úterý 8. července 2014

Mistborn - Finální říše

A je to tady. Konečně skončila škola, začalo volno a já se mohl pustit do něčeho rozsáhlejšího, než jsou Balady a romance od Nerudy, či Slezské písně od Bezruče. Hurá! Heuréka. A tím nemyslím ten srovnávací portál zboží. Lhal bych, kdybych tvrdil, že Mistborn byla jasná volba. Nebyla. Obálka se mi moc nelíbí, tak nějak celkově se mi do toho moc nechtělo. I když vím, že Sanderson je mistr, co se týče psaní fantasy. Ale slovo dalo slovo, respektive jsem to slíbil, že jak budu mít čas, dám tomu šanci. Tak jo, Mistborne, tady je tvá šance.



A kniha ji začala využívat hned od prvních stránek. Připravte se na strhující příběh starodávných superhrdinů, které nemusel kousnout pavouk, aby mohli dělat něco neuvěřitelného. Tady se pracuje s kovy, které do sebe Mistingové nebo Mistborni ládují. Mistingové mohou zpracovávat jeden z deseti známých kovů, Mistbornové pak všechny. Kovy samotné nebo jejich kombinace pak dokáží hodně zajímavé věci. Mohou se od nich odrážet a vynahradit si tím Supermanovu schopnost létání, mohou se stát odolnějšími či silnějšími, což zase ocení všichni, kteří závidí Hulkovi jeho dovednost. A je toho mnohem více.


Samozřejmě se takovým zaříkávačem kovů nemůže stát každý. Buď to chce trochu urozené krve, nebo zažít nějakou blbou zkušenost. Jako třeba mučení od inkvizitora, smrt blízké osoby a podobně. Ale ani tak není jisté, že v sobě takovou schopnost objevíte. Takže se tomu nepoddávejte dobrovolně, jen když nebude zbytí. Potom se můžete rozhodnout buď spolupracovat s Panem Vládcem, který se prezentuje jako nesmrtelná mrcha, která ztěžuje život všem obyčejným lidem (v knize se jim přezdívá Skaati), nebo se stát členem menšího odboje, který usiluje o jeho svržení. A právě o tomto odboji, který vede postava jménem Kelsier, je celý tento příběh.


Mistborn se během pěti minut stal záležitostí, kterou doporučuji naprosto každému. Já si zatím budu dál v duchu vyčítat, proč jsem se k tomu nedostal už dřív. Příběh vás bude nutit číst dál a dál, jen abyste věděli, jak to všechno dopadne. Mistingové a Mistborni jsou velkým lákadlem, nejspíše jim budete i trochu závidět. Bodejť by ne, stačí se podívat, co všechno dokážou. Spojte to ještě s tyranem, kterého je nutné svrhnout a... už si jdete do knihkupectví pro další díl.

Hodnocení 5/5

Brandon Sanderson, Mistborn - Finální říše, nakladatelství Talpress (rok vydání 2008, orig. 2006), počet stran 592

14 komentářů:

  1. Taky se k tomu snad jednou dostanu. Obálka sice opravdu nic moc, ale zatím jsem na to neslyšel (nečetl) nic negativního. A zajímavé přirovnání k těm superhrdinům. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen se do toho pusť, nedělej stejnou chybu jako já. Neotálej. :D

      Vymazat
  2. a sakra, já si mám jít zítra pro výplatu
    a sakra :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si rovnou můžeš vzít celou sérii, takže super. :D

      Vymazat
    2. Tolik peněz zase nedostanu :'D To je "jakože výplata" za práci na praxi, ale aspoň něco :D
      A teď je ještě otázka, jestli ji tam budou mít...

      Vymazat
  3. Mistborn patří mezi mých 5 top knih, takže jsem fakt ráda, že se Ti líbil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do nějakého mého TOPu by se určitě dostal taky. Líbil, moc. :)

      Vymazat
  4. Já jsem si, kdysi dávno, tuhle knížku nepůjčila z knihovny, protože mě nakonec odradila obálka. Stále děkuji mé milé Moiře, že mě ke knize ukecala a já se do ní pustila, protože byla naprosto boží. :D A druhý díl taky. Ten třetí díl přečtu snad co nejdřív. :) Jsem moc ráda, že se kniha líbila. To přirovnání k superhrdinům je skvělé a vlastně i docela trefné. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ještě že existují lidé, kteří Tě do toho stejně dotlačí, co? :D Taky jsem rád, přišel bych o skvělou knihu. A o ty já přicházím nerad. :D

      Vymazat
  5. Jaktože jsi se vůbec nezmínil io Vin? Taková je badass a není tak ufňukaná jako jiné a ty o ní neřekneš ani n.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůže se prozradit vše, chce to nějaké překvapení. :-D

      Vymazat
    2. Já většinou do recenze píšu fakt jen zlomek toho, co se dá v knize objevit. Vin je fajn, ale můj favorit je Kelsier. :))

      Vymazat
  6. Tak to se tes na druhej a hlavne na treti dil, protoze tam se teprve zacnou dit fantasticky veci...ja cumel jako puk...Sanderson ma Mistborn perfektne promyslenej a cela serie patri k mym nejoblibenejsim. Sanderson je pro me asi druhej nejlepsi autor.
    Ted uz cekam jen na dtuhej dil archivu bourne zare a pustim se do cesty kralu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těším se jak malý kluk. Sanderson je skvělý autor, patří do party mých favoritů. Jo, na druhý díl archivu taky čekám.. jako na smilování. :D

      Vymazat