čtvrtek 4. února 2016

Dolores Claibornová | Stephen King | 90%

Dolores Claibornová není knihou, která by upoutala na první pohled. Název neprozrazuje prakticky nic, anotace na tom není o moc lépe a ta příšerná obálka prodej asi taky nezvedla. Autorem je ale Stephen King a to je vše, co čtenář potřebuje vědět, aby po ní sáhl. Důležitá informace na začátek - vlastně to není horor. 


Dolores Claibornová, jak už jste určitě pochopili, je hlavní hrdinkou. Stará a ukecaná ženská, se kterou se život nemazlil. Na policejní stanici vypráví svůj životní příběh, aby se očistila od nařčení z vraždy, kterou nespáchala. S onou mrtvou ženou, Verou, byla však spjata velmi silným poutem, přestože byla celý život vlastně jejím zaměstnancem. A zažily toho spolu hodně.

Právě Vera Dolores naučila, že každá ženská je tak trochu mrcha. Může jí být na několik způsobů, ale pokud je žena navíc ještě matka, je mrchou nejhorší. Neexistuje totiž nic, co by pro své dítě nebyla ochotna udělat, aby ho ochránila. Pokud máte děti rovnou tři a všechny žijí pod jednou střechou i s násilnickým povalečem - otcem, něco se zákonitě musí pokazit.


Celý příběh je psán jako jednolitý text, který je přerušen pouze párkrát a to návratem do "reality" policejní stanice. Chybí kapitoly nebo jiné členění, což ve čtenáři vzbuzuje pocit, že musí číst dál a dál, až je z toho konec. Výborná je také forma psaní - jazyk životem ostřílené ženy z malého městečka na ostrově rozhodně není spisovný. Díky tomu vše působí autenticky a z atmosféry občas až běhá mráz po zádech. Paradoxně ale v knize nic strašidelného není. 

Hodnocení: 90%


Stephen King, Dolores Claibornová, nakladatelství Odeon (rok vydání 1996), překlad Jiří Janda, 247 stran

2 komentáře:

  1. Kinga moc nečtu, ale asi udělám vyjímku.
    http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Bože, to je škaredý vydání :D Dolores je každopádně skvělá, nebojte se ani filmu :) A přečti si Geraldovu hru jestli jsi ji ještě nečetla, pak je to teprve fajn zážitek :)

    OdpovědětVymazat