čtvrtek 23. října 2014

Ú.P.V.O : Dutozem a další povídky

Ú.P.V.O. - úřad paranormálního výzkumu a obrany. Čekali byste zapšklé brýlaté kravaťáky, kteří zkoumají kruhy v obilí nebo nevysvětlitelní létající objekty? Úplně vedle. V Ú.P.V.O. totiž pracuje spousta velice podivných agentů.V čele jim až do nedávna stál sám Hellboy. Ten se však úřad rozhodl opustit a pro vedení nastává velmi nepříjemná doba. Bez rohatého démona se vše pomalu rozpadá.


 Je fajn, že komiks (téměř) bez Hellboye může fungovat. Samotný úřad mi vždycky připadal námětově zajímavý a je jen dobře, že se více prostoru věnuje ostatním důležitým postavám, které Hellboy vždy zastíní. Na druhou stranu za tím sice stojí Mike Mignola, ale jednotlivé povídky i kresbu má na svědomí řada jiných autorů. To samozřejmě není na škodu, protože se Mignolova stylu drží opravdu dobře.  


I přes všechna pozitiva je komiks tak trochu prázdný. Žádná z povídek mě úplně neohromila. Pro fanoušky Hellboye je to zajímavým zpestřením, pro naprosto neznalé čtení s nulovou hodnotou. Kdyby se série Ú.P.V.O. ujal sám Mignola a dal jí nějaký konkrétní směr, mohla by to být paráda. Každopádně jsou to zatím jen povídky, uvidíme co bude, až vyjde Žabí mor.

Hodnocení: 4/5

Mike Mignola, Christopher Golden, Thomas Sniegoski, Brian McDonald, Ryan Sook, Derek Thompson, Matt Smith, Ú.P.V.O: Dutozem a další povídky, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2008, orig. 2003), 128 plnobarevných stran.


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkujeme nakladatelství Comics Centrum.

Žádné komentáře:

Okomentovat