sobota 22. října 2016

První kniha hřbitovní | Neil Gaiman, P. Craig Russell

Komiksová adaptace románu Kniha hřbitova od Neila Gaimana nese maličko pozměněný název První kniha hřbitovní (The Graveyard Book). Odkazovat by tak měla na knihu džunglí (The Jungle Book). Mauglího určitě všichni znáte a tak vám bude jasné, že ani hlavní hrdina Gaimanova příběhu nebude vyrůstat ve svém dětském pokoji v cihlovém domku uprostřed města. Nebude ani obklopen svou pravou rodinou. Nikdo Owens, zkráceně Nik, žije na hřbitově. 


Jak může živý kluk bydlet na hřbitově, kde se pohybuje jen spousta duchů, sem tam nějaký ghúl nebo jiná nadpřirozená bytost? Úplně normálně. Sice neslaví narozeniny a místo informatiky se učí splývat se zdí, ale nezdá se, že by mu něco chybělo. Vše potřebné mu obstará Silas, jediný obyvatel hřbitova, který není ani mrtvý ani živý.


Přestože nám samotný příběh začíná vraždou, celý další děj se nese v duchu pohádky. Intuitivně tušíme, že se ani na hřbitově nic zlého nestane. Tomu napomáhá i kresba, na které se podílelo více autorů. Každá část má svého výtvarníka, dohromady však působí uceleně. Určitě poznáte rukopis P. Craiga Russella z Koralíny nebo třeba Jill Thompsonové ze Sandmana.


První kniha hřbitovní u mě obstála i z pohledu adaptace románové předlohy. Na to jak mám Knihu hřbitova (a další knihy Gaimana) ráda, komiks se mi snad ve výsledku líbil ještě více. Už tak skvělý obsah byl obohacen o ještě lepší formu - tohle jsou prostě příběhy, které ke komiksovému zpracování vybízí. A to ani není třeba mluvit o překrásné obálce a celému zpracování. To už je u Comics Centrum standard a koneckonců to vidíte na fotkách. Nezbývá než dodat - honem si svou knihu hřbitovní pořiďte a těšte se na druhou.

Hodnocení: 100%

Neil Gaiman, P. Craig Russell a spol, První kniha hřbitovní, nakladatelství Comics Centrum, rok vydání 2016 (orig. 2014), překlad Jan Kantůrek, 192 stran.

Knihu můžete koupit přímo na stránkách nakladatele zde.

4 komentáře:

  1. S Neilem Gaimanem mám zatím samé dobré zkušenosti. Možná bych se měla rozšířit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě můžu doporučit všechny komiksy Gaimana. Je to super zpestření mezi knihami. :) A pokud ne přímo Sandmana, tak určitě právě První knihu hřbitovní nebo Koralínu.

      Vymazat
  2. Ďakujem za skvelý tip. Práve od Neila čítam Oceán na konci ulice :)

    CRYSTAL PEOPLE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oceán na konci uličky už se mi právě nelíbil tolik, jako ostatní Gaimanovy knihy. Vůbec nevím, čím to je. :) Určitě na ni napiš recenzi, ráda se podívám!

      Vymazat