čtvrtek 17. července 2014

Zabíječ draků

Jedna z mých nejoblíbenějších sérií ze světa Warhammer. Jedná se už o čtvrtou knihu v pořadí, tentokrát budeme zabíjet draky. Jednotlivé díly na sebe zlehka navazují, takže je určitě lepší začít od toho prvního, ale na druhou stranu vám spoustu spojitostí autor vysvětlí i v daném díle, takže budete vědět, o co vlastně jde. A půjde tu o jednu trpasličí vzducholoď, hordy orků, lidských banditů a draka. Klasický Warhammer, který má ale něco navíc. Gotreka a Felixe.

Tyto postavy vám prostě přirostou k srdci. Pokud ne, tak ho aspoň propíchnou mečem, přeseknou sekerou a polejou pivem. A nebude to nijak dobré pivo, to si nemyslete. Pořádným pivem se neplýtvá. Naši hrdinové se tentokrát vydají společně s dalšími trpaslíky a lidmi vykonávat velké skutky. Ne, že by o nějakou společnost stáli. Už si poradili sami několikrát, proč by to nešlo znovu. No, asi nešlo...

Kromě válejících se vnitřností a lidské kůže, používané jedním orkským náčelníkem jako oděvem, se tu setkáme ještě s jiným problémem. Ženou. Jak se v takové knize objeví ženská a začne hlavnímu hrdinovi motat hlavu, hned to smrdí problémem. A mě to pak přestává bavit. Romantické procházky a dýchánky při měsíčku si nechte do románů plných kytiček a sladkých snů. Naštěstí tím autor neotravoval příliš dlouho a možná tím chtěl pouze splnit nějaké očekávání. Dělat to ale nemusel.
Jednotlivé Zabíječe mezi sebou ani nechci srovnávat. Je to zbytečné. Každý pojednává o jiném kousku jejich dobrodružství a má rozdílný potenciál. Zde ani tak nešlo o nějaké veledůležité dobrodružství, jako spíš o předěl. V dalším dílu budeme navazovat na něco, co se událo zde. A nebude to žádná sranda. Takže jako návnada pro koupi dalšího pokračování to fungovalo dokonale. 

Hodnocení: 4/5

William King, Warhammer: Zabíječ draků, nakladatelství Polaris (rok vydání 2001, orig. 2000), počet stran 272 

2 komentáře:

  1. Už dlouho uvažuju, že bych si Gotreka a Felixe přečetl :) Vypadá to na skvělou akci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jdi do toho! :) Nebudeš litovat, já už se těším zase na další díl. Pak dej vědět, jak se Ti to líbilo :)

      Vymazat