neděle 12. dubna 2015

Jak (ne)fotit knihy

Poslední zhruba rok se u knižních blogerů všeobecně objevuje čím dál více fotek. Samozřejmě ne každý má zrcadlovku za desetitisíce (tu já taky nemám) a fotí prostě tím, čím se dá. Kompaktem, telefonem. U nás najdete fotky focené vším možným. Pěkná fotka jde totiž udělat bez ohledu na stáří nebo kvalitu techniky, kterou použijete. Stačí se držet pár jednoduchých pravidel.

1. Zaostřuji na knihu nebo na všechno. 


Za úplný základ považuji ostrost fotek. Fotíte předmět, má tedy být ostrý. Pokud chcete mít rozmazané pozadí, v pořádku. Nikdy to ale nesmí být naopak. Nebudete mít ostré pozadí a rozmazanou knihu, o které se píše celý článek. 

2. Knihu umístím do prostoru za použití logiky


Nemusíte hledat zlatý řez, nemusíte odměřovat vzdálenost od okrajů, stačí zapojit mozek a knihu vyfotit. Nebudete fotit jen kousky, nebudete knihu otáčet na všechny světové strany a hlavně nebudete knihu fotit na místě, kde je v pozadí vidět rozházené oblečení, kusy staré svačiny nebo školní sešity (i když to pozadí rozmažete).

3. Nefotím nesmyslné a nic neříkající detaily


Samozřejmě je spousta knih krásně zdobená, má úžasné detaily, ale pokud se o ně chcete podělit, nefoťte takové kusy, kde nejde pomalu poznat, co je na fotce. 

Tento článek berte s rezervou, kdo se o focení zajímá, samozřejmě řeší problémů mnohem více. Ale já dnes brouzdám po skupině knižních blogerů a je mi z toho tak trochu smutno. Stačí opravdu málo k tomu, aby fotka byla pro oko příjemná. 

PS: Opravdu jsem dnes narazila na fotku knihy na zabordelovaném stole se starou nakousanou svačinou.

13 komentářů:

  1. Já fotím úplně příšerně... I kdybych měla zrcadlovku, tak ty fotky jsou strašné. :D
    Co jsi napsala, tak tím se snad i řídím...
    Jinak teda záleží na technice, měla jsem dva dny telefon, s jehož foťákem nešlo zaostřovat. Blízké předměty vyfotit pěkně nešly, krajina/prostředí vypadalo docela dobře. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My kdy jsme měli krizi a museli si půjčit takový stařičký kompakt.. no ježiš, Dája by mohl vyprávět, byla jsem u focení protivná.. :-D Nevím kolik článků ani nakonec nebylo, protože se mi nepovedlo nic vyfotit. Takže na jednu stranu jo.

      A jinak teda fotíš úplně v pohodě. :) Aspoň soudím z těch pár fotek na facebooku. Takže v klidu! :D

      Vymazat
    2. Doporučuji se podívat na můj instagram..
      https://instagram.com/slecna_a_tri_biglove/
      Uvidíš hrůzu hrůzoucí! (Meněí reklama, že?) Ten ubrus, co tam párkrát je, vybírala spolubydlící, je strašně hnusnej, ale je to nejfotogeničtější stůl u nás doma :D

      Jinak muž mi před pár dny (po tom, co mám několik měsíců nový telefon) ukázal, jak fotit a nerozostřit si fotku. A já se pořád divila, jak je možné, že on s úplně stejným foťákem má hezčí fotky než já.
      Takže ještě poznámka: Člověk musí umět zacházet s přístrojem, to je takový základ pro pěkné fotky. :D :D

      Vymazat
    3. Ale to jsou fotky úplně v pohodě! Prostě jak to má hlavu a patu, neřeknu půl slova. :-D Všude máš knihu vidět celou, nikde tam nevidím plesnivé slupky od banánu v pozadí.. není co řešit. :-D

      A reklama super, protože tě hned začínám sledovat. :-D

      Vymazat
    4. Jsi až moc hodná. A taktní. :D

      Nápodobně, ale zatím tam máš málo fotek! :o)

      Vymazat
  2. Moje focení je hrozné. Pokud to jde, používám fotky z oficiálních webů, které mi posílají knihy k recenzi. Vím, že to je moje velká slabina a budu se snažit to zlepšit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fotky z oficiální stránek mi vůbec nevadí, kolikrát je spíš uvítám. :-) Nemyslím si, že je to slabina. Za slabinu považuji opravdu špatné fotky. Ale ty opravdu špatné má jeden ze sta, většina lidí,které tak běžně sleduji má buď fotky moc pěkné, nebo prostě průměrné.

      Vymazat
  3. Focení mě strašně baví, ale foťák v mobilu co mám je naprd, nemůžu zaostřovat a jakmile jsem jen o něco blíž tak je to rozmázlé jak něco. Krom toho v náhledu ty fotky třeba vypadají dobře ale jakmile je dám do compu jsou strašné (rovněž rozlišení na houbelec XD). Zpočátku mě to jako milovníka focení hrozně štvalo, ale už jsem si zvykla, hold když není lepší... Osobně ale fotky moc neřeším, jo to by musely být opravdu hodně špatné udělané (třeba rozmazané tak že nejde poznat co vlastně na fotce je XD) abych kvůli nim nečetla články...

    OdpovědětVymazat
  4. Na rovinu přiznávám, že nejsem bůhvíjaký mistr focení a tak nějak mi chybí ten cit pro kompozici. Ale baví mě to a ráda ke článkům přidávám vlastní fotky. Nad těmi cizími pak jen slintám a říkám si, jak to sakra dělají. Výše uvedené body myslím dodržuji, ale zase mám určitě jiné nešvary. Ale co se dá dělat. Holt nemůže každý umět všechno :) Super článek :) Snad tě moje fotky od čtení neodrazují :D

    OdpovědětVymazat
  5. Tiež veľmi rada fotím a hlavne sa snažím každou fotkou posúvať ďalej. Okrem toho si vždy rada prečítam nejaký tipy, články o fotení. :) Ešte by som k tomu pridala jeden bod a to: nefotiť s bleskom. Ako vážne je oveľa lepšie počkať na druhý deň a odfotiť knižky za denného svetla. Blesk nielenže kazí atmosféru celkovo fotiek, ale od kníh sa aj odráža. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nesouhlasím s tím, že na technice nezáleží. Třeba s mým mobilem se slušná fotka fakt vyfotit skoro nedá, a rozhodně se s ním nedá slušně vyfotit knížka, bohužel. Na displeji se to třeba zdá relativně ostrý, ale na počítači se pak rychle ukáže, jaká je to trága. S nějakou technikou to prostě fakt nejde. =/ Ale zase jako souhlasím, že nedojedenou svačinu ani zrcadlovka nezachrání... =D

    OdpovědětVymazat
  7. Ja som začala tiež fotiť fotky na blog a tak lem dúfam že aspoň trošku stoja za to! :D
    No a dobré je aspom trošku fotky poupravovať, aj keď len trošku :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ja som začala tiež fotiť fotky na blog a tak lem dúfam že aspoň trošku stoja za to! :D
    No a dobré je aspom trošku fotky poupravovať, aj keď len trošku :)

    OdpovědětVymazat