sobota 18. července 2015

Stvoření temnoty

Stvoření temnoty je kniha, do které jsem šel na jistotu. Žádné takové to "jaké to asi bude", "snad mě to nezklame". Ne. Po jedenácti knihách už vím, že Erikson mě nezklame. Osobně mi jeho styl sedí, mám rád všechno, co zatím napsal, a já to přečetl. Není tedy žádným překvapením, že na začátku knihy jsem byl do vírů událostí ne zasazen, ale přímo shozen ze skály. Představte si svět, který si plyne svým vlastním tempem a není napsán pro čtenáře. Kniha se mu nepřizpůsobuje, neulehčuje mu to. Tady je čtenář tím, kdo se musí snažit. Kdo musí analyzovat, pochopit a pak si to dát dohromady. Když se tohle nestane, svět si bude plynout dál. Jen tam bude o jednoho čtenáře méně.


První díl trilogie ale přece jen přináší takový ten obraz o tom, které události se rozbíhají, které už běží a nezapomíná se taky na ty, které doznívají. Velkou roli v tomhle všem hraje politika a vysoce urození. Jejich hry s mocí. Nemenší úlohu tu mají ale prostí vojáci. Velitelé, stratégové, pěšáci a i tomu nejvíc smradlavému vojínovi se může podařit něco změnit. Vzhledem k rozsahu knihy tu dostane prostor velká spousta postav, jen si musíte zvyknout, že po začtení se do osudů nějaké vojenské jednotky, se pak násilně další kapitolou přesunete k něčemu jinému. A takhle to skáče celou knihu. Zvyknout se na to dá ale velmi rychle.


Myslím si, že není nutné mít pře tímto dílem přečtenou Malazskou knihu padlých. Vyskytuje se tu sice pár postav, které jsou i v ní, ale vzhledem k tomu, že tyto události se všechny dějí ještě před ní, nevidím v tom problém. Není to kniha velkých bitev, nablýskaných koní a statečných velitelů. Mnohem více se to blíží opravdové lidské povaze a jednání. Úskoky, zrady, politické pletichaření a získávání výhod hlavně mimo bojové pole. Události v této knize ale slibují mnohem, mnohem více. 

Na jedné straně putování urozených, na druhé pak příběh osamělého bojovníka. Doklad o tom, že být synem někoho důležitého, nemusí nutně znamenat život v přepychu. O tom, jak je třeba projít několika zkouškami, než se dostaneme na tu pravou cestu. V této knize je velká spousta příběhů, ať už propletených důkladně či méně. Celý tento svět jen čeká na to, až se do něj začtete. Odměnou vám budiž neskutečně do detailu vymyšlený příběh, který stojí za to číst.

Hodnocení: Erikson/5

Steven Erikson, Stvoření temnoty, nakladatelství Talpress (rok vydání 2015, orig. 2012), překlad Dana Krejčová, 672 stran.

3 komentáře:

  1. hmm do tohto sa pustím asi až po MKP z ktorej mám zatiaľ prečítanú LEN prvú -_- keď neviem nikde zohnať dvojku, vraj je vypredaná ale snáď sa niekde objaví a hneď bude moja...inak hodnotenie teda pobavilo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt vyprodaná?
      Nevím jak jste s tím na Slovensku, ale u nás je jí všude dost. :D Třeba i za příjemnou cenu na Sevtu.
      http://www.sevt.cz/produkt/malazska-kniha-padlych-2---dum-mrtvych-k6018805/

      Možná bys našel obchod, který za rozumné peníze posílá do SK uloženky nebo zásilkovny. :)

      Vymazat
  2. Dnes jsem ji koupila příteli, díky za tip :) Je dlouhoddobě v zahraničí bez přístupu k netu, takže vůbec neví, vo co go :)) Bude mít radost.

    OdpovědětVymazat