středa 18. března 2015

Wolverine: Ještě žiju

Vaříš si vodu a rozmýšlíš se, který komiks si ten voňavý šálek právě pomleté kávy dá s tebou. Tenhle problém za tebe dnes vyřeším já. Já a jeden týpek, kterému v těle narostlo něco trochu jinak a zároveň je chodícím strašákem všech farmaceutických společností. Nepotřebuje do sebe ládovat brufeny. Když ho něco bolí (a ho bolí něco pořád), tak mu stačí jednoduše počkat, než se to zahojí. O kom je řeč? Mutant, Logan, Wolverine. Tady ale nebudeme probírat jeho minulost, na to jsou k dispozici jiné komiksy. Jde o jeden uzavřený příběh, který našemu hrdinovi říká jediné: Ještě žiju!



Je těžké se vypsat o něčem, co se udává v době, kdy už je po něčem, ale nemůžu říct po čem a zároveň je to ještě před něčím, ale to vám taky nemůžu prozradit. Takže se budete muset smířit s tím, že to tak prostě je. Wolverine prožívá "odlehčené" období, jeho tělo se trochu změnilo. Co se ale nezměnilo, jsou jeho neustálé problémy s někým, kdo si potřebuje něco dokázat. Tentokrát to bude (světe div se) zabiják, který sice nevyniká žádnou zvláštní schopností, ale na rozdíl od ostatních měl na plánování spoustu, opravdu spoustu času.


Komiks je přímočarý, od začátku budete vědět k čemu se schyluje, ale i přes to vás každá stránka nutí otočit na další. Wolverin svádí svůj vnitřní boj s bestií, kterou není radno probouzet. Určitě ne po tom co mu prostřílíte hrudník, když si to zrovna hezky šine na svém chopperu. Můžete být japonská mafie, banda nájemných zabijáků nebo třeba sluníčko z Teletubbies, dopadnete všichni stejně. Kdo Wolverina zná, určitě si udělá obrázek o tom, jak to asi mohlo všechno dopadnout. Konec ale není ten hlavní bod programu. Zkuste ho hledat v celém příběhu.


Abych byl upřímný, obálka se mi nelíbí. Nemám rád, když je Wolverine navlečený do toho banánovo-šmoulového obleku se zlatou přezkou, za kterou by se nemusel stydět leckterý vůdce nějakého ghetta. Navíc nechápu ani tu souvislost. Uvnitř komiksu se nám Wolverine ukazuje v lehce podzimních outfitu alá farmář z Texasu. A to už vypadá mnohem lépe. I samotné kresba se postupem času stane příjemnou, ačkoliv jsem si na ni ze začátku zvykal obtížněji. Určitě to nepovažuji za nějaký komiksový skvost, který by vyčníval nad ostatními, ale jako jednohubka ke kávě je to ideální záležitost.

Hodnocení: 3/5

Warren Ellis, Wolverine: Ještě žiju, nakladatelství Crew/Netopejr (rok vydání 2004), překlad Šimon Španihel, 94 barevných stran.


Za poskytnutí komiksu k recenzi děkujeme e-shopu Dobré-knihy.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat