čtvrtek 4. září 2014

Sin City: Drsný sbohem

Basin City by mohlo na první pohled vypadat jako normální město. Kdyby v něm nebylo vše černobílé a na každém rohu se neodehrával nějaký zločin. Teda až na čtvrť Starého města, které mají pod palcem holky. Ty si pořádek udrží samy.


Drsný sbohem je první komiksovou knihou sedmidílné série Sin City od Franka Millera. Dlouhou dobu byl u nás vyprodán až do doby, kdy se Comics Centrum rozhodlo pro znovu-vydání prvních tří dílů. Rozhodně to stálo za to, protože tahle série má neskutečné množství fanoušků i u nás.

Marv touží po pomstě. Není to krasavec, je to rváč. Goldie mu věnovala noc jeho života a umřela. Znal ji sice jen jeden večer, ale nemůže to nechat jen tak. Musí najít toho neskutečně mrštného vraha, který dokázal tak tiše proklouznout do jejich pokoje. To ještě netuší, jak hluboko celá tahle věc sahá.


Celé prostředí Sin City je naprosto dokonale promyšlené, stejně jako historie i současné poměry. Rodina Roarků se drží v čele se svým neskutečným majetkem. Už v době Kalifornské zlaté horečky dopravili do města spoustu žen pro dělníky z dehtových dolů. To ještě neměli ani tušení, že holky se o sebe umí postarat a každý prohřešek budou trestat jak se na Sin City sluší a patří. 

Při čtení jednotlivých stránek vás komiks vtáhne do děje. Millerova kresba se k příběhu skvěle hodí a černá barva mu dodává atmosféru s nádechem tajemna. Pokud člověk neví, co jej čeká, může být na každé stránce něčím překvapen. Úplně stejně se scénáře drželi i režiséři filmu, Robert Rodriquez a Quentin Tarantino (samozřejmě ve spolupráci s Frankem Millerem). Ale o filmu více příště.

Hodnocení: 5/5


Frank Miller, Sin City: Drsný sbohem, nakladatelství Comics centrum (rok vydání 2014, orig. 1991), 208 černobílých stran.

1 komentář:

  1. Na komiksy zatím moc nejsem, ale tohle vypadá zajímavě! Z fotek je vidět, že komiks je moc pěkně nakreslen. :)

    OdpovědětVymazat