neděle 28. prosince 2014

Psané slovo #6

A podařilo se mi to! Co? Do konce roku napsat další psané slovo. A v pořadí už šesté. Nějak to letí, když si uvědomím, že bývá tak jedno měsíčně. Donutilo mě k tomu i to počasí. Včera večer tu začalo sněžit, a protože teploty se drží celkem nízko, tak to venku konečně vypadá jako v zimě. Sněhu přibývá a to je dobře. Vždycky se mi u toho líp čte. Přeci jen ten vánoční den byl jasný, slunečný a to má člověk chuť spíše jít ven, než se zahrabat, uvařit si kafe a otevřít knihu. Ale dočkali jsme se a doufám, že nám tímto dnes začíná minimálně čtyřdenní maratón četby a pohody (prokládaný chvilkovým zájmem o školu a seminárky).



Zatím mi totiž Vánoce moc čtení nedopřály. Knih k přečtení ano, těch je spousta. Jen ten čas na čtení se ztrácí někde mezi koukáním na seriály, filmy a návštěvami blízkých lidí. Pak je tu pes, který má na čtení jasně vyhraněný názor (je to zbytečná činnost a mnohem lepší bude, když ti lehnu na hlavu). To ale ničemu nevadí. Tímto okamžikem už mám splněny všechny společenské aspekty Vánoc a můžu se s klidem stát čtoucím kusem člověka. A pokud venku to počasí vydrží, budu tím kusem až do Nového roku.


Teď se jen rozhodnout, čím začít. Před chvílí jsem dočetl knihu Meč z kamene, což je další příběh ze světa Malazu. No, není to od Eriksona, ale jeho parťáka (se kterým ten svět stvořil). Po dlouhé době jsem se zase mohl ponořit do toho starého známého světa, dočíst se něco o starých známých postavách a jejich osudech. Vynikající zážitek. Po dočtení Malazské knihy padlých jsou to takové záchranné injekce proti abstinenčním příznakům. Po dočtení (a tichém smutku nad tím, že jsem zase bez injekce) se nabízí otázka, co dál? Moji soutěž o další knihu zatím vyhrávají Zabíječi (konkrétně 5. díl Zabíječ bestií), protože se mi to úplně hodí k tomu počasí venku. Taky jsem ale dostal spoustu jiných knih, které by za to stály. Ať už jde o Valhallu nebo Kolo času. A ani tím ten seznam nekončí. Grr.


Přehled toho, co jsme dostali a máme, ten už tu byl včera. Já tu chtěl jen napsat, jak se těším, až to všechno přečtu. Seznam nepřečteného se zase zvedl o milión knih, to nepočítám díla, která musím přečíst do školy. Ale tím se teď nebudu zabývat. Za nějakou chvíli mě přivítá další svět, ve kterém půjde o důležitější věci. Je třeba pozabíjet pár nestvůr, zachránit říši, vypít v nějaké zaprášené hospodě pár piv a postarat se o to, aby byla smrt mého přítele řádně pomstěna! Tak hezký zbytek volna a hlavně pohodu. Třeba máte někteří podobné plány. :)


2 komentáře:

  1. S tím čtením to mám podobně - v podstatě spousta knih a času, ale většinu dní trávím u příbuzných nebo sledováním filmů a pohádek. Už 5. den čtu Hru o trůny a dneska jsem to chtěla konečně dočíst, protože zítra opět jedu pryč, ale pro změnu se mi do toho přimíchaly kamarádčiny narozeniny a dlouhé vymýšlení dárku, takže zase nic :D Malaz vypadá fakt báječně a nemůžu, se dočkat, až se k němu taky dostanu :) Super článek! :)

    OdpovědětVymazat
  2. takovou pohodičku závidím, já se musím učit, jsem v maturitním ročníku. :)) takže knížky jdou stranou. Ten minulý článek jsem viděla a pořádná hromádka. :) :3 já jsem dostala od mamky hunger games v tom boxu a od sestry čtyřku (pokračování povstalecké trilogie).

    OdpovědětVymazat