úterý 10. února 2015

Lunapark

Znáte to, když přemýšlíte jakou knížku byste chtěli dostat k narozeninám. Já přemýšlela naprosto neprakticky - chci si vybrat knížku, kterou bych si sama od sebe nekoupila. A přesně tou je Lunapark. Vůbec jsem netušila, že to nakonec bude tenká knížka, která mi dá ovšem zabrat na několik dní.


Už od mala nemám ráda cirkusy. Nemusím ani kočovné kolotoče. V lunaparku ani zábavním parku jako takovém jsem nikdy nebyla, ale stejně mě ta představa vůbec neláká. Tak trochu totiž tuším jak vypadá pozadí takovýchto atrakcí - přesně to, co běžný návštěvník nevidí (jako ostatně u všeho). A už podle názvu je jasné, že v takovém prostředí se bude kniha odehrávat. Mně na mysl přišla asi stovka různých hororových historek, které by se mohly v knížce objevit - přece jen různé domy hrůzy a rychlé dráhy k tomu přímo vybízí. Nakonec v ní ale strašidelného (natož hororového) není vůbec nic.

Už na začátku jsem psala, že mi kniha dala docela zabrat. Nejspíš za to mohl ten prvotní šok. V žádné Kingovce jsem se půl knihy neproplétala nitrem odkopnutého vysokoškoláka, který ovšem na svou první lásku stále nemůže zapomenout. Kdo by tam něco takového taky čekal?


Na obranu zbytku příběhu, opravdu jsem se nakonec začetla. Mohla za to trošku netradiční postava, kterou by na pláži kdesi u lunaparku, nikdo nečekal. Malý, ale velmi chytrý chlapec. Dodal tomu úplně jiný rozměr a přesvědčil mě, že opravdu čtu knihu od stejného člověka, který napsal třeba To nebo Řbitov zvířátek.

Lunapark je nakonec spíše taková jednohubka, která vás nepostraší ani nedojme. Ale přečtení i místo v knihovně si určitě zaslouží a nedoporučuji dát na první dojem, ale utvořit si četbou svůj vlastní názor.

Hodnocení: 3/5

Stephen King, Lunapark, nakladatelství Beta-Dobrovský (rok vydání 2013, orig. 2013), přeložila Linda Bartošková, 211 stran.

8 komentářů:

  1. Zrovna mám Lunapark půjčený z knihovny, tam se mi líbil, ale teď se mi do ní nechce pouštět, ani nevím proč :D Ale zkusím ho :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Néé, to já zase nechci odradit od Lunaparku.. jen to není úplně to, co bych od Kinga čekala. :-D

      Vymazat
  2. Četla jsem a souhlasím, není to nejlepší Kingův počin (ani jeden z nejlepších), ale celkově se mi kniha líbila :) nyní, s ročním odstupem, mi to připadá trošku kýčovité, klišé... ale také bych tomu dala 3/5 :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak,mně se nakonec také líbila. Tak vidím, že názory budou stejné. :-) Nicméně se těším na další jeho knížky.

      Vymazat
  3. Ja sa tiež na túto knihu niekedy chystám a som veru zvedavá, pretože som už počula, že to je jedna z tých slabších "Kingoviek"

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu si určitě někdy přečtu, abych ji mohla sama zhodnotit, ale jinak díky za recenzi :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Od Kinga jsem nic nečetla, ale rozhodně chci, takže jsem váhala, čím začít. A právě tahle knížka byla jedním z adeptů, já naopak cirkusy a lunaparky docela ráda :D Takže díky za recenzi, ke knížce se časem asi stejně dostanu, ale od Kinga začnu něčím jiným, nejspíš právě knížkou To :)

    OdpovědětVymazat