pátek 3. října 2014

Série C-L

Jak možná víte, nejsem pouze příznivcem fantasy a komiksů. Doma máme spoustu detektviek , ale kupodivu pouze jednu jedinou od českého autora. A tou je právě Série C-L. Ne, že bych žádné české detektivky nečetla. Prostě jsem ještě nenarazila na takovou, kterou bych si po přečetní v knihovně chtěla ponechat. Takže prosím o pozornost, tohle bude první výjimka.

Jméno Eduarda Fikera (1902-1961) by vám nemuselo být až tak neznámé. Je to totiž jeden z hlavních představitelů (a zakladatelů) detektivního žánru u nás. Já se s jeho tvorbou setkala vlastně poprvé. Nikdy jsem od něj nic nečetla a údajně jsem začala tou největší "peckou", tedy druhým dílem volné trilogie Kalaš-Karlíček (což jsou mimochodem dvě hlavní postavy). 

Série C-L (první vydání r. 1958) je naprosto samostatnou knihou s ukončeným příběhem. Do oběhu měla být zařazena nová série tisíci korunových bankovek. Vše pod přísným dohledem naloženo do vlaku. Vlak jede do cílové stanice a u tajemného kilometru 297, 3 vagón udělá bum a bankovky jsou napadrť. Stejně jako jejich fyzická stráž. Nebo ne?


Kdyby to však bylo tak jednoduché. Do samotného případu zasahuje mnohem více věcí, než by se na první pohled mohlo zdát. Zdánlivě nedůležité postavy vás můžou později klidně překvapit. Stejně jako třeba veledůležitý nález dvou matiček, který prostě může odhalit jen sám Karlíček.

Příběh okamžitě vtahuje do děje. Sice už jsem ke konci tušila, jak to teda celé bylo, ale 90% knihy jsem neměla ani ponětí, co se bude dít dál. Teď už nezbývá než doufat, že se mi podaří sehnat knihu Zlatá čtyřka, která je v tomto vydání už vyprodaná. Všem příznivcům tohoto žánru doporučuji, nebudete zklamáni.

Hodnocení: 5/5

Eduard Fiker, Série C-L, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2012, orig. 1958), 368 stran.

2 komentáře:

  1. Mě se fakt líbí to písmo, jinak detektivky čtu jenom od DeMilla, píše opravdu skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já příliš detektivky nevyhledávám, ani tohle mě příliš nezaujalo... Ale obálku mají udělanou pěknou. :)

    OdpovědětVymazat