pátek 21. listopadu 2014

Bílý kůň

Čas od času se stane, že kniha zaujme na první pohled obálkou. A pár z nich dokonce nemá až tak špatnou první větu v anotaci. Prostě když někde vidím "nákaza","apokalypsa", "monstra", tak trochu se mi vybaví The Walking Dead a to je něco, co můžu v jakékoli podobě. Případ Bílého koně je úplně stejný. Bez přemýšlení jsem knihu z knihkupetví odnesla a čekala příběh plný krve, strachu a bez špetky naděje.


Zhruba do poloviny knihy to na mě působilo tak, že autorka by mnohem raději psala o hrdinčině minulosti, než o tom jak se teď musí potýkat se zničeným světem. Právě tak je to rozděleno - krátké úseky tehdy a teď. Dozvíme se tedy kdo vlastně ta Zoe je, jak žila a jak ji záhadná choroba zastihla. Mimoto jak začala válka, jak lidé chtěli ovládnout počasí a spoustu dalšího. Na druhé straně pak jak snaží přežít v novém světě a z Ameriky míří do Řecka (mnohdy pěšky).

Na začátku se mi nápad zdál jako opravdu dobrý a s velkým potenciálem. Tohle je ale přesně ten případ, kdy všechny plusy převáží to, že se musí všude nacpat nějaká romantická zápletka a je úplně jedno, jestli je právě lidstvo na samém konci, nebo se všichni vesele opalují na pláží v Karibiku. Nakonec přidat ještě trochu absurdity a člověk se vlastně diví, proč tu knihu četl a dočetl.


Zcela upřímně přiznávám, že mě příběh ze začátku opravdu bavil. A taky, že nemám to srdce ji někomu doporučit. Ledaže ji nebudete číst a budete koukat na pěknou obálku. Ta to totiž vše odstartovala. Na druhou stranu, pokud vám nevadí staré nádoby, nerozhodné a lehce potrefené ženské a trocha dynamitu, může to být to pravé. Průměr mezi průměrem svého žánru.

Hodnocení: 2/5

Alex Adams, Bílý kůň, nakladatelství Domino (rok vydání 2012, orig. 2012), 340 stran.


8 komentářů:

  1. Pejsek to vyjádřil jasně :) Mám tuhle knihu už nějakou dobu doma - nepřečtenou. Pořád ji odkládám, protože všechny recenze, co jsem na ni četla, byly rozpačité nebo přímo kritické. Tak uvidíme, jestli na ni někdy dostanu chuť. A poznámka s pláží v Karibiku mě opravdu pobavila :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu to není nic zázračného, chvíli ještě nepřečtená určitě vydrží. :-)

      Vymazat
  2. Zrovna dneska jsem Bílého koně také dočetla a souhlasím úplně se vším, spousta nevyužitého potenciálu, romantická linka mi hrozně lezla na nervy a ten konec....škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že v tom nejsem sama a že to na více lidí působí stejně. :-)

      Vymazat
  3. Ne ne neeeee. Zničila jsi mou představu! :D Já se na tu knihu tak těšila..takový bezva téma. :) Fakt je to takovej šit? :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jako shit asi tuhle knihu úplně neoznačím. :-D Zkus přečíst a uvidíš. Názor si uděláš sama. :-)

      Vymazat
  4. Koupila jsem si ji teď v týdnu (hrozně lacino :D) a těším se na ni. Četla jsem zatím jen dvě recenze a ani jedna nebyla právě nadšená, ale co, udělám si obrázek sama :D Můj vztah ke starým nádobám je celkem neutrální, potrefené hrdinky mi vyhovují, nerozhodnost je jedna z mých hlavních vlastností (ale strašně mě štve :D) a na dynamit nemám asi žádný vyhraněný názor :D Snad se mi bude líbit i tak :) Každopádně díky moc za názor!! :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těším se pak na Tvou recenzi. :-) Každý má jiný vkus, já mám trochu nerozhodnosti v sobě nejspíš taky, ale celé jednání hlavní hrdinky mi přišlo strašně nelogické. Uvidíš sama.

      Vymazat