pondělí 11. května 2015

Zrádný marketing...

Po dlouhé době bych se opět rád nad něčím pozastavil. Tuhle jednou jsem si vykračoval knihkupectvím a rozhlížel se, co je nového. Spousta věcí, samozřejmě. Ale něco mě zaujalo pořádně. Z dálky vidím velkým napsáno George R. R. Martin! A bylo to tam napsáno pořádně velkým písmem. Nová kniha od Martina? A já o tom nevím? Vzal jsem to k regálu lehkým klusem, aby si ostatní zákazníci nevšimli ničeho podezřelého. Konečně jsem se k ní dostal. Divoké karty? Jak to, že jsem o této knize ještě nikdy neslyšel? Pokud mělo od Martina něco vyjít, určitě bych o tom věděl! Naštěstí jsem s sebou měl mikroskop, lupu a zaměřovač, takže jsem si všiml, že vedle jména George R. R. Martin je napsáno už podstatně menším písmem slovo editor.



Takže jsem nic nepropásl, žádná nová kniha od Martina není (a kdyby byla, bylo by to na pováženou, protože by se měl věnovat šestému dílu my víme čeho). Třešnička na dortu už pak byl nápis Autor seriálu Hra o trůny. Já měl za to, že je to v prvé řadě autor knižní série Píseň ledu a ohně. Aha, to asi zná méně lidí, tak tam prostě napíšeme to o tom seriálu. A že to bude napsáno na knize? Co na tom záleží, přitáhne to větší pozornost. A opravdu se tak stalo, protože vám tu o tom právě píšu v článku. A i když jste o tom třeba nevěděli, tak teď už víte. I když se v knize dá najít od Martina nějaká povídka, ostatní autoři jsou asi takový plebs, že se jejich jména na obálku nehodí. Počkat, vy říkáte, že je tento výbor kvalitní a stojí za to? Tak proč je teda na obálce všechen ten bordel okolo?

No nic, asi chápu záměr, ale prostě se mi to nelíbí. A nebudu to podporovat. Chápu, když se na obálku napíše, že autor má na svém kontě i jiné knihy, to je pro mě naprosto v pořádku. George R. R. Martin je kvalitní autor, sám se nemůžu dočkat jeho další knihy. Chápu, že právě on je tím hlavním co se týče sestavení tohoto sborníku. Ale to, že je to nějaký sborník, na to si musíte vzít lupu. A nějaká nadšená babička tohle určitě nebude řešit a novou knihu od Martina svému vnukovi koupí, protože je přece čte hrozně rád (moje babička mi ji nekoupila, tento příběh je vymyšlený a jeho autorem je David Holec... a je to autor, ne editor)


Pak jsem chtěl ještě napsat něco o tom, jak se mi nelíbí ty nálepky "knihy ze světové edice bestseller" nebo jak to je. Po chvilce vyhledávání jsem ale přišel na to, že se tyto nálepky objevují většinou na knihách velmi pochybné kvality a odporných obálek. Manželská past a Manželovo tajemství mi žíly netrhá, klidně tam těch "nálepek" lepte i milion. Nebo ještě lépe, co takhle udělat knihu ve tvaru znaku té edice? Nebylo by to super? Fragment se zase rozhodl na knihu přidávat nádherně designově zpracovanou červenou šmouhu s nápisem "young adults". Obálky jsou teď mnohem krásnější, ten červený patvar tomu dodal tu správnou šťávu.



A ještě poslední věc, nezapomeňte na knihy psát, jak jsou svým stylem podobné Písni ledu a ohně nebo jiným sériím. Ano, Soumrak království si může co se týče kvality s Hrou o trůny podat ruce! Nebo ne, je to ještě mnohem lepší!!! Co se asi stane, když má čtenář ještě před začátkem čtení o knize velmi vysoké mínění? Protože jak jinak by si tam pak mohli dovolit napsat něco takového? Tři postavy v Soumraku je opravdu úplně to samé jako padesát postav v Písni a příběh o rozmazlené princezně je v podstatě totožný se strastiplným životním osudem Sansy, že jo.

I když tento článek může vyznít útočně, tak to tak neberte. Třeba to jsou jen mé problémy a komplexy z toho, že se na knihy cpou věci, které tam podle mě prostě nepatří. Pokud to z toho půjde dát dolů, klidně ať je tam těch upoutávek několik. Rád se dozvím, co má autor na svém kontě dalšího nebo jinou informaci. Ale nemusím na to koukat pokaždé, když knihu vytáhnu z knihovny. Na druhou stranu chápu, že pokud se kniha nebude prodávat, nevyjde třeba nějaká další. Že díky spoustě takto propagovaných knih si pak můžeme přečíst něco, o co opravdu stojíme. Je to začarovaný kruh, který tady tímto výkřikem neukončím. Jsem si toho vědom, ale taky jsem si vědom práva na svůj vlastní názor. A ten jste si právě mohli přečíst.

14 komentářů:

  1. No jééj, já si až doteď myslela že ty Karty fakt G.R.R.M. napsal XD toho editora jsem si tam vůbec nevšimla, ale taky jsem se pozastavila nad tím autorem seriálu XD Prostě reklama někdy může lézt na nervy, osobně si ty dovětky jaká je kniha a čemu se podobá raději ani nečtu stejně to v mnoha případech ani není pravda (nebo alespoň jsem se s tím zatím nesetkala).
    A ty nálepky, značky atd. jsou taky děs, mnohdy kazí pěkný vzhled obálky...

    OdpovědětVymazat
  2. Dobře, jasně, ty nálepky jsou na palici, nemám to ráda. Je pravda, že na obálky moc nedám, ale jo vesměs souhlasím. Víc mi točí to přirovnávání k jiným knihám. Většinou je stejně každá další kniha takovou jen "napodobeninou" té první co si daný člověk přečetl. Nejvíce asi vídám přirovnání k HG. Já přitom prvně četla 15 minus a sama pro sebe to porovnávám vše vůči té jedné první :D Ale na obálku jiné knihy bych to necpala. :/ A to cpaní jména editora O.o Jako fakt? Asi si začnu dávat pozor a začnu nosit lupu :D Poučné děkuji O:)

    OdpovědětVymazat
  3. Přiznám se, že jsem si slova Editor taky nevšimla :D Mě vytočil ten samotný podtitul, za to by někdo měl dostat nafackováno, i když jak píšeš, je to začarovaný kruh a třeba díky téhle reklamě a babičkám, které budou chtít udělat radost a díky matení koupí něco, co by jinak nekoupily se dočkáme vydání i něčeho, co za to opravdu stojí :)
    Knížky od Fragmentu znám jen tak od pohledu a vždycky mě tam ta červená věc iritovala, jsem ráda, že nejsem sama :D Co se týká žlutých nebo stříbrných medailí s označením bestseller, na ty jsem si už celkem zvykla, ale v poslední době mi přijde, že už to má každá druhá, tak čekám, kdy přijde nová samolepka a dokud se to na ty knížky vejde, tak to tam budou cpát po skupinkách :D

    OdpovědětVymazat
  4. Přiznám se, že mi taky ušlo to malé a vlastně úplně bezvýznamné slovíčko "editor" a žila jsem v přesvědčení, že je opravdu autorem. No, nijak extra mi to nevadí, protože bych po ní stejně nesáhla, ale je to teda pořádná blbost. Čeho jsem si v knihkupectví ale všimla okamžitě je ta věta "autor seriálu Hra o trůny" a taky jsem se nad tím notnou chvíli rozčilovala. Souhlasím s každou větou tohoto článku - nesnáším ty nesundatelné nálepky s všemožnými bestcelery a podobně. Nechápu, proč to neudělají tak, aby to šlo sundat, vždyť pro marketing to vyjde stejně, ba možná ještě o něco lépe, protože osobně mě tahle "nálepka" třeba odradila od koupě některé knihy. Takže tak…

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně, v mnoha případech to spíše odradí. Asi je nás ale pořád menšina, jinak by to tam necpali. :D

      Vymazat
  5. Ale on do té sbírky taky přispěl, jen jaksi nebyl sám, ovšem je v současnosti nejznámější. Teda až na Zelaznyho. http://en.wikipedia.org/wiki/Wild_Cards_(anthology)
    Pak vyšly další karetní antologie/románů vytvořených ve spolupráci a tam má Martin taky povídky/postavy. Těch knih je asi osm.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, já vím. I v originále má ta obálka podobný ráz. Ale stejně se mi to nelíbí... :D

      Vymazat
  6. Taky jsem se na ty Karty málem nachytala.Mě tyhle reklamy a upoutávky zase tak nevadí, ale ať jsou alespoň fakticky správné. "Autor seriálu Hra o trůny", no já se z toho picnu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten autor seriálu je na nějakou cenu, fakt že jo. :D

      Vymazat
  7. Ty nálepky a různé označení na knížkách fakt nemusím.. I když ta světová edice u Knižního klubu mi zrovna nevadí - myslím, že do téhle edice zařadili i Silo a Marťana a obě tyhle knížky se mi líbily.. Víc mi vadí nápisy právě toho stylu - četli jste Hunger Games? Tak to tuhle knížku si musíte taky přečíst!! No, ale celkově jako nejhorší hodnotím to červené označení u Fragmentu - kdo tuhle příšernost mohl vymyslet? To nikdo v tom nakladatelství nevidí, že to vypadá naprosto hrozně?? Některé obálky by byly i hezké, ale tohle označení to vždycky.. pokazí..

    OdpovědětVymazat
  8. Tak na Divoké karty jsem koukala několikrát, ale nápisu editor jsem si nikdy nevšimla... :D mně osobně tahle propagace na knihách hodně vadí, kdyby to aspoň napsali dozadu nebo zevnitř na přebal, ale takhle tím kazit obálku... Nápis young adult nebo něco podobného by mi ani tolik nevadil, ale ta srovnání k jiným sériím mě většinou neskutečně vytočí. Protože to je přesně tak, jak píšeš se Hrou o trůny a Soumrakem království :D Ale celkově mi tahle přirovnání vadí, nejen na obálce - jednou jsem třeba četla na facebooku nakladatelství, že Veronica Roth je nový George Martin. Přirovnávat Divergenci ke Hře o trůny? Jasně, proč ne... Taky me štve, jak vydavatelé na obálky cpou výroky jiných autorů o daném díle - vždycky se musím sama sebe ptát, jestli si vážně myslí, že jim s prodejem knihy pomůže růžová páska s nápisem Doporučuje autorka Stmívání... :D
    Skvělý článek, obdivuju tě, že se dokážeš o podobně krátkém tématu tak čtivě rozepsat :)

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem vlastně ráda, že nový (ve smyslu z posledních let) knížky zase tak moc nekupuju, takže jsem tohohle docela ušetřená. =D Ale když už, tak jsem radši, když je obálka "čistá", teda aspoň její přední strana. Nějaký komentáře, recenze, ceny, to, co autor napsal dalšího... To může bejt vzadu, ne? No jo, já vím, když to nepřitáhne tolik lidí... =D

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to je fakt k smíchu, co už s těmi obálkami vyvádějí a úplně s tebou souhlasím. ;) Mně se dále nelíbí, že dělají několik verzí knih - měkká vazba, tvrdá vazba, filmová, originální, česká obálka.. Tohle ale ještě chápu! (ač se mi to nelíbí) Ale za přejmenovávání knih dle filmu bych trhala hlavy...

    OdpovědětVymazat
  11. Velmi dobrý postřeh! :-) Mně ty nesundatelné nálepky ani moc nevadí, nevšímám si jich :).

    OdpovědětVymazat