úterý 6. října 2015

Na přání: Ú.P.V.O. - Smrt


O edici na přání od Comics Centrum už se netřeba zmiňovat. Psali jsme vám to tolikrát, že podmínky musíte znát zpaměti. Co nás ovšem mrzí je čtvrtý díl série Ú.P.V.O., který se kupodivu valného zájmu nedočkal. Ptám se proč?

Určitě všichni znáte Hellboye. Série Ú.P.V.O. se věnuje jeho přátelům z Úřadu. V mnoha směrech je to možná zajímavější čtení, hrdinové jsou různorodí a o překvapení není nouze. V českém překladu už vyšly dvě povídkové knihy a Žabí mor, který je prvním souvislým příběhem. Smrt by měla následovat. Těšíme se na to my, těší se na to spousta lidí, ale kupodivu jich prostě není pět set. 


Byla bych tedy ráda, kdybyste se na sérii podívali. Třeba zjistíte, že je to to pravé pro vás. Třeba si objednáte čtvrtou knihu. Pak seženete Žabí mor. Časem třeba i obě povídkové knihy. Druhou třeba v limitce. A tak dále.

Na to abyste se do Ú.P.V.O. pustili, nemusíte mít načteného Hellboye. TO si samozřejmě můžete přečíst i v recenzi zde. Na začátek celé této recenze musím otevřeně přiznat jednu věc. Nečetl jsem Hellboye (když do toho nepočítám povídkovou knihu Melouchy). Nebudu se tu plácat po rameni, jak je mi všechno jasné, proč se děje tohle a proč se oni chovají takhle. K Ú.P.V.O. jsem přišel náhodou, u první povídkové knihy, a vlastně ani u té druhé, mi neznalost Hellboye nijak výrazně čtení neovlivňovala. V Žabím moru už to trochu znát bylo. Neustálé odkazování na události z první, druhé nebo páté knihy Hellboy se přehlédnout nedalo. I přes to všechno jsem se ale do Ú.P.V.O. pustil s chutí a velkým očekáváním. "

V nejnovější (čtvrté) knize Hellboyův tvůrce Mike Mignola ve spolupráci se scénáristou Johnem Arcudim a výtvarníkem Guyem Davisem dále rozvíjejí příběh započatý v knize Žabí mor.

Nejpodivnější komiksový tým se díky příběhu o živé mrtvole, šílenství, kopí osudu a monstrózní bráně do nebes stává ještě podivnějším.

Přestože má tenhle díl pořadové číslo čtyři, jedná se vlastně o druhý díl série Ú. P. V. O.! První dva díly byly totiž pouze sebranými povídkami náhodně vytvořenými různými tvůrci pro různé příležitosti. 

Scénář: Mike Mignola a John Arcudi
Kresba: Guy Davis
Překlad: Jan Kantůrek
Počet stran: 160 barevných
Vazba: vázaná s lesklým přebalem



4 komentáře:

  1. Já včera dočetla první díl a bylo to vážně super, takže by mě fakt mrzelo, kdybychom se toho čtvrtého dílu nedočkali. :-( Ale zbývá už objednat jen 71 knih. Tak to snad dopadne. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu doufám, že se to zvládne. :) Hlavně, že máš první díl, ty dva další se pořád dají sehnat.

      Vymazat
    2. Akorát mám paperback, takže :/ ... no pevná vazba je pevná vazba.
      Už jen 60. :D

      Vymazat
    3. Přesně, také jsme měli paperback a ten hardback je opravdu nesrovnatelný a jsem ráda, že jsme si ho pořídili. Hlavně ten druhý díl, vybrat si obálku je nadlidský úkol! Všechny jsou tak krásné. :D

      Vymazat