středa 9. prosince 2015

Želvy Ninja: Menu číslo 2 + Menu číslo 3

Jakkoliv se kvůli právům a takovým těm zbytečným oplétačkám musel opravit název tohoto komiksu v českém vydání, pro naší recenzi si necháme jen Želvy Ninja. Každý ví, že to jsou Teenage Mutant Ninja Turtles. U nás prostě Želvy Ninja. S třetím dílem, kromě několika příběhů, přichází také noha a kus krunýře. Ano, mluvím o hřbetech, které nám už teď s každým dalším dílem budou doplňovat rozrůstající se obrázek. Navíc to bude hezky popořadě, takže na rozdíl od ultimátního komiksového kompletu se nebude postupně vytvářet retardovaný Iron Man skřížený s Hulkem.


Ve druhém menu nám autoři servírují ucelený příběh, který začíná zmizením mistra Třísky. Budeme se pohybovat po různých světech, narazíme na zajímavé mimozemské individua a v neposlední řade (vlastně v té první) se budeme mlátit. To je totiž ta nejoblíbenější mírová taktika našich Želv. Úplnou náhodou se připletou k takové menší vesmírné potyčce, dokonce stanou v aréně na život a na smrt. K dosažení jejich cíle jim bude pomáhat soukromý R2D2 s pohnutou minulostí. Je to jízda od začátku až do konce, kdy jediná pauza je přestávka na pořádnou pizzu. Počkat, ona tam vlastně žádná není!!


Oproti tomu třetí díl začíná hezky vánočně. Pohoda, sníh a atmosféra těch kouzelných svátků. Do toho jedna Želva shánějící vánoční dárky. Pokud by mělo zůstat jen u pohodového nakupování, asi bychom tento příběh našli v nějakém časopise o skvělém životě. Nenajdeme. Trochu se to zvrtne a vánoční dárky se stanou opravdu cenou komoditou, se kterou se dá kšeftovat. Kromě tohoto zde najdeme ještě další příběhy, ať už půjde o kreslíře, jehož výtvory ožívají nebo o syna, který se moc nemá do pokračování rodinného byznysu. Hodně zajímavý je i poslední příběh, který otevírá dveře dalšímu dílu. Kontrast vánoční pohody a boje v temných ulicích prostě funguje.


Želvy jsou opravdu povedená záležitost. Ať už se začtete do vážnějšího příběhu, nebo si dáte v menu něco méně ostřejšího, vždy to bude mít tu správnou konzistenci a chuť. Když už si budete říkat, že nakreslit želvu není nic složitého, vyrazí vám na další straně dech nějaké mimozemské obludárium. A pořád to bude jedna a ta samá kresba. Jednou za pár měsíců je tohle vynikající útěk od těch všech drsně se tvářících komiksů (které mají taky něco do sebe). Želvy si na nic nehrají. Jsou to prostě Želvy.

Hodnocení: 90%


Kevin Eastman, Peter Laird, Želvy Ninja: Menu číslo 2, Želvy Ninja: Menu číslo 3, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2015, orig. 2014), překlad Václav Dort


Všechny díly zakoupíte na e-shopu Comics Centrum.

1 komentář:

  1. Želvy mě vlastně přivedly ke komiksům. Zkusila jsem si koupit ten první díl, líbil se, tak jsem si příla ty další dva.. a už se vezu. :) K vánocům jsem mamku poprosila o první díl Mýtů a Zámek a Klíč (myslím, že se mi to bude líbit). Díky za váš blog, určitě sem půjdu pro další várku inspirace!! D.

    OdpovědětVymazat