pátek 18. prosince 2015

Druuna

Když vám pod ruku přijde komiks, který se řadí do stejné edice jako Blacksad, Kasta Metabaronů nebo Incal, tak čekáte opravdovou pecku. Něco zábavného, poutavého a hlavně originálního. Druuna všechno tohle využívá naplno. Někteří se možná budou zdráhat tento komiks na veřejnosti vůbec otevřít, protože za množství erotiky v tomto komiksu by se nemuselo stydět ani specializované médium. Také to v jistém francouzském časopise Charlie vycházelo měsíčně. Nepodařilo se mi sice zjistit, co byl ten časopis zač, ale určitě nebyl o stavbě malých vlakových železnic. Autor Druuny má ale právě s takovouto kresbou velké zkušenosti a navíc, jak se přesvědčíte sami, je v tom sakra dobrý. 


Druuna je sci-fi. Je to tvrdohlavá science fiction od začátku až do konce. Název komiksu koresponduje se jménem hlavní hrdinky, která má neobyčejnou schopnost na svém dobrodružství neustále ztrácet kusy svého oblečení. Ve prostředí, kde je většina lidí posedlá sexem, to není zrovna nejužitečnější schopnost. Obyvatele, vojáci, doktoři nebo vězeňští dozorci, všichni se dají uplatit tím jedním. A Druuna toho velmi často využívá. Protože musí. Jo, a taky se jí to líbí. To je druhá věc. A všechno tohle máte nakresleno hezky barevně a věrně. To abyste se nečervenali bez důvodu.


Kromě erotiky má ale Druuna také výborný příběh. Celou dobu se pohybujeme v takovém zvláštním post-apokalyptickém prostředí, ve kterém se ale normálně existuje. I když slovo normálně je zde velmi relativní. Také tu řádí jistá nákaza, která poslední zbytky lidí proměňuje v hnusné a agresivní mutanty. V tom všem se naše křehká Druuna musí najít a pokusit se o přežití. Kromě mutantů tam také panuje zvrácený systém, ve kterém lidé neskutečně živoří a vlastně ani pořádně neví, kdo jim vládne. Mají pouze malou šanci se dostat na určité místo, o kterém se povídá, že je to učiněný ráj. Pro většinu je to smyslem jejich bytí. Pár lidí se ale snaží tomu všemu přijít na kloub. Nevěří, že neexistuje nic jiného než jejich město.


Příběh je od svého počátku plný zvláštností, ale ne nejasností. Nemusíte se zbytečně soustředit na to, abyste pochopili, o co tam vlastně jde. To půjde ruku v ruce se čtením, a není třeba si kvůli tomu číst jednu stranu víckrát (aspoň co se příběhu týče, pokud tam bude svlečená Druuna, je to pochopitelné). Po dočtení celého komiksu ale určitě budete mít chuť si to dát ještě jednou. Třeba hned, třeba později. To už je na vás. Druuna vás bude udivovat každou svou další stránkou a některé eskalace jsou velmi překvapující. Není se čemu divit, že si Druuna získala ve světovém komiksu své čestné místo. Ať už čekáte napětí, akci nebo zábavu, budete spokojeni. A navíc dostanete spoustu hanbatých obrázků. Od profesionála.
Hodnocení: 90%

Paolo Eleuteri Serpiery, Druuna, nakladatelství Crew (rok vydání 2015, orig. 2010), překlad Michaela Řezáčová, 192 barevných stran.

Komiks můžete zakoupit zde.


2 komentáře:

  1. Me by to teda urcite nebavilo, ale proste to MUSIM poridit pro pritele jeste k Vanocum. Porad jsem hledala jeste nejakou drobnost a tohle bude mit nejvetsi uspech. Nahotinky v komiksu a schvalene jinym chlapem. :D Da se to sehnat v obchode, nebo pouze pres net? Diky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      nevím z jakého jsi města, ale Druunu mají na webu Neoluxor, Dobrovský i Kosmas, takže se asi stačí zajít podívat nebo si do prodejny zavolat. :) Počítej ale spíš s paperbackem.

      Vymazat