středa 22. července 2015

Hellboy: Paskřivec a další příběhy

Jako první si ujasníme jednu věc. Je úplně jedno, kolik toho z Hellboye máš načteno. Jak moc se orientuješ v jeho životě a nakolik znáš příběhy, kterých se zúčastnil. Je úplně jedno, že na hřbetu této ďábelsky sympatické obálky je číslo 10. Ve skutečnosti je to totiž dobře ukryté hodnocení, kniha dostala 10/10 a má to i na hřbetu. Tak to je a více se o tom nebudeme bavit. To jen tak na okraj, abyste se nebáli si tuto knihu pořídit. Sehnat zbytek Hellboye je totiž nadlidský úkol. A byla by škoda nechat si ujít Paskřivce.


Spojení Mignoly a Corbena je totiž vynikající. Už tak temná atmosféra Hellboye je podtržena přímo strašidelnou kresbou Corbena (Ragemoor). A protože se dostane i na čarodějnice a démony, je tu spousta prostoru pustit uzdu představivosti. Tím největším lákadlem je asi samotný Paskřivec. Oproti němu jsou čarodějnice vítězky soutěží krásy, které si jen zapomněly obléct stuhu. Budeme se hodně motat v černé magii a zakázaných kouzlech. Z čeho jiného by taky mohly vzejít takové problémy.


Hellboy se tentokrát zdá být taková vedlejší postava. Aspoň co se týče běhu událostí. Pro mě osobně jsou nejlepší pasáže ty putovní. Pár stran se přímo věnuje takové tůře na kopec. Hellboy a jeho společníci si povídají, míjejí hory, lesy a doly. Prostě pohodová procházka, pří které se VŮBEC nic nestane. Pak přijdou na řadu další strany, kde se taky VŮBEC nic neděje, jen lítají pěsti, rýče, náhrobní kameny a další věci. Pro Hellboye klasický podvečer.


Paskřivec není jediným příběhem v této knize. I ostatní stojí za zmínku. Jsou o poznání kratší, ale budou v nich další záchady k řešení. V jedné se zblázní socha a budeme utvrzeni v tom, že každá díra, které vede do země, způsobuje problémy. V tom dalším se pak vydáme po stopách kapitána Černovouse, který prostě ztratil hlavu. Na konci nás pak ještě čeká přídavek v podobě něčeho co svědí, ale nemůžete si to poškrábat. Pro mě se stal Hellboy velmi rychle srdeční záležitostí, takže mé nadšení z této knihy musí být zjevné. V plné červené síle a z plných plic, takhle se dá vyřešit spoustu záhad. 

Hodnocení: 5/5

Mignola, Corben, Fegredo, Dysart, Alexander, Hellboy: Paskřivec a další příběhy, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2015, orig. 2010), překladatel Jan Kantůrek, 160 barevných stran.

3 komentáře:

  1. Hellboy mě láká už dlouho. :) Toto je tedy spíše kniha povídková? Mohu se do ní pustit i bez předešlé znalosti 1-9? Ta jednička se totiž už nedá nikde sehnat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, do Paskřivce se dá začíst i bez předešlých znalostí. Jsou to uzavřené povídky a Mignola si na nich dává záležet stejně jako na robustnějších kusech. Skočte po něm všemi deseti ;)

      Vymazat
    2. Přesně jak píše Lukáš. Psal jsem kvůli tomu i do Comics Centra, abych pak nečetl něco, u čeho nebudu rozumět polovině odkazů a podobně. Naštěstí tady vlastně žádné odkazy nejsou. Jen Hellboy, skvělá kresba a vynikající příběh. :)

      Vymazat