čtvrtek 18. června 2015

Zpívající meč: Čajový drak a kočičí démon

Ať už jste čtenáři nebo hráči, zbystřete! Do rukou se mi dostala další kniha ze světa Asterionu. V knihovně se nám válí už nějaký ten měsíc a nyní konečně dostala šanci. Abych se přiznal, obálka moc líbivá není (možná proto jsem se čtením tak otálel). To ale nic nemění na tom, že obsah knihy je na tom o mnoho lépe, jak jsem záhy zjistil. A teď už zbývá jen odkrýt důvody, proč byste si knihu měli přečíst taky. 


Pokud bude tohle vaše první zkušenost s Asterionem, nevadí. Příběh je samostatný, možná ne úplně ukončený, ale žádná znalost vám chybět nebude. Na druhou stranu, pokud už jste se s tímto světem setkali, budete mít radost z přítomnosti dalšího Eldebranského kata. K tomu navíc přidáme spoustu malých a švitořivých skřítků. Že jsou skřítci nudní? Tito určitě ne. Když na to přijde, tak vaří čaj, sekají nepřátele kuchyňským sekáčkem nebo se mění v draky. A to zdaleka není všechno.

I v takhle kratičké knize dostane svůj prostor velká spousta postav, takže se nemusíte bát nudy. I kdyby vás nebralo mumlání skřítků (kteří v knize opravdu mluví trochu zvláštním jazykem), pořád tu je náš starý známý kat, žebračka nebo nájemný vrah, který ale své řemeslo pověsil na hřebík a stal se květinářem (taky se nemůže dočkat jara, protože mu začne sezóna). V knize není prostor na zbytečné řeči a prázdné dialogy. Naopak je tu ale místo na hezký popis prostředí, ve kterém se postavy pohybují. Byla by škoda přijít o atmosféru tajemných bažin nebo hustých lesů.


Čajový drak a kočičí démon sice nepatří k té nejlepší špičce, kterou nám může Asterion nabídnout, je ale velmi slušným zástupcem. Já mám v oblibě hrobníky z Asterionu, a když je nedostanu, jsem z toho rozmrzelý. Tady jsem se ale příjemně bavil, skřítci rozhodně nebyli žádným rušivým elementem a taková čajová maži přátelé to je věc! Tak jen do čtení a nakupování, za Asterion dám ruku do ohně a bylo by fajn, kdyby nám tu toho vyšlo mnohem, mnohem více.

Hodnocení: 4/5

Zbyněk K. Holub, Čajový drak a kočičí démon, nakladatelství Mytago, 2011, 215 stran


5 komentářů:

  1. A vypadá to zajímavě... A ta obálka mi vlastně přijde docela fajn - jen je škoda, že tam autor mermomocí musel nacpat tu šelmu. Nemůžu si pomoct, ale většinou mi to přijde hrozně patetické... Jinak je podle mě ta obálka asi i jedna z těch lepších v řadě (podle toho, co máš na fotce). Sérii neznám, ale asi by stála za vyzkoušení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já ty ostatní obálky považuji právě za hodně povedené. Ale každý máme jiný vkus. To co je uvnitř ale za vyzkoušení rozhodně stojí. :) Ten Asterion je hrozně fajn, přiroste k srdci okamžitě. :)

      Vymazat
  2. Knížku jsem držela v knihkupectví v ruce, ale nějak mě ta obálka odradila.. Sice nesuď knihu podle obalu.. Ale nějak na mě udělala fuj dojem :D Ale po tvé recenzi po ní možná sáhnu (nebo jiné z této série).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji KAAT a Hrobnické historky, Smrťáček je taky super. Tam jsou všude mí oblíbení hrobníci. :D A zbytek je taky moc hezký. Jen je škoda, že o tom neví moc lidí. :)

      Vymazat
  3. Přiznám se, že jsem doteď o Asterionu neslyšela a to mám doma Pána jeskyně... O o
    Ale knihy vypadají zajímavé, rozhodně po nějaké sáhnu, až na ně narazím. A koukám, že český autor - tak to sáhnu definitivně, mám české autory ráda. =)

    OdpovědětVymazat