neděle 10. srpna 2014

V jako Vendeta

V současné době, kdy zažíváme boom filmů podle komiksových předloh, není nutné nikomu přibližovat jméno Alan Moore. Sice to dneska nebude ani o Strážcích ani o Texaském masakru motorovou pilou, ale hlavní hrdina má v sobě zloby víc než dost. Představuji vám jeden z mých nejoblíbenějších komiksů vůbec - V jako Vendeta.


Pokud jste ještě o chlápkovi jménem "V" v masce Guye Fawkese neslyšeli (a tím nemyslím skupinu Anonymous), je nejvyšší čas to napravit. Neumí být neviditelný, neovládá kovy ani nečte myšlenky. Kdyby neměl stylový obleček, většina lidí by ho nejspíš považovala za jednoho z davu. To ovšem není ani omylem, protože se snaží svrhnout nastolený systém. Samozřejmě toho nemůže dosáhnout sám a využívá nespokojenost a nenávist celého národa, který se však do té doby bál udělat krok ke změně.

Eve je naproti němu jen jedna z davu. Ničím nevybočuje. S tajemným V ji svede dohromady něco jako náhoda uprostřed (tak trochu) orwellovského světa.


Co může mnoho lidí odradit je kresba. Na první pohled by se mohla zdát nesympatická. Spíše šedivé barvy podtrhují depresivní atmosféru. Ale stačí se začíst do pár stránek a zjistíte, že to vůbec není překážkou, ale že už tak perfektní příběh skvěle doplňuje.

Tento typ komiksů mám odjakživa úplně nejraději. Osamělý bojovník na cestě za spravedlností . A nemusí mít vůbec žádné superschopnosti. I přestože mám hrozně ráda Watchmen, řadím Vendetu na pomyslné první místo, protože je to příběh, který mě zatím nejvíc dostal. Když jde o vážné téma nemá Moore konkurenci.

Hodnocení: 5/5


Alan Moore & David Lloyd, V for Vendetta, nakladatelství DC Comics (rok vydání 2008), počet stran: 624 

4 komentáře:

  1. Taky mám :) A je to můj nejoblíbenější komiks :)

    Králík v krabici

    OdpovědětVymazat
  2. Mě zase moc nechytl.Viděla jsem film a moc se mi líbil, tak jsem si komiks přála k vánocům a celkem zklamání. Možná to jenom pořádně nechápu. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Komiksy nečtu, a už vůbec ne tento žánr, ale musím uznat, že to vypadá dost zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  4. Film i komix je skvělý! :) Chystám se knihu koupit (zatím jsem ji měla jen vypůjčenou), protože takový skvost mi prostě nemůže chybět v knihovně. Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat