pátek 3. dubna 2015

Knihy, které jsem četla ve špatnou dobu

Při dnešním úklidu knihovny jsem přemýšlela nad zajímavou věcí - kdybych (konkrétní teď nebudu) knihu četla jako mladší/starší/veselejší, líbila by se mi víc? Kupodivu si myslím, že u spousty knih by bylo finální nadšení a hodnocení opravdu jiné. A které by to byly?



1. Hunger Games
Série, kterou všichni vychvalují, všichni na to chodí do kina a baví se o tom. Jsem mimo. Ne, že by to bylo vyloženě špatné, ale vraždící děti mě nijak zvlášť neoslovili. Nesnášela jsem hlavní hrdinku. Věřím tomu, že kdybych měla možnost něco takového číst třeba ve 14, líbilo by se mi to víc. Ale momentálně to není něco, co bych chtěla mít doma v knihovně.

2. Hraničářův učeň
Tady je to složitější. Příběh se mi líbí moc. Bohužel už někdy u pátého dílu bylo vše tak strašně na jedno brdo, že po sedmém dílu už jsem řekla dost a nepociťuji žádné zklamání z toho, že nevím jak to s Willem a ostatními dopadlo. Stejně myslím, že bych to uhodla. Každopádně kdyby se mi první kniha dostala do ruky někdy v devíti - deseti (jako Harry Potter) určitě bych chtěla být spíš hraničářem než kouzelníkem.

3. Norské dřevo / Haruki Murakami
Budu za naprostého ignoranta, ale když mi tuhle knihu půjčila spolužačka v prváku na střední, nedočetla jsem ji. Od té doby jsem se s Murakamiho knížkou nesetkala, v knihkupectví se jim vyhýbám, i když tuším, že už bych mohla mít názor úplně jiný. Už dlouho si ale pohrávám s myšlenkou, že některou z jeho knih zkusím a názor si tedy opravím. Láká mě 1Q84, ale zatím není správná chvíle.

4. Divergence (Povstalecká trilogie?)
První díl se mi líbil moc. Dokonce jsem ho dala přečíst mamce, což už je známkou kvality. Druhý díl mě ale tak strašně moc nebavil, že jsem knihu už ani nekupovala a ty další mě taky nezajímají. Na tyhle příběhy už jsem asi moc stará a rozmlsaná tou spoustou výborných knih, které máme doma.

5. Warcraft manga
Mám ráda Warcraft. Mám ráda WoW. Knihy jsou skvělé, komiksy se mi taky líbí, ale manga byla takové velké zklamání v malém formátu. Tak přímočarý a naivní příběh by se mi opravdu líbil možná v patnácti, kdy jsem hltala Bleach a Deathnote. Přečetla jsem první dva díly a dál už nic.

Určitě by se toho našlo víc, ale zase až tak detailně se mi nad tím dumat nechce. Zajímalo by mě, jestli to má někdo stejně nebo podobně. Které knihy by se vám líbili více/méně kdybyste je četli mladší/starší?

7 komentářů:

  1. U mě je to dosti podobné, hlavně když čtu knihu podruhé, tak si pak říkám buď - ta kniha je lepší jak na poprvé nebo proč jsem tomu dala tak vysoké hodnocení?
    S Divergencí jinak naprosto souhlasím, nevím proč, ale první díl mě bavil, dvojka už méně. Před necelým rokem jsem je četla znovu a už se mi moc nelíbili. Trojka už vůbec, navíc jsem uhodla, jak to bude ukončené a nepotřebovala jsem k tomu spoilery :-D
    Naproti tomu Hunger Games se mi každým čtením líbí více a více. Ale tisíc lidí, tisíc chutí :-D

    OdpovědětVymazat
  2. S tím Hraničářem to mám podobně. Četla jsem ho až teď v dospělosti a sice jsem si odnesla pěkný příběh, ale jeden díl mi stačil. Škoda, já vyrostla hlavně na Harrym Poterrovi a Eragonovi.
    Hunger games mě bavil první díl, ostatní bohužel ne. U Povstalecké trilogie miluji Divergenci, ale ty ostatní.... trojku jsem raději ještě nečetla. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Kvůli všeobecnému nadšení z Hunger Games a Divirgence a spol., jsou tyto knihy mimo mě, vůbec mě nelákají ani trošičku. Zato hraničářův učeň jako mluvené slovo, které jsem si pouštěla u kreslení mě bavil. Ale máš pravdu, kdybych jej četla jako menší rozhodně bych byla z něj mnohem více nadšená! O Murakamim se posledních pár let hodně mluví a myslím že si to zaslouží. Ale rozhodně bych nezačínala 1Q84, pro začátek dost náročné a nepatří k jeho nejlepším, podle mého. A k pátému bodu vzhledem k mé bývalé vášni k WoW a Warcraftu jsem se pustila i do komiksů, občas povedené záběrování, ale příběh nic moc.

    Jinak skvělé téma článku, teď budu mít o víkendu o čem přemýšlet!

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem teda ještě Hunger Games nečetla - koupila jsem si teď první díl a jsem trochu zvědavá. Hlavně musím říct, že jsem neviděla ani trailer natož film (prostě mě to minulo :D), takže to bude úplně začátečnické "poprvé".
    Zrovna Norské dřevo od Murakamiho miluju....líbí se mi způsob, jakým popisuje okolí...taky vztahy a osobnosti (z psychologického hlediska ...ehm :D) no ale další jeho knihy mě nelákají ..
    A s Divergencí naprosto souhlasím...

    Mno a knihu na poslední fotce mám taky v knihovničce a stejně tak většina mých přátel...nechápu, jak se dostala do Levných knih :D

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám zase opačný problém, že knihy, které jsem milovala jako mladší mě teď už neuchvacují - konkrétně knihy Petry Neomillnerové. Jako teenager jsem zbožňovala její styl psaní a kupovala všechny knihy hned jak vyšly... a teď už mě nebaví. Nevím, jestli jsem z toho stylu vyrostla, ale prostě nové knihy už nekupuju. Občas si půjčím jednu z těch nových v knihovně,když na ně narazím, ale už pro mě nejsou tak skvěle zajímavé, abych je potřebovala vlastnit.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. S Hraničářovým učněm jednoznačně souhlasím. Je to celé na jedno brdo. Všechno tam vždy dopadne dobře. Možná jsem moc zvyklý z Hry o trůny, že se nikdy nic nepovede, že nejsympatičtější postava umře během sta stránek, ale tohle je prostě kapku nuda. Každopádně koupil jsem si všech dvanáct dílů za nemalý peníz (pro studenta), takže to hodlám dočíst za každou cenu! =D

    OdpovědětVymazat