pátek 10. dubna 2015

Příliv temnoty

Před pár dny jsem měl ambici, že sepíšu nějaký srozumitelný plán, jak správně číst knihy ze série Warcraft nebo World of Warcraft. Přeci jen už je mám za sebou skoro všechny, takže bych o tom mohl něco vědět. A houbelec, vím velký kulový. Teď už je to o něco lepší, protože mám za sebou Příliv temnoty. Ten jsem měl ale číst dřív než Za temným portálem. A to já neudělal. Žíly mi to netrhá, zase tak napínavé ty knihy nejsou, abych se pak proklínal, že jsem si něco načetl dopředu. Ale plyne z toho jedna věc. Žádný plán zatím nebude. Zklamal jsem se v sobě a rekonvalescence nějakou dobu potrvá. Asi se pojedu uklidnit do Nagrandu. A pak si přečtu Zrod Hordy, protože ten jsem měl sfouknout ještě před těmito dvěma knihami.



Každopádně mě tohle čtení pozpátku nijak nezasáhlo a nezkazilo mi výsledný dojem z Přílivu temnoty. Ten kazily jiné věci. Tahle kniha je klasická vyvražďovačka mezi hordou a aliancí. Kromě malých pokusů o nějakou komunikaci zde žádné spojenecké ani přátelské posezení nehledejte. Orkové jsou celkem naštvaní, od základu se změnila jejich podstata (viz Zrod Hordy) a musí jít hledat jiné zázemí, kde by se mohli dál rozmnožovat a budovat svoji civilizaci. A do očka jim padne země, kde už má svůj monopol úplně jiná rasa. Lidé.


V této knize dojde k prvotnímu setkání lidí a orků jako takových Spousta lidí orky nikdy neviděla a neví jak vypadají. Skutečnost je pak pro ně celkem studená sprcha. Jsou to ale lidé, takže se velmi záhy oklepou a myslí si, že orkům naklepou. Jak se to vezme. Každá rasa má své pro a proti. Kniha je navíc psána tak, abyste mohli v klidu favorizovat toho, koho si sami vyberete. To se mi na příběhu líbilo. Škoda jen, že se to dá na konci tak jednoduše zkazit jedním neskutečně chrabrým vítězstvím.

Knihy ze série World of Warcraft v sobě nenesou žádné skryté poselství ani vám nepřinesou nový smysl života. Každá je ale napsána velmi osobitě v autorově stylu, a hráči stejnojmenné počítačové hry budou nadšení. Pro "wowkem nepolíbené" to bude zase zajímavý příběh plný nových míst, lokací a ras, se kterými se postupně seznámí. Já osobně mám tyto knihy velmi rád, protože jsou pro mě příjemným oddechnutím od zamotaných příběhů, kterých se dnes píše velmi mnoho. Tak na tyto knihy nezapomínejme.

Hodnocení: 3,5/5

Aaron Rosenberg, Příliv temnoty, nakladatelství Fantom Print (rok vydání 2011, orig. 2007), překlad Lukáš a Marie Balanánovi, 352 stran.


3 komentáře:

  1. Návod jak číst WoW knihy by se mi hodil moc! :D Podle té poslední fotky totiž aspoň o polovině vůbec nevím.. takže sem s tím. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Já zatím četla jen WoW komiksy. Přece jen když jsem zkoušela jednou číst knížku, tak jsem se zamotala a ani nějaké poznatky ze hry mě nezachránily! Souhlasím s Leou, návod by se hodil!

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som síce nadšený hráč WOWka ale k tým knihám som sa ešte nedostala, nejako ma totiž nelákali, možno časom, sa k nim ale prepracujem. Keď tu niekto dokončí ten zoznam :D aby som ich vedela čítať v správnom poradí :D

    OdpovědětVymazat