středa 18. listopadu 2015

Úsměv


Raina Telgemeier je určitě pro mnohé z vás záhadou. Já sama jsem ji taky neznala. Zaregistrovala jsem komiksové Drama, které u nás vydalo CooBoo (což byl asi důvod, proč jsem si toho komiksu vůbec všimla), ale dále jsem po tom nepátrala. Zpětně můžu říct, že to byla chyba. Opravdu málo komiksů je tak naivně krásných a úsměvných, jako právě díla Rainy.


Samotná autorka je také hlavní postavou knihy Úsměv. A zcela otevřeně přiznávám, že jsem si toho všimla až po nějakých dvaceti stranách. Na shodu jmen jsem vůbec nemyslela, prostě malá holka, která sedí u zubaře. Malá holka ano, ale vše ze zkušenosti a vzpomínek Rainy Telgemeier. O to víc se povedlo vykreslit charakter jednotlivých postav, které jsou naprosto uvěřitelné a dávají příběhu neuvěřitelnou čtivost. Během hodiny máte komiks přečtený a vlastně ani nevíte, jak se to stalo. Raina a její falešné kamarádky, první láska, první pořádný mejdan.. a to vše doprovází spousta příhod ze zubařského křesla.


V tomto případě je namístě i jednoduchá kresba, která celý příběh z dětství krásně podtrhuje. Postavy si určitě od první chvíle zamilujete, stejně jako jejich precizní výrazy a skvěle vyjádřené pocity a emoce. Stejně je to i z celkovým zpracováním, komiks totiž opravdu vypadá jako klasická kniha v pevné vazbě s přebalem. 

Úsměv mě opravdu dostal, pobavila jsem se i zavzpomínala. Věřte, že to vážně není čtení jen pro mladší. Raina vydala také další komiks, pod názvem Sisters (sestry), další příběh ze života s obdobnou grafikou, který snad u nás v blízké době nakladatelství Paseka vydá také. Komiks v originále ale není složitý, takže komu se nechce čekat, může se do něj s chutí pustit už teď (více informací zde).
Hodnocení: 100%


Raina Telgemeier, Úsměv, nakladatelství Paseka (rok vydání 2015), překlad M. Marková, 224 stran



Děkujeme nakladatelství Paseka za recenzní výtisk a všem doporučujeme se na tento komiks podívat. 

2 komentáře:

  1. To je hezký, jednoduché kresby mi přijdou vždycky tak nějak údernější :) Mohl by to být fajn dárek pro neteř, když tady máme za chvíli Ježicha.

    OdpovědětVymazat