neděle 3. srpna 2014

Čas žít, čas umírat

Erich Maria Remarque patří k mým vůbec nejoblíbenějším klasickým autorům. Máme už také doma menší sbírku, kterou bychom chtěli rozšířit o všechny dostupné knihy. Ať už je to téma války nebo zamilovaných dvojic, vždycky to člověka prostě baví. Čas žít, čas umírat spojuje dohromady obojí. Válku a lásku.

Hlavní hrdina Ernst Graeber zažil válku na vlastní kůži. Bojuje na frontě proti Rusku, po boku s kamarády, kteří umírají. Sám se dočká toho, že dostane krátkou dovolenou, aby se podíval domů. Druhá rána nastane, když při prvním pohledu své město ani nepozná. Změnilo se. Ulice s jeho rodným domem se proměnila v doutnající trosky. Kde jsou rodiče?

"Válka není pohádka, v níž všichni zlí hynou a všichni hodní jsou zachráněni. Smrt si v ní nevybírá jen spravedlivou daň na těch, kdo na svůj vrub prolili nevinnou krev."


Příběh je v mnohém podobný třeba takové knize Na západní frontě klid, kterou zná určitě více lidí. Voják ve válce, vrací se domů, pak zase zpět a konec. Tento voják však nemá kolem sebe partu věrných přátel a je na vše prakticky sám. Aspoň nějakou dobu. Zjišťuje, že se může i dobrota obrátit proti němu. Znovu bojuje ve válce, které nevěří. Ukápne někomu slza?


Hodnocení: 5/5

Erich Maria Remarque, Čas žít, čas umírat, nakladatelství Odeon (rok vydání 1980, orig. 1954), počet stran 316

5 komentářů:

  1. Remarqua mám také ráda, píše krásně a čtivě.

    OdpovědětVymazat
  2. Od Remarqua jsem četla jen právě Na západní frontě klid, před pár týdny, a úplně mě to dostalo. Takže mám rozhodně v plánu přečíst si od něj i další knihy :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děláte mi radost holky. :-) Čtete fajn knihy.

    OdpovědětVymazat
  4. Jeeee, tuhle knížku miluju, je moje nejoblíbenější :3

    OdpovědětVymazat
  5. Já od R. četla jen Na Západní frontě klid, Černý obelisk a Vítězný oblou, Vítězný oblouk mám nejradši :3

    OdpovědětVymazat