neděle 21. června 2015

Letem světem - Diablo

Ať už pro vás slovo Diablo symbolizuje cokoliv, tady půjde o knihy. O knihy a mou snahu nalákat vás na ně. U nás jich je přeložených zatím celkem sedm (aspoň myslím), z toho jedna trilogie Válka Hříchů a pak čtyři hodně (opravdu hodně, hodně, hodně) volně na sebe navazující knihy. Všechny knihy má na svém účtu Richard A. Knaak až na jednu, kterou napsal Mel Odom. Pokud jste hráli počítačovou hru, určitě vám budou nějaké souvislosti dobře známé a vykutálení padouši budou vašimi starými známými.



V trilogii Válka hříchů se podíváme do doby mnohem dávnější, celé tři tisíce let před událostmi v Tristramu. To je hodně dlouhá doba. Země vypadá jinak, lidé jsou jiní, ale jedno zůstává. Zlo. Připravte se na spousty magie, různá náboženství (ať už hodně potrhlá či méně) a na jednoho obyčejného sedláka. Touto trilogií jsem s Diablem začínal a byl jsem spokojen. V knize se hodně cestuje, čaruje, bojuje. To prostě od takové knihy čekáte. A když to dostanete, jste spokojení. Pak jen sledujete, jak se to bude vyvíjet. Je to trilogie se vším všudy, rozhodně po přečtení prvního dílu sáhnete po dalším.


V dalších čtyřech knihách je to pak trochu složitější. V každé jde o něco jiného a postavy se tam střídají jako na běžícím páse. V jedné se hledají artefakty, v druhé pak může být nějaký fanatistický magor, další nás zavede do města, které by rozhodně titul "turistická atrakce roku" nevyhrálo a ve čtvrté budou pavouci. Nevím, jestli jsem nějak nepopletl pořadí, to pak zjistíte sami, až si budete libovat nad tím, jak vám ten David z blogu Čteme Oba dobře poradil při výběru další knižní série. Nemáte zač. :)


Rozhodně od knih nečekejte příběh postavy, která chodí po světě, zvyšuje si svůj level a střádá věci do inventáře. Já jsem podobné myšlenky před čtením Diabla měl, ale pak mi došlo, že takhle to fungovat nemůže. Tyto knihy svět Diabla rozšiřují, dávají nám spoustu podkladů a informací, které ve hře nejsou, a to všechno je doplněno o skvělé příběhy a postavy. Snad do budoucna přibudou další knihy této série, rád bych se k ni vrátil i jinak než opětovným čtením. A třeba se najde někdo, kdo si tyto knihy taky vyhledá, když už teď aspoň trochu ví, co od nich čekat.

5 komentářů:

  1. Já mám teda diablo ráda, tak zkusím. Knihu jsem četla jednu, ale nemůžu si vzpomenout, která to byla! Jak mají obdobné obálky. :D Za to jsem u hry proseděla neskutečné množství času. :)

    leonamachalkova0@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Davi :) O knížku budu soutěžit pro svého přítele, který je do fantasy blázen a jeden díl Diabla má už doma a jelikož si plánuje dokoupit celou tu sérii i s Warcraftem, říkala jsem si, že soutěž zkusím (co bych pro něj neudělala :D) Má doma Pavoučí měsíc a tohle by mu udělalo radost určitě :)

    kris.cechova@gmail.com

    Děkuji. K. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Diablo jsem začala hrát cca před rokem. Absolutně mě nebaví, je to pro mě strašně nudná a monotóní hra. Kdy mé srdíčko zaplesá je, když se dostanu do Goblin Vault a ještě lepší je poníková mapa, kde na tebe útočí cukroví medvídky a kytičky a jednorožci. Zajímalo by mě co vývojáři při tom kouřili protože to je naprosto geniální a já nemám slov, když se tam dostanu :D O knížku nesoutěžím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pamatuju si před x lety když jsem hrála stáhnutý demo Diabla II, tehdy se dalo hrát jen za barbara a i když jsem pak zkusila full verzi, nic jinýho než surovce plešatýho jsem nechtěla. Jinak já jsem srdcem wowkař, i kdy to spadá pod stejnýho autora. Každopádně knihy si ráda přečtu až se k nim dostanu. Fantasy není nikdy dost ne? :)
    ravenaiko@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem hrál Diablo I i II. trojku jsem zatím jen zkoušel ve volně stažitelné verzi. U prvních dvou jsem strávil nespočet hodin a přehrál je několikrát v rozmezí x let. Bohužel ke knižní verzi jsem se nedostal ale celkem toho lituji protože miluju fantasy v jakékoliv podobě. Rád bych se proto zúčastnil této soutěže a třeba mi případná výhra pomůže konečně proniknout do literární verze tohoto úžasného počinu.

    naky.morb@gmail.com

    OdpovědětVymazat