neděle 1. listopadu 2015

Truhla ze zálivu smrti


U nejnovější Pevnosti naleznete tenoučkou sbírku povídek Truhla ze zálivu smrti. Už podle autora, Svatopluka Doseděla, vám musí být jasné, že se bude jednat o hororově laděné příběhy. V edici Pevnost vyšel už třeba krátký horor Bestseller, na který si stále ještě dobře pamatuji.
Všechny tři nové příběhy mají bohužel něco společného. Nedostává se jim totiž prostoru. Každou povídku si umím představit jako samostatnou knihu. Problém totiž je, že než se člověk stihne pořádně začíst, pořádně orientovat a něco se rozehraje, je konec. Těžko na padesáti stranách využít potenciál jednotlivých námětů. Ve výsledku pak vlastně nic nepůsobí strašidelně.


Ze tří novel mě ale paradoxně nejvíce zaujala ta nejkratší - Šestačtyřicátej. Přestože v ní není po hororových prvcích pomalu ani památky, autor si dobře poradil nejen s poválečnou dobou, ale i myšlenkou, že nejvíce zla je v samotném člověku. Toto bych si opravdu ráda přečetla v delším a propracovanějším provedení a vůbec by mi nevadilo, kdybych si knihu mohla koupit i jinde, než jako přílohu Pevnosti. Zbylé dvě - Smrt je jenom slovo a samotná Truhla ze zálivu smrti už jsou jen jednohubky, které se sice opravdu dobře čtou, ale nic podstatného nebo nového mi neřekly a za nějakou dobu na ně úplně zapomenu.

Tato sbírka by určitě neměla utéct příznivcům hororu nebo samotné edice Pevnost. Prozatím je to pro mě jeden z těch čtivějších a zajímavějších zástupců. Teď nezbývá než doufat, že se Svatopluk Doseděl dostane i k něčemu o trochu delšímu. Potenciál by tady byl.
Hodnocení: 60%

Na detaily se můžete podívat zde na stránkách nakladatelství Epocha. 

Žádné komentáře:

Okomentovat