středa 7. října 2015

Archiv nad Píseň?

Právě jsem dočetl druhý díl Archivu Bouřné záře. Psát recenzi na Slova paprsků se mi moc nechce, protože je to druhý díl. Kdo četl první, do dvojky půjde i bez mé recenze. A kdo ho nečetl, tak si určitě nebude pročítat recenze na dvojku. Proto jsem se rozhodl pro trochu jinou formu představení této knihy, potažmo celé série. Na začátek musím říct, že tato kniha byla vynikající. Trochu jsem to čekal, protože autorem je Sanderson, a první díl nastavil laťku hodně vysoko. I tak to ale mohlo dopadnout jakkoliv. A tento způsob dopadu nebyl vůbec nešťastný.


Trochu nešťastnější už bylo samotné zpracování knihy. Po grafické stránce paráda, kniha má spoustu ilustrací, nákresů a map. Přesně jako v Cestě králů. Bohužel už si nepamatuji, jak na tom byla Cesta s korekturami. Tady to byl totiž kámen úrazu. Gramatické chyby, překlepy a znaky, které tam neměly co dělat. Nejsem žádný hnidopich, ale tady mi to opravdu vadilo. I tak ale asi budu dále držet hubu a krok, aby nám Talpress vydával Archiv dál a dál. Ještě zbývá totiž celých osm knih.


Na Archiv se totiž opravdu upřímně těším. Chtěl bych to samé napsat třeba i o dalším dílu Písně ledu a ohně, ale nemůžu. Tam je mi to už víceméně úplně jedno. Vztah k celé této sérii a postavám v ní se postupně vytrácí. A vytrácí se už dlouho. Ze začátku jsem měl ze seriálu radost, teď bych to nejradši vrátil zpět. Stala se z toho masová záležitost, která se řeší úplně všude. A nováček se těžko vyhne tomu, aby se někde nedozvěděl něco klidně ze závěru třetího dílu. To je prostě nemožné. Vím, že tohle může být všem úplně jedno, ale mě samotného to mrzí.


Teď budu zase dlouze vyhlížet třetí díl Archivu. Čekat, až se vrátí svět plný velebouří, při kterých se hladina zvedne klidně i o dvacet metrů a vítr si i se skálou hraje jako s papírem. Až si některá z postav opět zhmotní střepkord, meč, který dokáže proseknout snad úplně všechno. K tomu samozřejmě nesmí chybět střeplát, brnění, které se přizpůsobí člověku, jak jen to je možné. Pokud jste se ještě s Archivem nestřetli, mrkněte na nějakou recenzi a hurá do toho. Dvě knihy jsou zatím ještě málo na to, aby člověk hodnotil celou sérii, ale vyvíjí se to skvěle. A na nic si to nehraje.


7 komentářů:

  1. Jsem ráda, že nejsem sama, kdo má k Písni takovýhle postoj. Seriál a neustálé hnidopišské rýpání do každé kraviny mi celou tu sérii začíná znechucovat... zato na Archiv teď vidím chválu skoro všude, tak to časem možná taky prubnu :). Jen kdyby ty knihy nebyly tak drahé :/

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmm zeby dalsi fantasy serie, kterou chci rozecist? To nemuzu :-D Ale pokud si pamatuju spravne, tak by od nej meli byt i nejake samostatne knihy (Vyjednavac?), tak zacnu nejspis tim :-) Jinak nevim jak se mi to dari, ale ke mne se zadne spoilery ze serialu Hra o truny nedostaly...Asi jsem mela divny spoluzaky :-D Ale ten humbuk kolem serialu me strasne vytaci uz od zacatku a taky mi to kazi ten pozitek ze cteni a tak :-(

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Docela jsi mě navnadil, ale pravděpodobně se do toho nepustím dřív, než bude většina dílů. Pár sérií už mi třeba v půlce usekly a mě to pak strašně štve (ano, můžu to dočíst v AJ, ale na čtení mám málo času a přece jen si u cizojazyčný knížky moc neodpočinu). Jinak Píseň ledu a ohně se mi taky tak nějak vzdaluje. Je to samozřejmě tím, že než vyjde další díl, už si po těch letech nepamatuju, jak předchozí díl knihy skončil a tak se mi těžko s postavami zase sžívá (a na seriál nekoukám).

    OdpovědětVymazat
  5. No a ty tu knížku tak poničíš! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Dík - naladil jste mne na archiv bouřné záře - už se těším .
    A co se týče Písně ohně a ledu - stále se těším na vichry zimy - doufám , že se dočkám ještě v tomto životě - a nenechám si to zničit tím , že se z toho stala komerční záležitost - prostě to nevnímám a také jsem zvědavá jestli G.R.R. Martin stihne napsat i A dream of Spring a dovím se jeho vlastní ukončení celé série .

    OdpovědětVymazat
  7. Miluji oboje .
    ASOIAF - Nijak mi humbuk kolem seriálu nevadí , četl jsem dříve než-li seriál , mimo první díl , který mě díky sledování moc nebavil . Zbytek jsem sledoval posléze .
    To že je to tak úspěšné i ve vizuální podobě je fine , jelikož je to skvělé téma k hovoru a díky čtení mohu mnohdy přispět do diskuse . A nijak mi nevadí rozdílný průběh seriál x kniha , jelikož na 120 % budu sledovat s vědomím , že i kniha/y mě bude poté bavit díky rozdílnosti děje .

    Cestu králů jsem dočetl dnes . A je to něco podobného ale zároveň jiného nežli GoT . Od začátku do 3/4 knihy jsem byl skeptický - " Proč to k Martinovi přirovnávají ? " - , nebylo to záživné . Ale konec mne doslova dostal !
    Svým originálním způsobem mě to pohltilo . Svět , magie , osoby .... Vkládám momentálně mezi díly J. Irvinga , ale již se nemohu dočkat , jak to vlastně všechno bude .

    Když to budu brát moc okolo a okolo . Tak první díl GoT mě smrtí Edda mimořádně překvapil . Zatímco první díl Archivu bylo celých cca 600- 700 stran nalinkováno " takový je to svět , taková jsou pravidla " Ale zbylých 200 stran převrátilo vše co jsem si myslel a ani jsem nečekal tolik otázek a zvratů . Proto se nemohu zbavit myšlenky , jak chce tento úžasný autor napsat zbylých osm dílů , když to hned na začátku takto rozbalil .

    Momentálně mám nakoupenou celou serii Malazu , ale bojím se , že Archiv nasadil laťku moc vysoko. No , zatím nemohu soudit , až se do toho pustím , tak určitě přispěji komentáři .

    Jinak moc děkuji za Váš blog . Hodně inspirativní , většinou jsem čerpal nápady na čtení právě u Vás .

    OdpovědětVymazat