pátek 20. března 2015

Kreslíme #1 - knižní/komiksové trička

Určitě nejsem jediná, kdo si v obchodě tričko nevybere (výjimku tvoří F&F s dětským komiksovým zbožím nebo občas někde něco fakt pěkného :-D). Pro tyto případy už jsem kdysi začala tvořit trička vlastní. Respektive koupím si vhodné jedno barevné a předělám ho na něco, co budu mít jen já.

Pokud chcete kreslení vyzkoušet a bojíte se, že si tričko zničíte, doporučuji koupit obyčejné cvičné např. v obchodech jako je Kik, Pepco, Tesco. Cena se pohybuje do 70Kč.


Pokud máte tričko, potřebujete ještě další důležitou věc - fix na textil. S fixem se pracuje asi tisíckrát lépe než s barvou, pokud tedy nemáte v hlavě nějakou šílenost a fix postačí, nakupte si zásobu. Dají se sehnat ve více barvách, ale já téměř vždy používám jen černý nebo červený. Pro představu na tohle tričko jsem úplně vypsala dva černé. (Fixy na textil seženete v každém dobrém papírnictví a i ve většině velkých marketech - prodávají se na kusy, ideální jsou zn. Cetropen).


Já při samotném kreslení jedu takovou "punkovou" zásadou - žádné zbytečné přípravy okolo. Pokud se jedná o něco, co by mělo být aspoň trochu symetrické nebo kulaté, předkreslím si to na tričko barevnou pastelkou. Pouze hrubý náčrt, aby se mi (jako například u Ú.P.V.O. loga) vše vešlo kam by mělo. Samozřejmě jde vždy poznat, že je to kresleno ručně a není to potisk. Pokud chcete "dokonalý" dojem, můžete si připravit šablony, kruhy předkreslovat kružítkem, ale pak se připravíte o většinu  zábavy a bude to něco jako rýsování domácího úkolu.


Než začnete tužku obtahovat fixem, musíte triko zevnitř podložit alespoň čistým papírem. Mohlo by se stát, že se vám kresba propije až na druhou stranu. Já však tričko podkládám hned ze začátku, lépe se kreslí.

Snažte se kreslit takovým směrem, abyste po už obtažené části nepřejížděli hřbetem ruky. Fix se může rozmazat (zvláště na méně kvalitním tričku). Hotový obrázek nechce chvilku pro jistotu zaschnout.


Tužka/pastelka zmizí hned po vyprání. Fix zůstane. Nezapomeňte prát naruby anebo ideálně rovnou v ruce. 

Pokud se rozhodnete pro tvorbu vlastního trička, pošlete nám určitě fotku výsledku! Třeba vás něčím odměníme. :-)
PS: To mé ještě není hotové, pouze došly fixy.

16 komentářů:

  1. Páni, super nápad! Že bych si taky nějaké udělala? Kreslení mě vždycky bavilo, teď jen nakoupit pár vhodných triček a fixy... No uvidím, uvidím =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to stojí za zkoušku! Já už v obchodech trička nekupuju (pokud nejde o něco "must have" :-D).

      Vymazat
  2. No to je nádhera, Verunko. A taky je super, že ses konečně nechala vyfotit... :-) Doufám, že se máte všichni tři moc hezky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! A kupodivu jsem se nakonec vyfotila sama na samospoušť. Ono to tričko položené na zemi nevynikne.. :-)

      Vymazat
  3. To tričko je nádherné, sama si občas vylepším tričko, ale většinou jde o nápisy a jednoduché obrázky, nic takhle propracovaného. Klobouk dolů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase tak propracované to není, zblízka jde opravdu ta kresba poznat. :-) A děkuju.
      Jestli máš fotky, určitě můžeš poslat. :-)

      Vymazat
  4. Paráda, taky si sem tam nějaký tričko namaluju sama,ale nejsem tak zručná jako Ty. :) Momentálně plánuju vikingský..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to může vypadat super. Vikingské jako podle seriálu? :-)

      Vymazat
    2. Ano, podle seriálu. :)

      Vymazat
  5. Přesně vím, jak těžké je sehnat nějaké super tričko, a když už, tak je šíleně drahé :/ Ke kreslení se odhodlávám už dlouho, ale asi dneska zajdu do papírnictví a snad něco najdu :D

    OdpovědětVymazat
  6. Nádhera! :) Možná to někdy zkusím.

    OdpovědětVymazat
  7. Konečně někdo, kdo je na tom stejně jako já - taky si nevyberu, taky vylepšuji levná trička (nejlépe ze sekáče). =D

    OdpovědětVymazat
  8. Wauuu máš talent :) Taky si kreslím na trička, většinou když jdu na koncert, tak nějaké tématické ke kapele a v poslední době jedu hlavně plátěné tašky, babička mi jich plno ušila a tak když mě zaujme nějaký motiv, tak to jde hned na tašku :)

    OdpovědětVymazat
  9. Páni, tleskám nápadu i provedení! A s napětím očekávám ukázku červenočerné varianty :)

    OdpovědětVymazat
  10. Paráda! :) já jednou také kreslila, ale dopadlo to hrozně :D ale je pravda, že jsem neměla fix na textil, se kterým se musí dobře manipulovat, kreslila jsem tužkami, které byly něco mezi pastelkou a voskovkou :D

    OdpovědětVymazat
  11. Nádhera, to se povedlo :) Trička si taky kreslím, většinou tématické ke kapele, protože ta originální jsou neskutečně drahá :) Ale už delší dobu bych chtěla zkusit vyrobit tričko s komiksovým nebo fantasy motivem..:)

    OdpovědětVymazat