neděle 5. června 2016

Warcraft: Durotan | Christie Golden

Je to svátek pro všechny čtenáře knižní série. Další kniha! Sice vyšla za trochu jiných okolností, než ty předchozí, ale Deathwing to vem. Hlavní je, že jsme se dočkali dalšího příběhu. Tentokrát si ho vzala do parády Christie Golden (ta, co napsala velmi povedeného Vládce klanů). Očekávání byla veliká, chuť do čtení ještě větší. Za pár dní bude premiéra filmu, kterému předchází právě příběh z této knihy. "Prequel" a ještě k tomu oficiální. Potkáme se se starými známými i novými postavami. Navštívíme známá místa, ale podíváme se i tam, kde jsme ještě nebyli. O tom a o mnohém dalším je Durotan.


Název knihy je zároveň jménem hlavního hrdiny příběhu. Durotan je ork z klanu Frostwolf. Je důležitý, je to syn náčelníka. Klan Frostwolf je představen jako čestný a spravedlivý celek, ve kterém vládne řád a disciplína. Na rozdíl od ostatních klanů, jak je známe z jiných příběhů. Střídají se roční období, někdy je hlad, jindy se zase hoduje. Na severu bylo vždy složitější přežít, ale i proto jsou Frostwolfové silní, houževnatí a jen tak něčeho se nezaleknou. Každá idylka má někdy skončit, v tomto případě je to ve chvíli, kdy klan navštíví náš starý známý dobrák Gul'dan. Černokněžník, s otrokyní na řetězu, co přišel se svou již napůl uskutečněnou vizí o spojení všech klanů do jednoho. Do Hordy. Svět, jak ho známe, pomalu umírá. Rodí se stále méně úrody, pitná voda se stává jedem a to zdaleka nejsou všechny problémy. Je třeba najít řešení. Ale pro některé to neznamená, že se podrobí moci, která dokáže deformovat a měnit barvu kůže. Třeba jsou i jiné cesty.


Příběh není komplikovaný, vše se děje tak nějak "očekávaně" a nic nesměřuje k velkému odhalení či překvapení. Ale to nevadí. Díky atmosféře, kterou kolem sebe Warcraft vytváří, je čtení příjemným zážitkem. Další věcí je, že není třeba moc přemýšlet. Oproti předchozím knihám je vše podáváno na rovinu a bez zvláštních okolností. Postav není mnoho, protože se pohybujeme v relativně malém a uzavřeném prostředí. Je zajímavé sledovat, že Ogrim Doomhammer je ještě mladíkem a že ještě není normální být zelený. Čest, odvaha a cílevědomost jsou častými motivy, které přísluší dokonce i orkům. Pokud jste to doteď nevěděli.


Když jsem četl Vládce klanů, byl jsem upřímně nadšený z toho, jakým stylem Christie píše. Psala to pro nás, fanoušky světa Warcraft. Při čtení Durotana jsem se bavil, zajímalo mě, jak bude příběh pokračovat a v co vyústí. Bohužel se nemůžu ubránit pocitu, že kniha je tentokrát psána tak, aby zaujala co největší množství lidí, bez ohledu na to, jak se toho docílí. Odnáší to pak zjednodušený a prostý příběh, který není špatný, ale prostě tam něco chybí. Taková to bezprostřední radost z toho, že čtete Warcraft. Na začátku knihy tam byla, postupně se vytrácí. Spojení hry-knihy funguje výborně. Otázkou je, jak bude tento recept chutnat, přidá-li se do toho ještě další entita. Uvidíme.

Hodnocení: 3/5

Golden, Christie. Warcraft: Durotan, nakladatelství Fantom Print (rok vydání 2016), překlad Jakub Mařík, 332 stran.

Žádné komentáře:

Okomentovat