středa 4. listopadu 2015

Krajina půlnočních stínů

V posledních dnech se o tomto komiksu hodně mluví. Konečně totiž vyšel dotisk, na který všichni netrpělivě čekali. Asi všichni kromě mně. Já se o tento kousek moc nezajímal z jednoho prostého důvodu. Nevěděl jsem, že bych měl. A asi to bylo i dobře, protože se to označovalo za prakticky nesehnatelný komiks. A když už, tak za částky, ze kterých není špatně jen překupníkům. Teď už mám ale čtení za sebou, jsem plný dojmů a můžu je tady všechny ventilovat. Připoutejte se, vydáme se na takový malý výlet do Krajiny půlnočních stínů. A na rozdíl od spousty jiných budeme mít to štěstí, že se vrátíme zpátky.


David Grey je policista. Jak originální povolání, pokud jste z amerického velkoměsta. Řeší pár zvláštních vražd a na prvních stránkách komiksu si opravdu budete myslet, že se jedná o nějaký detektivní komiks. Něco jako méně ujetý TOP 10 od Moora. Ale čím víc toho bude David vědět, čím víc důkazů nashromáždí, čím dále se ve vyšetřování dostane, tak tím blíže se dostává k něčemu, co mu navždy změní jeho dosavadní život a naprosto překroutí ten budoucí. A než se naděje, bude součástí té části světa, kde se nacházejí opuštěné, odhozené a ztracené existence.


Komiks je takový nešťastný cestopis, ve kterém se chodí, chodí, chodí a chodí. Naštěstí vám do toho nekecá Vladyka se Štěpánovou. Naše hlavní postava se musí vyrovnat s pokroucenou realitou, ve které musí najít svou vlastní duši. Cestu mu samozřejmě budou znepříjemňovat zajímavé individua, které kdysi byli na stejné cestě jako je teď David. Trochu motivace do té pěší tůry. Společnost mu bude dělat zajímavá Laurel. Nevíme kdo to je, nevíme čeho je schopná. Všichni ale vědí, že je velmi důležitá. Stejně jako zloděj duší, který si neodpustí přednášku o zkaženosti světa a samozřejmě i o tom, jak je jeho řešení vlastně správné a morálně čisté.


Krajina půlnočních stínů je svým obsahem velmi originální. David není žádný superhrdina, který by si snadno poradil se vším nebezpečím. Ani Laurel ho nemůže navždy chránit. Čím déle jsou na cestě, tím horší je jeho stav a tím blíže se dostává na druhou stranu. Během svého putování narazí na spoustu zbloudilých duší, kde každá bude mít svůj příběh. A svůj příběh k tomuto má i J. Michael Straczynski, který najdete v doslovu. Všechny okolnosti vedoucí k napsání tohoto komiksu jsou hodně zajímavé. A komiks samotný je toho důkazem.


Krajina půlnočních stínů, J. Michael Straczynski, Comics Centrum (rok vydání 2015, orig. 2004), překlad Václav Dort, Richard Klíčník a Dana Krejčová, 320 stran.
Hodnocení: 100%



2 komentáře:

  1. Zní to vážně suprově. O víkendu se do toho s největší pravděpodobností pustím. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to fakt úžasné dielo. Nedokázal som sa od neho odtrhnúť! :)

    OdpovědětVymazat