nejhorší je se rozhodnout, jestli si koupit pokračování komiksů, které už mám, nebo si koupit něco nového a zajímavého:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle má aspoň tu výhodu, že je zatím jen to vol. 1. I když, zase nějaká extra výhoda to není, protože já bych si moc rád přečetl pokračování. :D Teď se chystám na Dead letters, tak jsem zvědavý. Na ten Revival se asi taky mrknu, vypadá to totiž dost dobře. Díky za tip. :)

      Vymazat