čtvrtek 9. března 2017

Jeskyně tisíce přání | Jiří Mikulík

Jsme tu zase, tentokrát s druhým dílem gamebooku od Gabriela Knoxe. Pokud jste první díl četli, nejspíš recenzi ani nějakou návnadu nepotřebujete, protože sami víte, že to stojí za to. A pokud jste to nečetli (nehráli), doporučuji mrknou na recenzi prvního dílu zde. Abychom uvedli věci na pravou míru, k Jeskyni tisíce přání není třeba mít za sebou Zázračnou kněžku. Ale z hloubi srdce to doporučuji, protože můžete hrát za stejnou postavu a zážitek se tím umocňuje. A abych se přiznal, ne, ještě nemám dohráno. Můžu být tak v půlce příběhu. A stejně si tu drze píšu recenzi o tom, jak je to fajn. Protože je to pravda.



Nejvíce mi na těchto knihách imponuje ta možnost cestování. Rozhodování se pro tu či tamtu cestu, ulici či zapadlou stezku. Z toho pak vyplývající potíže jako mrznutí v divočině nebo naopak pohoda v zájezdním hostinci. Vždy se potutelně usměji, když můžu využít mou dobře zvolenou možnost termoregulace. Na druhou stranu mi pak není do zpěvu v soubojích, kterým se dá ale dost dobře vyhnout, pokud budete volit správné možnosti. Ono se pak i hezky kouká na ten rozrůstající se inventář, když pak nemusíte hladovět nebo zvažovat, jestli si ten teplý nocleh zaplatíte. Chce to ale někdy pořádnou dávku štěstí, protože například u vykrádání hrobek jsem se o svůj život opravdu bál.


Jiří pokračuje ve skvělém vyprávění příběhu a popisování prostředí, takže skvěle doplňuje vaši fantazii při toulkách přírodou, městem nebo pronásledování bandy žoldáků rabujících na mrtvolách. Já jsem ještě nestihl zažít všechno, ale hned první cesta, kterou jsem jsi zvolil, je hodně intenzivním zážitkem. Jsem hodně zvědavý, jak to všechno dopadne, protože jak už jsem říkal, všechno je jeden celistvý příběh. Ať už zachraňujete Zázračnou kněžku, nebo se touláte Jeskyní tisíce přání, bude vás to bavit. Samozřejmě pokud vás baví otáčet stránky tam a zpátky s očekávání, co se vám asi na tom čísle 267 stane. Proč já si jen nevybral radši nocleh v hostinci na 117!!


Grafické zpracování nijak nezaostává za tím příběhovým. Sice na obálce chybí "kniha druhá", ale to je asi tak jediný rozdíl. Zachovává si tajemný ráz, což se ke gamebooku tohoto typu prostě hodí. Nechybí ani ilustrace uvnitř knihy. Celkový dojem z této série je více než dobrý, jako byste četli dobře napsaný fantasy příběh a ještě si mohli vybírat, jak bude pokračovat. A navíc být hlavním hrdinou. Moc se toho od prvního dílu nezměnilo. A tak je to v pořádku. Protože už předtím to bylo na úrovni. 
Hodnocení: 100%

Mrkněte na webovky Gabriel Knox gamebook.

2 komentáře:

  1. Už vím, co dostane O. k narozeninám! I když možná si to nadělím sobě;-) Kdysi v dávných časech, jsem takové ty dětské rozhodovací knihy četla. Tak teď by to chtělo trochu oprášit vzpomínky:-) Dost jsi mě navnadil! Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to jsem rád. Navíc ta série není jen že ji projedeš a máš dohráno, ale zůstane v tobě i ten příběh. To se mi na tom moc líbí. :) Takže jen do toho.

      Vymazat