neděle 10. dubna 2016

Amatér | Robert Littell

Anotace většinou nečtu, ale v případě knihy Amatér mě opravdu nalákala. Dokonce jedinou větou. Pokud je příběh nějakým způsobem provázán s Československem, je to pro mě velké lákadlo. To stejné by určitě mohlo platit pro mnohé z vás. Ale jak už je určitě jasné, nebude to nic moderního.



Kryptograf Charlie Heller nerušeně pracuje u Ústřední zpravodajské služby v Langley, dokud mu teroristé na americkém konzulátu v Mnichově nezastřelí snoubenku. Charlie se pere s beznadějí a marně nutí CIA k odvetě. Později sám proniká za železnou oponu a pronásleduje vrahy až do Československa. Ta už ho ale kromě pomsty zaměstnávají i nečekané nástrahy od zpravodajské služby a on se řítí do nebezpečné hry mezinárodní špionáže. Ve světě profesionálů je Charlie Heller Amatér.


Zhruba do padesáté strany jsem z knihy neměla vůbec žádný pocit. Pak jsem si začala uvědomovat, že mi kniha připadá něčím zvláštně známá. Ale proč? Vyšla u nás poprvé před měsícem, jméno autora mi vůbec nic neříká..

Vážení. Představte si, že jsem asi před deseti lety viděla film - The Amateur (1981, Charles Jarrott). Je to samozřejmě stejný příběh. Samotný scénář pochází od Roberta Littella a až po natočení filmu jej vydali jako samostatnou knihu. Pokud by vás náhodou někdy napadlo, že si tento film pustíte, nedělejte to. Je neuvěřitelně hloupý, i když pro českého diváka určitě zajímavější díky prostředí. V tomto případě opravdu doporučuji vyhledat knihu, ta si totiž drží alespoň trochu důstojnosti.


Protože pro mě děj v knize nebyl žádným velkým překvapení, nemohu ji příliš hodnotit. Za to bych vyzdvihla opravdu povedené vydání, krásnou obálku a vhodně použité barvy. Za to je u mě velké plus.

Přesto si myslím, že kniha bohužel vyšla pozdě a nic z příběhu pro naši dobu není aktuální. Zároveň ale určitě udělá radost každému ne-teenagerovi a rodičům. Pokud budete chtít knihu číst, stačí si položit jednoduchou otázku: víte, jak funguje telefonní budka? V případě, že jste ji alespoň jednou  v životě použili, nebude čtení problémem.

Hodnocení: 60%

Robert Littell, Amatér, nakladatelství Moba (rok vydání 2016. originál 1981), překlad Roman Tilcer.


Knihu si můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství MOBA.

3 komentáře:

  1. Na film si pamatuji a vůbec jsem neměla tušení, že existuje i kniha. Určitě se po ní musím podívat. Do dneška si pamatuji scénu "Karlovy Vary". Já se na to snad znovu podívám. Přiznávám, že to je strašný film. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle kniha mě hodně lákala svou anotací a obálkou, teď už si nejsem úplně jistá, jestli to je ta pravá kniha pro mě :) Ale jinak výborná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na obálke sa mi veľmi páčia tie bublinky a písmená rozložené po celej strane :) ie je to môj žáner zrovna, ale obálka ma hneď zaujala :)

    OdpovědětVymazat