sobota 21. února 2015

Čtenářská výzva? Ne, jen další semestr.

Už několikrát jsem se zmiňoval, že musím sem tam do školy něco přečíst. Do konce tohoto semestru je to pár desítek knih. V jednom předmětu celkem 50. Jmenovitě do Kapitoly z české literatury 4. Ten počet mohl být touto dobou už mnohonásobně menší, ale v prvním semestru na to nějak nebyl čas. Takže teď, když mám dvakrát více zkoušek než minule, se na to čas najít musí. Seznam těchto knih jsme si mohli sestavit sami, jen se musíme držet české literatury v letech 1880-1945. Zase tak volnou ruku ale nemáme, protože během seminářů probíráme různé autory a právě ty máme mít v seznamu povinně. Já se dnes dostal k tomu, abych si ten seznam vůbec udělal. A výsledek?



25 knih poezie, 25 knih prózy. V poezii jsou autoři jako Sova, Gellner, Nezval, Seifert, Hora, Wolker, Toman, Deml, Kolář, Orten a další. S Gellnerem už jsem si potykal, můj referát trvající necelých 90 minut s výsledkem A+ (musím se pochlubit) je radostí života. Ti další už jsou ale taková po nás potopa. Březina je konina, spousta z těch autorů mě opravdu neoslovila a vzpomenout si na to, o čem si to básnili, bude u zkoušky celkem problém. No, nesmím u čtení takovýchto děl přemýšlet nad tím, který Avenger natáhne bačkory jako další...


S prózou už to takový kříž nebude. Sice je toho na přečtení mnohem více (rozuměj více stran), ale nemusím to číst několikrát. Navíc je tam spousta zajímavých autorů (Čapek, Dyk, Kafka, Vančura, Weiss, Hostovský, Klíma a třeba Hašek. Mám za sebou první knihu, Stříbrný vítr od Šrámka. Nebudu tu házet špínu, mně se to líbilo. Byla tam spousta zajímavých myšlenek, které jsou v dnešní době už dávno mrtvé. U něčeho je to škoda, jinde to zase tolik nevadí. Stříbrný vítr byl ale velmi příjemná čtenářská zkušenost.


A co to znamená? Žádná (opravdu žádná) fantasy se do mého seznamu během následujících tří měsíců nedostane. Vynahrazuji si to sice komiksy, které nesežerou tolik času, ale stejně mi to bude brzy líto. Zatím to nevadí, protože se ještě pokouším dočíst osmý díl Drizzta a je to celkem zklamání. Chybí mi asi třicet stran a leží to tu už týden. Nejslabší díl série. Dnes mě ještě čeká Březina se svým Svítáním na západě. Tak snad to dočtu dřív než na západě opravdu začne svítat. Kdo mi závidí?


12 komentářů:

  1. Bože, ten váš šmudla, je skvělý! :) Hned bych ho podrbala...udělejte to za mě, prosím! :D
    A hodně štěstí s četbou.... :)

    OdpovědětVymazat
  2. No, klobouk dolů, že to zvládáš číst. Já bych toho asi schopná nebyla, nesnáším, když mi někdo v tomhle směru něco diktuje a zrovna česká literatura mě moc neoslovuje, i když chápu, škola. Taky teď musím do školy docela dost číst, ale teda hlavně odbornou literaturu a pak vlastně taky něco do Řecké literatury (to mi připomíná, že si musím na úterý přečíst Hésioda). Dneska večer mám konečně chvilku času, kdy bych mohla číst taky něco svého pro zábavu a potěšení a jako na potvoru nemám absolutně chuť číst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím nevím, jestli to zvládnu. Ale měl bych, pokud to chci udělat. No, odbornou tam mám taky, ale zatím ji moc neřeším. Oni po nás všude chtějí něco, mám z toho už zamotanou hlavu. Tak přeji hodně štěstí, já po čtení toho do školy už pak nemám energii vůbec na nic jiného. Ale nemám ani ten čas, takže to nevadí. :D Volné chvíle využívám na Drakensangu, když je nálada.

      Vymazat
  3. Skláním se a držím palce. :) Já si zase do čtecího seznamu postupně pašuji povinnou četbu (teď tam někam musím nacpat Komenského) a knihy o matematice, třebaže si zoufám nad tím, že naše knihovna nemá zrovna nějaký větší výběr, co se týče matiky a fyziky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihy o matematice, uf. Já mám spoustu knih o češtině, ta matematika by byla příjemná změna. Možná. :D

      A díky, taky držím palce. :)

      Vymazat
  4. Jé, Stříbrný vítr jsem kdysi dávno četla. Zvláštní kniha, ale líbila se mi, něco na ní je... :-) Držím palce, abys to všechno stihl přečíst... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, NĚCO na ní je. :) Díky, zvládnu! :D

      Vymazat
  5. Boží článek! Málokdy se mi stane, že mě u článků nadchne i text i fotky, a tohle je jeden z nich :) jo a s tím množstvím to podle me na školách přehání. Přece jen co pak člověk má z týhle skvělý český klasiky, když je celou dobu v časovým presu :\

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, potěšilo mě to. :) Fotky sice nejsou moje práce, ale text jo. Tak mám aspoň 50% podíl. :D

      Je toho moc, co se dá dělat. Kdyby na to byl klid a více času, člověk si to více vychutná. :))

      Vymazat
  6. Odivuju každého, kdo může studovat češtinu. Nedávala bych to. Přeju hodně štěstí, už máš skoro konec. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tohle úplně znám, taky studuji češtinu a po prvních semestrech jsem byla docela vykulená a nechápala jsem, že se ten počet může pořád stupňovat, ale už jsem se s tím smířila.:) na navazujícím už to není všechno tak striktně dané (alespoň u nás v Brně), četbu si člověk z větší části splní na bakaláři a pak je to už individuální :) Byl to zápřah, ale myslím, že k řadě děl bych se nikdy nedokopala a tohle mě donutilo a nakonec jsem byla třeba i překvapená :) Např. Neviditelný, kterého máš na fotce, je naprosto úžasná kniha, pohltila mě a patří k mým top :) Přeji hodně štěstí a chutě do čtení :)

    OdpovědětVymazat