středa 3. září 2014

Kdo a kolikrát (v naší knihovně)?

Protože jsme už párkrát viděli článek na toto téma, rozhodli jsme se, že něco takového taky přichystáme. Samotné nás zajímalo, jak si stojí jednotliví autoři v naší knihovně, co se týče počtu knih. I když máme nějakou dvakrát, ve více jazycích nebo podobně. Na to nezáleží. Co kniha, to kus. A jak to dopadlo?



1. George Raymond Richard Martin (16 knih) - bylo to těsné, ale vyhrál. Máme od něj Píseň ledu a ohně jak v českém, tak v anglickém jazyce. K tomu pár grafických románů, povídky a nějaké drobnosti navíc. Tohoto autora máme moc rádi. Ač nepatří mezi ty úplně nejoblíbenější, tak jde vidět, že své místo si v naší knihovně našel. A to nejen jednou.


2. John Ronald Reuel Tolkien (14 knih) - klasika míří vysoko. Sice se zde zase některé kusy opakují, ale jak jsem psal na začátku... To nevadí. Poskládali jsme knížky dohromady a zjistili, že Tolkien si své místo v poličkách dobývá se vší parádou. A to ještě nemáme kompletní sbírku. Tady se počet knih ještě určitě časem zvedne.


3. Robert Anthony Salvator (14 knih) - tady se o druhé místo bojuje. Salvator nenechá Tolkienovi nic zadarmo. A taky ještě zdaleka nemáme všechny knihy, takže to bude boj opravdu zajímavý. Tři díly máme dvakrát, ale určitě si je někdo brzo koupí na našem bazaru. :)


4. Steven Erikson (13 knih) - náš nejoblíbenější archeolog. Malazská vydá za deset, k tomu nějaká drobnost navíc a dvakrát třetí díl v anglickém jazyce (pokaždé jiné vydání). Součet? 13 knih plných té nejúžasnější fantasy, jakou jsme měli tu čest číst. Tady doufáme, že se počet knih bude ještě zvedat. Klidně i na stovku.


5. Richard Alen Knaak (12 knih) - pravidelná dávka herní fantasy. Ať už se jedná o Diablo, Warcraft a další. Není to poklad vedle pokladu, ale jeho styl je jedinečný a my ho máme rádi. Dvanáct je málo, bude toho víc.


6. Andrzej  Sapkowski (10 knih) - jednička na fotce chybí. Nedávno se nám povedlo ukořistit vzácný pátý díl v hardbacku, jinak máme kompletní paperbackovou sérii. K tomu Zmije (která zase až tak povedená není) a první díl Husitské trilogie Narrenturm.


7. John Flanagan (7 knih) - hraničářův učeň a jeho kamarádi. Sice čtení pro mladší, ale to mi nebrání se chystat ke čtení už pátého dílu. Uvidíme, jestli mi to bude do sedmého stačit. Případně se prostě dokoupí zbytek série, žádný problém.


8. Erich Maria Remarque (7 knih) - a konečně odbočka od fantasy. Skvělý autor, od kterého jsme se rozhodli mít všechno, co půjde. A nejlépe v tom novém hezkém vydání od Ikaru.


9. William King & Dan Abnett (po 6 knihách) - warhammerovská dvojka. Tohle místo jsme se rozhodli sloučit, protože autoři si jsou v lecčems podobní. Oba píšou výborně a do skvělých sérií. 


10. Robert Kirkman (6 knih) - tady už to bude po šesti. Tři komiksy Živých mrtvých, jedno UKK a dva romány, které jsou konečně o něčem jiném, než o kladných hrdinech (Guvernére jeď!!).


11. Zbyněk Kučera Holub (6 knih) - a na závěr něco domácího. Jsme moc rádi, že se do naší TOPky prokousal i nějaký český autor. Zbyněk Holub píše skvěle, hlavně co se týče světa Asterion. Jeho hrobníci nemají chybu. 

A to by bylo všechno. Kdybychom měli pokračovat dál, v seznamu by se objevili třeba i Frank Miller nebo Miroslav Žamboch. Ale to by pak článek neměl konce. Takhle to stačí, snad jste si udělali obrázek o tom, jak to v naší knihovně vypadá a čeho máme nejvíc. Zkuste se taky zamyslet, kterého autora tam máte nejčastěji. Třeba vás to překvapí.

8 komentářů:

  1. Tak to bych se k vám nejraděj nastěhovala. Ne vážně, krásná sbírka :)
    quietus.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, tomu říkám velké sbírky! Mít 16 knih od jednoho autora a je podle mě poměrně velký úspěch! Tolkien si druhé místo zasloužil a Malaz... tam už myslím není důvod cokoli říkat. :D V Hraničáři se taky chystám na pátý díl, ale než se k němu dostanu, to bude asi chvíli trvat, no... :/
    Jinak, pěkný článek!!:)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek. Taky jsem chtěla podobný v blízké době napsat, ale teď tedy ještě pár týdnů počkám. :)
    Momentálně vám asi nejvíc závidím toho Salvatora. Dneska mi přišlo Vyhnanství, takže doufám, že tu Domovinu seženu fakt brzy, protože se už nemůžu dočkat, až se do toho pustím. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné sbírky. Většinu autorů ani neznám, jen asi první dva a potom autora série Hraničářův učeň. A i když jak říkáš, je to spíše pro mladší, stejně je to skvěle napsané. :) Docela se teď stydím, že Tolkiena nemám doma vůbec a ty hned tolik knih. Asi bych se měla polepšit. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Krása, krása, nádhera! :) Vážně povedená sbírka :) Možná taky sepíšu podobný článek a uvidím, jak si vlastně stojí moje knihovnička :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvelé knihy od skvelých autorov. V mojej knižničke sa najviac nachádza Rowlingová :) (9 kníh + 5 si musím ešte dokúpiť :) )
    Krásny blog! :O

    OdpovědětVymazat
  7. to je knih! :) sbírku Tolkiena závidím :) nedávno jsem dočetla Krumpáč a motyky, které jsem u vás vyhrála, a kniha mě příjemně překvapila, moc mě to bavilo a chtěla bych v nejbližší době poohlédnout po dalších knihách od tohoto autora :)

    OdpovědětVymazat
  8. Wow, jednou bych taky chtěla mít tolik knížek :3 já mám zatím nejvíce od Jakuba Cwieka - sérii Lhář :)

    OdpovědětVymazat