neděle 8. listopadu 2015

Carrie

Kniha, kterou snad zná úplně každý. Dokonce i ten, co třeba Kinga vůbec nečte. Nebo nečte knihy celkově. Známá je i filmová adaptace. Přesto mohu říci, že jsem neměla nejmenší tušení, o čem ten příběh je. Jasně, maturiťák. Víc nic. Neviděla jsem film a knihu jsem v ruce držela vůbec poprvé. Nikdy mi nepadla do oka ani v knihkupectví. Sakra, proč?


Carrie je kraťoučký hororový příběh (s malým podílem sci-fi), který byl vůbec první publikovaný román Stephena Kinga. Přestože má jen 171 stran, podařilo se zde rozehrát zajímavý příběh různých osob z klidného města Chamberlain, kde se samozřejmě nachází také samotná hlavní aktérka Carrieta, nešťastná dívka, která je pod neustálým tlakem jak ze strany své fanatické matky, tak nepříjemných tyranských spolužáků. Je obdařena schopností telekineze, která se projevuje už od jejího útlého věku. Vše dosáhne plné síly až po nešťastné události ve škole.

Kniha je psána zajímavou a velmi čtivou formou, kdy se nám střídá samotný příběh z pohledu několika postav a úryvky z fiktivních knih a publikací, které píší o události, ke které se příběh pozvolna ubíhá. Máte tak tušení, že je něco špatně a víte, že vše směřuje k velké katastrofě ještě dříve, než se tak vůbec stane.


Carrie je šestá kniha, kterou jsem od Stephena Kinga četla a momentálně ji řadím (společně s Nezbytné věci) na pomyslný vrchol mého žebříčku. Prozatím mě ale stále žádný z hororů nezaujal tolik, abych po přečtení měla ten "wow pocit" (teď nemyslí chuť jít hrát WoW). Carrie se mi líbila, zejména pro ten námět a neuvěřitelně šikovnou manipulaci s myslí postavy. Pevně věřím, že se bude líbit i vám, zejména pokud za sebou ještě žádnou "wow" kingovku nemáte (a já doufám, že existuje a jednou si ji přečtu).
Hodnocení: 75%

Stephen King, Carrie, nakladatelství Beta Dobrovský (rok vydání 2007, orig. 1974), překlad Ivan Němeček, 171 stran.

4 komentáře:

  1. Já mám Kinga moc ráda. Trochu mi vadí taková ta bublina kolem jeho postavy jako krále hororů, já mu ten titul vůbec neberu, jen, že lidi si podle mě pod tím představí něco jiného, plni očekávání chňapnou po knížce a jsou zklamaní a to mě hrozně mrzí :) Nemůžu říct, že jsem se někdy nebála, někdy taky, ale nejsou to jenom horory, ale i skvělé psychologické příběhy a třeba i detektivky :) Každopádně doufám, že svoje wow najdeš :)
    Já hrozně zbožňuju Misery, pokud jsi nečetla, tak se po ní určitě podívej, podle mě dost povedený :) Já mám ráda i ty detektivky, poslední Pan Mercedes byla super a vyhlížím pokračování :)
    Carrie je taky skvělá, tenoučká knížka, ale na člověka zapůsobí :) Přiznám se, že jsem žádný film taky neviděla, jen četla a scéna z maturiťáku je asi jedna z nejznámějších scén vůbec :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kinga mám ráda :) Překvapila mě ta informace o rozsahu, měla jsem pocit, že je to delší. Viděla jsem jen filmovou adaptaci a to ještě navíc jen tu novější. Po zhlédnutí jsem byla docela rozpačitá - jak z celkového vyznění, tak z herců. Proto jsem tuhle knihu celkem přehlížela.

    OdpovědětVymazat
  3. Carrie mám ráda, i filmové adaptace jsou dobré (i ta nová). Od Kinga sjem četla i pár dalších knížek a hrozně se mi líbí, jak dokáže vtáhnout do příběhu, že to opravdu pozorně hltáš - Řbitov zvířátek byl první kniha, kterou jsem v jedné pasáži musela zaklapnout (okay, druhá, ale u Padesáti odstínů to bylo z úplně jiného důvodu) a jí ji tak na hodinu rozdýchat u nových dílů My Little Pony. =D

    OdpovědětVymazat
  4. King je spíš král psychologie postav, než král hororů, jak se o něm říká. Carrie je bezpochyby jedním z jeho "majstštyků". Film byl taky dobrý, ale na knihu tradičně neměl. Mně se moc líbila kniha Čtyři roční doby a chystám se na TO.

    OdpovědětVymazat