čtvrtek 19. listopadu 2015

Summoner Wars - Války vyvolavačů

Dnes tu představím jednu karetní hru, která nám tu doma ležela celých 11 měsíců, než jsme se rozhodli ji otevřít a podívat se, co že je to vůbec zač. Byla to velká chyba, protože se z této hry vyklubala vcelku dobrá zábava, která ani nemusí zabrat tolik času. Zatím máme doma pouze tento startovní set, kde máte na výběr ze dvou různých frakcí (Fénixoví Elfové a Orkové z tundry). Existuje velká spousta rozšíření a jiných vychytávek, které si můžete objednat, pokud vás to bude bavit. Výhodou toho všeho je, že už je pár věcí přeložených i do češtiny, nebo se na překladu pracuje.


Každá frakce má svůj balíček, ve kterém je jeden vyvolavač, hrdinové, běžné jednotky a pak speciální karty. V nich můžete najít zeď, posily a další věci, díky kterým na vás bude vás protihráč o trochu více naštvaný. Základem všeho je hrací pole (papír, deska), na které se karty vykládají. Na začátku jste pěkně instruování (každý má 6 karet v poli) a posléze už si vyvoláváte karty dle pravidel. Fáze tahu jsou pevně dány, takže se musíte držet toho, co je psáno. První vyvolávat, až pak se hýbat, a až potom útočit. Boji se nevyhnete, ale je to jednoduchá záležitost. Každá karta má určitý počet kostek, kterými házíte. A podle toho se vyhodnotí zranění. 


S bojem přímo souvisí i vyvolávání. Do hry si za ukořistěné karty soupeře (když například zničíte jeho jednotku) můžete vyvolat své další bojovníky a hrdiny. Každý stojí určitý počet karet a ty nejsilnější vyvoláváte třeba za 8. Takže k nim vede celkem dlouhá cesta. Při prvních hrách jsme to do sebe prali hlava nehlava, ale později se naučíte taktizovat, přijdete na jednotlivé výhody různých karet a pak to dostává ten správný říz. Důležité je si hodně dobře přečíst, co je na kartě napsáno. Pak předejdete všem problémům a zdánlivě patovým situacím.


Obrovskou výhodou této hry je její jednoduchost. Nic složitě nepočítáte, speciální karty jsou vymyšlené tak, aby jejich funkce nijak nerušila přehlednost hry. Stačí vám trochu místa, hrací deska, balíčky karet, kostky a žetony zranění. To je vše. Nás tato hra opravdu baví, ale po asi třiceti hrách se dva balíčky trochu zevšední. Naštěstí už máme objednané další a spousta jich je ještě k mání. A pokud se rozhodnete pro tento základní set, doporučuji si rovnou objednat tvrdou hrací desku. Je sice trochu neprakticky na dvě části, ale oproti tomu papíru, co byl v základu, je to pořád výhra. Papírové pole se ale dá zase dobře využít při cestování a úspoře místa.

Žádné komentáře:

Okomentovat