sobota 25. října 2014

Ve službách klanu

Znáte knihy od Žambocha, ve kterých je plno upírů, zbraní, krve a rychlé akce? Přesným opakem je jedna z posledních jeho knih, Ve službách klanu. Ono být členem klanu není jen tak. Můžete mít buď předpoklady stát se čarodějem anebo řádovým kopáčem ve službách klanu. To druhé je případ Herberta Ducattiho. Nějaký slabší talent u něj sice zaznamenali, ale nejednalo se o nic vyjímečného. A sám Herb se rozhodl jít do služby dobrovolně, aby měla jeho rodina nějaké peníze.

Kopat šachty a těžit vzácné kameny není prací pro každého. Je to fyzicky nesmírně náročné, vedení navíc šetří peníze kde se dá a tak se může stát, že se vám na hlavu zřítí několika set tunový kolos hlíny a kamení. A byl by v tom čert, kdyby se to jednoho dne nestalo.

Sice se mi do rukou ještě nedostal ani Bakly, ani Koniáš, ale tohle je pro mě zatím to nejlepší, co jsem od Žambocha četla. Od první stránky mě příběh opravdu zaujal (maličko mi totiž připomněl Sandersona). Bavilo mě sledovat vyvíjející se přátelství mezi Herbem a jeho dvěma spolukopáči v Hlubině. I jak si člověk rychle zvykne na zajetý režim.


Právě proto mě zaskočil obrovský časový skok, který se tam objevil. První kapitoly jsou popsány téměř hodinu za hodinou každého dne a najednou vynecháme celé roky? To bych ještě překousla. Ale že se autor vykašle na celé to přátelství, které půl knihy pečlivě budoval?

Nakonec to nebylo tak špatné - o chvíli později už jsem jen zírala, jakou transformací si hlavní postava prošla. S stálo to za to.

Hodnocení: 4/5

Miroslav Žamboch, Ve službách klanu, nakladatelství Trifid (rok vydání 2013), 345 stran.

6 komentářů:

  1. Mně by zajímalo, co všechno jsi od Žambocha četla? Tady jsem viděla jen tuhle a ještě Visio...a to je takové chabší srovnání.
    Co Líheň vs. Noční klub a odkazy na něj? Nebo Agent JFK?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No něco bylo na starých blozích, nám se to zase nechce vyloženě kopírovat. Takže přidávám to, co čtu teď. A za poslední donu jsem od Žambocha četla skutečně jen Visio a Ve službách klanu. Na druhou stranu už mám rozepsané Zabíjení od Kopřivy, v dohledné době si snad zajdeme koupit Aktivní kovy a In nomine sanguinis, tak to tady bude potom taky. :-)

      Třeba ten Kulhánkův Noční klub, nevím jestli je to s něčím srovnatelné (tím spíš s Žambochem) Ale pokud si ho přečteme znovu, něco o tom napíšeme.

      Ale já toho zrovna od Žambocha zase tak moc nečetla. Kromě dvou zmíněných ještě Drsného spasitele, Dlouhý sprint s ozvěnou a jednoho Baklyho.

      Vymazat
    2. Já to neporovnávám :D. Ono je obecně známé, že Žamboch je "fanda" Kulhánka...a zrovna v Líhni se na něj a jeho NK docela odkazuje. (Myslela jsem, že to aspoň jeden z Vás dvou ví :)).

      Vymazat
    3. Tak jsem to z Tvého předchozího příspěvku nepochopila. :-) Líheň jsme ani jeden nečetli.

      Vymazat
    4. To se moc omlouvám, že jsem to napsala nesrozumitelně :(. Na Dlouhý sprint se chystám :) ale nedávno mě zaujal obsah knihy Megalopolis :D Tak hrozně divnej, že si ten "skvost" musím přečíst! :D

      Vymazat
    5. Megapolis četl Davča, já zkusila prvních pár stran a odložila to na později. :-D Celkem psycho.

      Vymazat