neděle 21. prosince 2014

Green Arrow: Rok jedna

Arrow. Stejně jako třeba u Hry o trůny, většině lidí se vybaví spíše seriál než jeho komiksová "předloha". Sama jsem se na seriál jednu dobu dívala, teď už jsem pozadu asi o jednu celou sérii, ale to je vedlejší. Dnes to totiž bude o českém vydání komiksu "rok jedna".


Rok jedna nám představí miliardářského nevychovaného kluka, který už je sice podle věku dospělý, ale chováním, uvažováním a vším ostatním je stále puberťák. Žije nezřízeným životem, využívá všech výhod svého slavného jména a bohatství a vůbec se nestará o to, jak působí na okolí nebo jaký skutečný vztah k němu mají lidé, kterými se obklopuje.

Změna přijde náhle a nečekaně, když díky události na výletní lodi zůstane sám na ostrově. Jen on a jeho luk. Začíná boj o přežití, kdy se o sebe Oliver Queen musí poprvé postarat sám. Na druhou stranu, že by tam až tak sám nebyl?


Ihned vás napadne hlavní motiv, který kdysi tvůrci Weisinger a Papp převzali. Zelený maskovaný hrdina s lukem, který už někdy v době středověku bohatým bral a chudým dával. Robin Hood (nebo v seriálové podobě jako The Green Archer). V komiksu se přímou spojitostí netají, však samotný luk za oněch sto tisíc dolarů patříval právě jemu.

Já sama mám komiks mnohem raději než seriál. Už jen proto, že herecké obsazení mi moc nesedí. Obvykle se tedy setkávám spíš s opačnými názory. Green Arrow je jako postava velmi zajímavá (poprvé se objevil už v r. 1941) a doufám, že díky současné všeobecné oblíbenosti bude brzy přeložena další kniha.

Hodnocení: 4/5


Andy Diggle, Jock, Green Arrow: Rok jedna, nakladatelství BB Art (rok vydání 2014, orig. 2007), 160 plnobarevných stran.

2 komentáře:

  1. Je pravda, že som netušila, že Arrow má aj komixovú predlohu. V seriály som aj ja o sériu pozadu, ale hádam to raz doženiem :)
    (Viallen z All dreams are real-http://all-dreams-are-real.blogspot.sk/)

    OdpovědětVymazat
  2. Jů, tak to si rozhodně musím jednou přečíst. :D

    OdpovědětVymazat