sobota 18. července 2015

Dobývání edice Pevnost: Den Vosáka

Málo kdy se stane, aby byl hlavním hrdinou knihy záporák. U komiksů jsme na to už celkem zvyklí, protože klaďasové v pláštěnkách se nám trochu zajedli, ale u knih se záporní hrdinové teprve dostávají na výsluní. Stejně tak i Mr. Vosák, který se snaží ze všech sil dostát svému zápornému já.



Ve své knize ho autor představuje v nejrůznějších profesích od fantasy bojovníka přes zahrádkáře, kybernetického pankáče až po pilota ve válce v Koreji. Po boku má vždy věrnou partu kumpánů, kteří se objevují v každé povídce.

Přiznám se, že jsem byl při čtení Vosáka trochu na vážkách. Autor totiž pojal celou knihu velmi netradičně, ale myslím si, že díky humoru a nadsázce celého díla se jedná o kvalitní oddechovou četbu. Mě osobně se nejvíce líbilo dílko: Vosák v Koreji. Klobouk dolů před autorovou zálibou v leteckých bitvách a letadlech vůbec. Popravdě nejsem nijak velkým milovníkem letounů, nicméně tady mi M. Špaček svými technickými detaily zcela učaroval. Dokonce dokázal do leteckého konfliktu zapojit i jednoduchý děj a samozřejmě dobově popsat každou postavu minirománu včele se stíhacím esem Herr Majorem Wosackem a jeho letkou Luftwaffe kameraden. Jako bonus autor uvádí i jemný seznam zúčastněných osob a dokonce tabulku s technickými informacemi pro každý stroj, který se v románu proletěl.

Je to netradiční pojetí sbírky povídek, které nesedne každému ale ti, kteří ji dají šanci, nebudou zklamáni.
Záporáci do toho !!!


Michal “Edrik“ Hnátek

Žádné komentáře:

Okomentovat