pondělí 28. července 2014

Předražené příběhy aneb byznys s písmenky?

Knihy nejsou nejlevnější koníček. To všichni dobře víme. Kdybych měl spočítat, jakou má naše knihovna hodnotu, asi bych byl překvapený. Nedivil bych se, protože vím, kolik tak průměrně za knihy utrácíme. Ale jen tak od boku bych číslo rozhodně nestřelil. Je pravda, že dnes máme spoustu způsobů, jak přijít ke knihám mnohem levněji. Stačí jen sledovat pár webů, různé bazary a navštěvovat antikvariáty. Všechny tyhle způsoby pravidelně obměňujeme. A funguje to. Ne všechno se dá sehnat tímto způsobem, ale aspoň se tím trochu zmenší výdaje.

Na ceny knih v obchodech a na internetu si rozhodně nechci stěžovat. Určitě je za tím spousta práce, která začíná u spisovatele a postupně se dostává k dalším lidem, kteří se postarají o zbytek, aby kniha mohla na pulty. Stížnosti některých lidí, že za knihu, která má 700 stran prostě tu pětistovku nedají, jsou hodně smutné. Stránka za 70 haléřů je totiž nechutné obohacování se a zařídí autorovi minimálně tři životy v naprostém pohodlí a luxusu. A vždycky je tu možnost si knihu vypůjčit v knihovně.
Na druhou stranu nerozumím cenám některých knih, které si ovšem zařídili samotní fanoušci. Když se řekne příjmení Kulhánek, pár lidí si vybaví známého malíře, ostatní pak člověka, jehož knihy stojí někdy až nepředstavitelnou sumu peněz. Takový příklad toho, co se stane, když autor odmítne dotisk a lidé si začnou domýšlet, jak ty knihy musí být skvělé a originální, když je jich "tak málo". Kulhánka mám rád. Jeho knihy jsou zábavné a četl jsem je jedním dechem. Aspoň ty, co se mi dostaly do rukou. Protože většina z nich je nabízena na bazarech a aukcích za peníze, které se dají využít i jiným způsobem. Třeba na nákup tak 50 nových knih. 
Já rozhodně nechci zpochybňovat kvalitu knih. To mi nepřísluší hned ze dvou důvodů. Prvním je, že jsem jich pár nečetl. Nikdy se nedozvím, co je na Cestě krve tak úžasného, že bych ji mohl mít už za nějakých pět tisíc. Druhý důvod je potom ten, že co se mi do rukou dostalo, to se mi líbilo. Četl jsem sice i jiné knihy podobného žánru, které se jim vyrovnaly, ale to na věci nic nemění. Nelíbí se mi přístup majitelů, kteří se po vzoru všech ostatních snaží na dobrých (ale ne výjimečných) knihách vydělat co nejvíce peněz. A proč? No protože už je nikdy nikdo znovu nevydá. Asi. Ironií je, že to nejlepší, co jsme od Kulhánka četli, bylo za tři stovky.

Napsal bych toho víc, ale jedeme do Lidlu mrknout, co mají ve slevě. :))

11 komentářů:

  1. V zásadě s tebou souhlasím, ale některé i knihy od méně slavných autorů jsou občas předražený. Některé menší formáty v paperbackách, které nejsou tolik nákladné stojí stejně jako velké hardbacky, což je občas trochu k zamyšlení. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím se vším, ale ten konec celý článek úplně zabil :/

    OdpovědětVymazat
  3. Že mluvíš právě o tom Kulhánkovi..spousta lidí děsně hatuje Stroncium..proto ta knížka stojí pár stovek, ale třeba pro mě je to neuvěřitelnej poklad. A třeba Noční klub i když je taky super už stojí litr a to jsem ještě nízko bych řekla..:/
    A k těm paperbackům jak říká Ilona, je to fakt..pevná vazba je prostě nákladnější a navíc těžší na výrobu, tudíž by měl být normální paperback poměrně levnější, ale ne vždy tomu tak je..Bohužel..

    OdpovědětVymazat
  4. Připadá mi, jako by sis myslel, že částka je astronomická a jde jenom autorovi.
    Doporučuju přečíst tohle: http://beletris.cz/jak_knihu044.php

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejspíš to nebylo myšleno v řádech sto korun za knihu - to přece není problém. Jde o ty ceny, co si nasadili sami čtenáři. Človk si myslí, že Nočního klubu je jen pár kusů a tak prostě za oba díly dva tisíce dá, ale když se podíváš na všechny bazary, tak najdeš pokaždé několik kusů. Stejně jako to měl třeba komiks 300, než proběhl dotisk.

      Vymazat
  5. Vlastním (ako sa tak kukám na fotky vyššie :D) iba pár kníh. Sú to také, o ktorých som skrátka vedela, že sa vždy k nim budem rada vracať a robiť nadšený re-reading. Akýchkoľvek iných, ku ktorým sa mi neviažu nejaké spomienky, sa po prečítaní zbavujem. Preto je knižnica pre mňa najdokonalejšia inštitúcia a dokonca aj keď má pán Kulhánek kde-kade po internete neskutočné ceny, knižnica ho má a požičiava zadarmo :) Po prečítaní hodnotím ako fajn, niečo lepšie, niečo menej, ale pre mňa nič hodné znovuotvárania, takže nad ponukami typu "nočný klub I. za 50 eur" iba pokrútim hlavou a skočím si tiež do Lidlu (lebo je najbližšie a nielen z kníh je človek živý, že jo :D)

    OdpovědětVymazat
  6. No tak to brr, jaké obohacování se? Autor dostává nanejvýš 15% z ceny knihy. 25% jde nakladatelovi, 25% distributorovi, + další a další... Autor v Česku se například vůbec neuživí... Dostane ještě míň než ti v USA nebo jinde ve světě. A to nemluvím o tom, že v Americe atp. se uživí hlavně díky tomu, že si jejich knihy koupí tolik lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach jo. Co si zkusit ten článek přečíst ještě jednou? Kde píšu, že se obohacuje autor? Kromě té věty, ze které ta ironie a sarkasmus teče po litrech? O knihách mám nějaký přehled, vím, kolik kdo dostává a že autor na tom zase tak dobře není. Ale tohle je článek o tom, jak sami fanoušci hýbou s cenou knih, kterých zase tak málo není, aby to byly nějak extra sběratelské kousky. Takže se nerozčiluj, protože jsme na stejné straně. :)

      Vymazat
    2. Tak to promiň :) Nečetl jsem článek celý.

      Vymazat
  7. Davide, naprosto tě chápu :-)Na druhou stranu, přijde mi někdy vtipné, když na aukru koupím cennou knihu a stojí mě pár korun :-)

    OdpovědětVymazat
  8. nahodou nemate niekto na predaj nocni klub?

    OdpovědětVymazat