pátek 2. října 2015

Vánoční říše

O svých literárních kvalitách mě Joe Hill přesvědčil už komiksovou sérii Zámek a klíč nebo krátkým hororovým příběhem Rohy. Konečně jsem se však pustila do mnohem rozsáhlejší knihy, kterou už doma mám delší dobu. Vánoční říše mě utvrdila v mém původním názoru, že Joe Hill je pro mě kvalitnějším autorem než jeho otec, slavný Stephen King. Neříkám, že je to definitivní (vidíte v té větě tu ironii?), protože jsem si pravděpodobně zatím vybírala "špatné kingovky". Knihy Lunapark, Osvícení ani Mrtvá zóna mě příliš neoslnily. Vánoční říše ano.



Jak by se vám líbilo mít štědrý večer každý den? Krásně bílý sníh, který nikdy neroztaje? Voňavé cukroví na stole, v rádiu vánoční koledy a prostě nekonečné Vánoce, nekonečné množství dárků, spoustu zábavných her a kamarádů? Na první pohled se to může zdát lákavé, obzvláště pak pro děti, ale nic není tak, jak to vypadá. Do Vánoční říše byste rozhodně nechtěli. A už vůbec byste tam nepustili své vlastní dítě. Bohužel, někteří rodiče neměli na výběr. 

Tajemným tvůrcem Vánoční říše je Charlie Talent Manx, zvrhlý maniak s neuvěřitelným talentem výřečnosti a přesvědčování. K jeho životu se váže také starý Rolls Royce Přízrak, s poznávací značkou NOS4A2 (Nosferatu). Jeho první žena rozhodně měla důvod si myslet, že je upír. Jen na lidech parazituje trochu jiným způsobem. S Charliem se setkalo spoustu dětí, spoustu rodičů a hlavně naše hlavní postava, Vicky. Žijí totiž ve světe, kde je možné mít pár speciálních schopností. Ale ne zadarmo. 


Příběh je neuvěřitelně čtivý, na svých 666 stranách (náhoda?) nešetří záhadami a tajemstvím a nejednou vás bude až mrazit z popisu některých scén. Ač se Vánoční říše může zdát jako krásné místo, nikdo tam dobrovolně nechce. Ne bez pozvolného nátlaku a přetvoření Manxem. Pokud vás námět zaujal, ale nechcete číst celou hororovou knihu, můžete se začíst do komiksu od stejného autora. Doufám, že se jednou dočká i českého překladu. Pouze upozorním, nedívejte se na komiks, pokud máte v plánu knihu číst. Přijdete tak o část své představivosti. 

Hodnocení: 5/5

Joe Hill, Vánoční říše, nakladatelství Beta Dobrovský (rok vydání 2013), překlad Adéla Bartlová, 666 stran.

4 komentáře:

  1. Vánoční říše je rozhodně kvalitně napsané dílo a já jsem ráda, že si ho přečetla. :) Předtím jsem vlastně ani nevěděla, že je synem Stephena Kinga, nějak mi to nedocvaklo, to až jak jsem knihu dočetla, podívala jsem se na něj na databázi. :) Nebo to možná bylo dřív, nejsem si tak úplně jistá... koneckonců jsem ji četla před více než rokem, což mi připomíná, že bych si ji konečně někdy mohla koupit a časem si dát re-reading. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze.Knihu jsem četla o minulých Vánocích a moc se mi líbila. Ani jsem nevěděla, že napsal i komiks se stejným námětem. Řekla bych, že je lepší spisovatel než jeho otec, protože King se neustále opakuje, má podobné zápletky a postavy. Přesto mam jeho knihy ráda a Carrie patří mezi mé nejoblíbenější knížky. Taky mám ráda nezbytné věci, hřbitov zvířatek a Temnou věž.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Prvýkrát počujem o tejto knihe... Rozhodne si ju musím niekedy prečítať :).

    OdpovědětVymazat