úterý 2. února 2016

Pandemic

Další desková hra, na kterou se u nás na blogu podíváme, je Pandemic. Jedná se kooperativní hru pro 2-4 hráče. Takže tu nejde o vítězství nad ostatními hráči, ale o vítězství nad samotnou hrou. A to nemusí být vůbec jednoduché. Po celém světě se rozšiřují různé nemoci a je jen na vás, jestli budete dostatečně rychlí, abyste vyvinuli patřičné léky a svou milovanou zemi zachránili. Čas tady totiž hraje proti vám. S každým odehraným kolem se balíček karet zmenšuje a blíží se nenávratná hrůza v podobě zamořené planety.


Na začátku si vylosujete tým, který bude tuhle zapeklitou situaci s nemocemi řešit. Můžete být dispečer, zdravotník, výzkumník, hygienik nebo někdo další. Každá postava má svou speciální schopnost, kterou pak může během hraní využívat. Zdravotník má jednodušší léčbu, hygienik dokáže zabránit rozšíření nemoci ve svém okolí a podobně. Vždy si musíte v týmu ujasnit, kdo a jak bude hrát, aby to mělo význam. Na začátku se totiž všichni ocitáte v jednom městě a musíte jednat. Základní rozložení nemocí má svůj systém, potom se po každém kole tahá různý počet karet nákazy (jsou to prostě karty s městy) a podle toho se přidávají další nemoci.


Ve městě mohou být ale maximálně tři kostičky nemocí. Když nastane situace, že se má do stejného města přidat čtvrtá, neudělá se to, ale místo toho se rozšíří nemoc do každého okolního města. A s tímto teprve začíná ta pravá legrace. Pokaždé, když se vám tohle stane, musíte posunout stupnici pandemie o jedno políčko výše. A když se vám to přihodí osmkrát, končíte. Takže si musíte dávat velký pozor na to, kde a kolik kostiček nemocí máte a postupně je léčit, ať nevznikají pandemie. Nesmíte ale zapomínat na to, že jde hlavně o to vyzkoumat léky. Teprve potom můžete zvítězit.


Celkem se jedná o čtyři léky. Na zkoumání potřebujete mít ve městě postavenou výzkumnou stanici a také mít pět karet (čtyři když hrajete za vědce) dané oblasti, pro kterou chcete vyvinout lék. Karty pro výzkum léků si taháte na konci každého vašeho tahu dvě. Pak musíte spolupracovat, vyměňovat, cestovat a vymýšlet. Protože pět stejných karet byste mohli sbírat hezky dlouho. Navíc si místo takové karty můžete vytáhnout kartu epidemie (těch se do balíčku míchá 4-6 podle obtížnosti) a to pak místo klidného zakončí tahu rozšiřujete další nemoci. 


Každý hráč může za jedno kolo udělat čtyři akce (třeba cestovat, léčit, vyzkoumat výzkumnou stanici a pak zkoumat lék) a může je kombinovat jak uzná za vhodné. Cestování usnadňují karty co máte u sebe, mohou posloužit jako letenka a rychlý přesun. Ale musíte se vším nakládat velmi opatrně, ať máte dostatek karet na vyzkoumání léku. Není to jednoduché a je třeba být neustále v kontaktu se spoluhráči. Potom stačí jen nasbírat pět karet, mít výzkumnou stanici a nemoc může zmizet. Pokud budete dostatečně pohotoví. Pokud ne, nejspíš skončíte se světem v troskách a s prasečí chřipkou od New Yorku po Soul.


Máme za sebou pár her, ale výhru jen jednu. A to jsme jeli na nejjednodušší obtížnost. Většinou hráli ve třech. Pro nás to je trochu problém, na všechno je málo času a musíte toho udělat velkou spoustu. Zase je to ale zábavné, neustále vám tam "hoří prdel", a nesmíte promarnit ani jeden tah, jinak se vezete. S každou hrou a jiným týmem se to vždy malinko obmění, takže vás to nepřestane brzy bavit. Pokud vám nevadí, že nehrajete sami za sebe, ale táhnete za jeden provaz s týmem, jděte do toho. Zachraňovat svět v jednom stejně prý nemá smysl.

3 komentáře:

  1. Hmmm, vyzerá to zaujímavo! :) Mne sa celkom páči idea kde hráči nebojujú proti sebe, ale spolupracujú aby porazili hru samotnú.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt je to dobré, ale co se týče kooperativních her - těch je poměrně velká spousta. Lehčích i náročnějších. :)

      Vymazat
    2. Ja som nikdy nebol tak povediac do hier, keďže som ich nemal s kým hrať, ale mám vyhliadnuté 2 hry: Pán prsteňov a Metro 2033. :3

      Vymazat